logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ursus C-360 – jak zablokować wałek pompy przy dokręcaniu śruby wentylatora?

kddd33dd 24 Sep 2025 18:41 315 8
ADVERTISEMENT
  • #1 21699457
    kddd33dd
    Level 2  
    Witam, mam problem z ursusem c360. Ostatnio zaczęło stukać coś przy wentylatorze patrzę jest on luźno. Zdemontowalem chłodnice, i patrzę wentylator jakby spadł czy to z klina czy z czegoś i nie mogę odkręcić tej głównej śruby ani dokręcić a ona powoduje luz. Nie moge jakby kontry dać na wałek od pompy jak to zblokować? Ciąć nakrętkę i poprawić później wszystko czy jest jakiś patent. Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

O to co tutaj widać (zdjęcie z internetu) chodzi u mnie luźno ma luz miedzy nakrętka dobry centymetr i nie blokuje wgl niczego, nie mogę tego przytrzymać aby dokręcić lub odkręcić nakrętkę
    Attachments:
    • Ursus C-360 – jak zablokować wałek pompy przy dokręcaniu śruby wentylatora? Screenshot_20250924-184515~2.png (19.33 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21699582
    kddd33dd
    Level 2  
    Próbowałem kluczem — to nie da rady. Kręci się całość.
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21699588
    kddd33dd
    Level 2  
    Mam parę udarowych z DeWalt, Makita i Milwaukee. Każdym od najmniejszych N·m do największych.
  • #6 21699694
    bearq
    Level 39  
    Help: 414
    Rate: 1606
    Załóż wentylator, jeśli nie ścieło wpustu to możesz zablokować piastę trzymając za wentylator.
  • ADVERTISEMENT
  • #7 21699696
    LENIWIEC_PL
    Level 28  
    Help: 119
    Rate: 320
    A to jest nowa pompa wody czy używana?
    Jeśli używana to ja bym się nie bawił tylko zmienił całą pompę wody i po problemie, ściągniesz to koło a tam się okaże zaraz, że klin uszkodzony(jeśli jest) albo, że luz na łożyskach, moim zdaniem ta pompa nie kosztuje majątku żeby się w to tak bawić ;)
  • #8 21699697
    kddd33dd
    Level 2  
    W tym problem ze gdy miałem wentylator to nie dało się tego zablokować. I nie wiem co robić

Dodano po 2 [minuty]:

>>21699696 sproboje coś podziałać i zobaczyć to stara pompa działała cały czas tylko to się poluzowało urwało kij wie jak to nazwać
  • #9 21762979
    kddd33dd
    Level 2  
    Nowa pompa i nie polecam się bawić, szkoda czasu.

Topic summary

✨ W Ursusie C-360 pojawił się problem z luzem wentylatora na wale pompy wody, co powoduje stukanie i uniemożliwia dokręcenie lub odkręcenie głównej śruby wentylatora. Próby zablokowania wałka pompy poprzez trzymanie wentylatora nie przyniosły efektu, a użycie kluczy udarowych różnych marek (DeWalt, Makita, Milwaukee) również nie rozwiązało problemu, ponieważ cały wałek się obraca. Sugerowano sprawdzenie stanu klinów i łożysk pompy, gdyż luz może wynikać z uszkodzenia tych elementów. Zalecana jest wymiana pompy wody na nową, gdyż naprawa starej może być nieefektywna i czasochłonna.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT