logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiercenie pod puszki w wielkiej płycie – czy dozwolone w bloku, alternatywy?

bumble 22 Wrz 2025 15:56 3138 46
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę legalnie wiercić płytkie puszki pod gniazdka w mieszkaniu z wielkiej płyty, czy lepiej wybrać gniazda natynkowe?

Takie puszki są zwykle traktowane jako dopuszczalne, o ile nie naruszysz zbrojenia ściany nośnej; w odpowiedzi z nadzoru/spółdzielni padło wprost, że płytkie puszki 42 mm i samo przebicie na kabel nie stanowią problemu [#21698124] Praktycy piszą też, że przy remontach w blokach nikt zwykle nie robi z tego problemu, ale trzeba mieć bardzo dobre narzędzia i uważać na grubość ściany, bo w wielkiej płycie trafiają się ściany ok. 12 cm, a nawet cienkie działówki, więc można łatwo przebić na drugą stronę [#21700108] Jeśli przy wierceniu wejdziesz w druty zbrojeniowe, zaczyna się ryzyko kary i uznania, że osłabiłeś konstrukcję ściany [#21701068][#21699925] Gdy nie masz pewności co do zbrojenia albo miejsca, bezpieczniejszą alternatywą są gniazda natynkowe, np. na listwach przypodłogowych albo w kanałach [#21697287][#21698143]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21697268
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1186
    Witam. Nie wiem czy tu, czy w budowlance, ale spróbuję tu. Trafiła się instalacja do zrobienia w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty. Mam pytanie, czy wiercenie pod puszki płytkie wchodzi w rachubę, czy raczej iść w kierunku jakichś "miłych" dla oka gniazd natynkowych, np. nasadzanych na listwy przypodłogowe. Najważniejsze czy wiercenie pod puszki w takim mieszkaniu jest zgodne z prawem?
  • #2 21697277
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1229
    Polskie prawo zabrania ingerencji w ściany nośne, ale mała puszeczka jeśli nie naruszysz zbrojenia, powinna być cacy.
  • #3 21697281
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3667
    Pomijając fakt, że takie wiercenie jest mocno upierdliwe i trzeba mieć porządną koronkę i wiertarkę, to nie słyszałem, żeby ktoś miał z tego powodu problemy. W wielkiej płycie instalacja biegła przy podłodze, a gniazda były tuż nad nią. Później przy remontach każdy to przerabiał.
  • #4 21697287
    bumble
    Poziom 40  
    Ja zjadę kablem od rozdzielni w dół po ścianie działowej przebicie i tu kabel w szczelinę dylatacyjną wylewki, albo listwa przypodłogowa z kanałem, ale chciałbym to zamknąć przed podłogami żeby nie jechać drugi raz. Wiercenie 20 cm nad wylewką i puszka. Albo kabel w kanale i puszka na kanale, wtedy dedykowana do listwy. No i o te upierdliwość chodzi, bo ja nie będę miał czasu na ślęczenie 2 h nad jedną puszką i jeżdżenie po nowe koronki.
  • #5 21697302
    balonika3
    Poziom 43  
    Dlatego musisz mieć porządną koronkę i mocną wiertarkę.
  • #6 21697306
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. A to koszty znów. Teraz wiem czemu za taką klitkę w bloku elektrycy krzyczą po 5-7k za dwa pokoje i kuchnie.
  • #7 21697835
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 861
    OPservator napisał:
    Polskie prawo zabrania ingerencji w ściany nośne, ale mała puszeczka jeśli nie naruszysz zbrojenia, powinna być cacy.

Czy prawo tak ogólnie to nie wiem, ale wiem, że jak sąsiad poinformuje Inspekcję Budowlaną, to nawet w razi zgody spółdzielni (czy innego zarządcy) może być problem. Technologia pozwala pozbyć się ścian nośnych w wieżowcach, ale jest to kosztowne.
  • #8 21697880
    balonika3
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    jak sąsiad poinformuje Inspekcję Budowlaną

To nic nie będzie. W blokach co najmniej połowa mieszkań jest poprzerabiana. Instalacje elektryczna, wodna, gazowa, CO. Bloki stawiane w czasach PRL miały to do siebie, że nikt nie przejmował się estetyką, a i z funkcjonalnością bywało różnie. I co? Rozbiorą te bloki?
  • #9 21697890
    sq3evp
    Poziom 39  
    balonika3 napisał:
    I co? Rozbiorą te bloki?

Skąd takie wnioski?
    Poprawnie to powinna być kara bo ścian nośnych nie wolno tykać - sama nazwa o tym mówi.
    Ścianki działowe to nie mówią nic przepisy - znajomy robił remonty, dbał o zgodę spółdzielni i często wpadał inspektor sprawdzając głównie czy ścian nośnych nikt nie tyka. W blokach różne kwiatki można spotkac dlatego też należy być ostrożnym - czasem przewody idą tam gdzie ich nie powinno być.
  • #10 21697896
    OPservator
    Poziom 39  
    @sq3evp Ścianę działową możesz nawet wyburzyć, albo tak jak ja, zrobić w niej sobie drzwi. Nośnej nie wolno naruszać konstrukcji - jeśli tynku jest nawalone tyle, że puszka wejdzie spokojnie, to nie ma się czym przejmować - u teściowej brakło pół centymetra i musiałem natynkowe kłaść.
  • #11 21697914
    balonika3
    Poziom 43  
    Przepisy przepisami, a życie życiem. Są takie bloki, w których wcale nie ma tynku na ścianach betonowych.
  • #13 21697972
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    sq3evp napisał:
    ścian nośnych nie wolno tykać

Czyli co? Na ścianie nośnej nie wolno powiesić obrazka, telewizora czy półki? Ani przy niej postawić szafy która ma mocowanie do ściany tak? Bo przyjdzie pan inspektor i będzie kara? Nie mówiąc już o przewierceniu i puszczeniu kabla na drugą stronę.
  • #14 21697977
    OPservator
    Poziom 39  
    @stomat Nie wolno naruszać konstrukcji - dziurka na kabel nie narusza konstrukcji - otwór okienny już tak.
  • #15 21698020
    sq3evp
    Poziom 39  
    stomat napisał:
    Na ścianie nośnej nie wolno powiesić obrazka, telewizora czy półki? Ani przy niej postawić szafy która ma mocowanie do ściany tak? Bo przyjdzie pan inspektor i będzie kara? Nie mówiąc już o przewierceniu i puszczeniu kabla na drugą stronę.

Aż tak to nie, trochę zimnego spojrzenia na problem.
    Jeżeli przewiercisz sie z przewodem otworem wielkości puszki to może być problem. To są ściany żelbetowe i mógłbyś naruszyć zbrojenie - głównie o to chodzi.
  • #16 21698124
    bumble
    Poziom 40  
    Odpowiedź inspektora z nadzoru budowlanego oraz inspektora ze spółdzielni jest jednoznaczna. Puszki płytkie 42 mm, przebicia na kabel nie ma problemu. A czy jest to wykonalne, to druga sprawa.
  • #17 21698138
    OPservator
    Poziom 39  
    bumble napisał:
    A czy jest to wykonalne to druga sprawa.

OPservator napisał:
    u teściowej brakło pół centymetra i musiałem natynkowe kłaść.

Także ten - powodzenia kolego!
  • #18 21698143
    balonika3
    Poziom 43  
    Wykonalne, ale przy dobrych narzędziach. W takiej płytkiej puszce za wiele nie zmieścisz. Ot, zwyczajne gniazdo czy łącznik to tak, ale jakbyś chciał w nich coś łączyć, to ciasno. W takich przypadkach trochę pomaga pociągnięcie instalacji linką z zaprasowanymi końcówkami.
  • #19 21698147
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    OPservator napisał:
    Nie wolno naruszać konstrukcji - dziurka na kabel nie narusza konstrukcji - otwór okienny już tak.

A otwór na puszkę? A bruzda na kabel? Chyba o tym jest temat nie o montażu dodatkowego okna przez elektryka.
  • #20 21698152
    bumble
    Poziom 40  
    Myślę, że bruzda jest też dopuszczalna jak ma głębokość powiedzmy na kabel te 5-7 mm. O to nie pytałem.
  • #21 21698154
    stomat
    Poziom 39  
    sq3evp napisał:
    Aż tak to nie, trochę zimnego spojrzenia na problem.

No właśnie. Nie należy przesadzać w żadną ze stron. Co innego wykucie okna, drzwi czy całej ściany, a co innego puszka pod gniazdko. Nie słyszałem żeby gdzieś zawalił się blok z powodu wykucia puszki. Bez przesady.
  • #22 21699546
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4297
    balonika3 napisał:
    W wielkiej płycie instalacja biegła przy podłodze, a gniazda były tuż nad nią

Zależy w jakiej płycie i kiedy stawianej. W bloku rodziców (koniec lat siedemdziesiątych) gniazda były na wysokości blatów kuchennych, a instalacja biegła przy suficie lub w suficie, gdzie dokładnie nie pamiętam.
  • #23 21699925
    sq3evp
    Poziom 39  
    stomat napisał:
    Nie słyszałem żeby gdzieś zawalił się blok z powodu wykucia puszki. Bez przesady.

Z powodu wykucia to nie, ale znam przypadek inwestora, który dostał karę za wycięcię otworów pod puszki w ścianie nośnej. Wycinając beton z drutami zbrojeniowymi osłabił konstrukcję ściany - taka była decyzja inspektora.
    Co prawda pewnie to przypadek, ale sąsiedzi donieśli i była kontrola.
  • #24 21700004
    vodiczka
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    taka była decyzja inspektora.

Jakiś nadgorliwy inspektor albo wycięto kilka/kilkanaście otworów blisko siebie.
  • #25 21700014
    stomat
    Poziom 39  
    sq3evp napisał:
    dostał karę za wyciecię otworów pod puszki w ścianie nośniej. Wycinając beton z drutami zbrojeniowymi osłabił konstrukcję ściany - taka była decyzja inspektora.

I co inspektor z tym zrobił oprócz kary? Wymienili ścianę? Rozkuli i zespawali pręty? Wyburzyli blok? No bo skoro jest "osłabiona ściana nośna" to coś wypadałoby zrobić, prawda?
    A z karami w Polsce to wszyscy wiemy jak jest, jeden wytnie krzaczek i dostanie milion pińcet kary a drugi wytnie 10 ha dębów i się śmieje. Wszyscy znamy przypadki kar za przekroczenie administracyjnie ustalonej prędkości i wszyscy nagminnie ją przekraczamy.
  • #26 21700016
    sq3evp
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:

Jakiś nadgorliwy inspektor albo wycięto kilka/kilkanaście otworów blisko siebie.

Nie wiem, było kilka puszek podobno. Zawsze można dać natynkowo, ale jak się ma wizję bez uwzględnienia tego, że mieszka się w bloku, a nie we własnym domu, to i tak bywa.
  • #27 21700044
    vodiczka
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    I co inspektor z tym zrobił oprócz kary?
    W mojej ocenie wymierzył karę za wycięcie otworów bez wymaganego zezwolenia, a nie za sam fakt ich wykonania.
    Zapewne ocenił post facum, że otwory nie zagrażają ścianie. W przeciwnym wypadku powinien zlecić wykonanie ekspertyzy.
  • #28 21700064
    stomat
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    wymierzył karę za wycięcie otworów bez wymaganego zezwolenia

Którego by i tak nie dostał. :) Chory kraj. Skoro nie zagrażają ścianie, to o co chodzi? Taką samą karę mógłby nałożyć za kołek rozporowy i zawieszenie półki BEZ ZEZWOLENIA.
  • #29 21700088
    sq3evp
    Poziom 39  
    stomat napisał:
    Taką samą karę mógłby nałożyć za kołek rozporowy i zawieszenie półki BEZ ZEZWOLENIA.

I tu się nie zgadzam - kołek rozporowy to 1-1,5 cm³ betonu, a puszka to będzie min 100 cm³ betonu. Nie wiem jak wpływa na wytrzymałość, ale naruszenie pręta zbrojeniowego już zmienia istotę problemu.
    Pisałem, że puszki były wiercone koronką i razem z betonem drut był naruszony.
  • #30 21700108
    lucjanmarcinkowski
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Zjadłem zęby na remontach mieszkań w wielkiej płycie. Robiłem dziesiątki instalacji elektrycznych. Nigdy nikt, ani po stronie wykonawców (elektrycy z uprawnieniami), ani po stronie spółdzielni, ani po stronie PINB, nie zwracał uwagi na tego typu aspekt. Stąd wynoszę, że wiercenie puszek jest całkowicie legalne i dozwolone. Niemniej jednak nie znam żadnej konkretnej podstawy prawnej, na którą mógłbym się powołać. Z dodatkowych informacji mogę napisać, że po pierwsze - trzeba mieć naprawdę dobry sprzęt. To nie dziurawka, że młotkiem można puszkę zrobić. ;) Po drugie, trzeba uważać, bo w tych blokach czasami ściany nośne mogą być relatywnie cienkie, np. 12 cm, więc przy wierceniu z pilotem można znaleźć się u sąsiada. Po trzecie, widziałem działówki o grubości 5 cm, w których płytka puszka nie mieściła się na głębokość. :)

Podsumowanie tematu

✨ Wiercenie otworów pod puszki elektryczne w ścianach bloków z wielkiej płyty jest tematem budzącym wątpliwości prawne i techniczne. Polskie prawo zabrania ingerencji w ściany nośne, jednak wiercenie małych, płytkich puszek (np. 42 mm głębokości) jest zazwyczaj dozwolone, o ile nie narusza zbrojenia konstrukcji. W praktyce wiele mieszkań w blokach PRL ma już przerobione instalacje, a wiercenie puszek jest powszechne i nie powoduje problemów, pod warunkiem stosowania odpowiednich narzędzi (koronki diamentowe, mocne wiertarki) oraz zachowania ostrożności. Wiercenie w ścianach działowych jest mniej problematyczne, a alternatywą są natynkowe puszki montowane na listwach przypodłogowych lub kanałach instalacyjnych. Inspekcja budowlana może interweniować, jeśli naruszone zostanie zbrojenie lub konstrukcja ściany nośnej, co może skutkować karą, jednak takie przypadki są rzadkie i zwykle wynikają z nieostrożności lub braku zgody zarządcy. Warto stosować sondy do wykrywania zbrojenia i planować instalację z rozwagą, aby uniknąć uszkodzeń konstrukcji. Styl industrialny z instalacją natynkową jest estetyczną alternatywą, choć nie każdemu odpowiada.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA