logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring stodoły i domu – wybór tanich kamer PoE, podgląd na smartfonie, 70m kabla

2konrafal1993 25 Wrz 2025 14:02 183 4
  • #1 21700273
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Witam, chciałbym prosić o poradę w kwestii zorganizowania monitoringu. Mam stodołę na której chcę umieścić jedną kamerę i mieć podgląd w to co się dzieje na tym terenie. Orientacyjnie wyliczyłem że wyjdzie maksymalnie 70m kabla any umieścić kamerę na stodole. Dodatkowo na domu plan przewiduje dwie kamery której ogarnął podwórko z obu stron. Myślałem nad kamerami poe gdyż po jednym kablu mam zasilanie oraz sygnał. Mam w domu zwykły router w którym mam trzy wolne porty ethernet i jeśli są kamery które można z nim połączyć to było by fajnie bo nie chcę przepłacać a dobrze by było mieć opcję podglądu na smartfonie i jakiś rodzaj nagrywania. Na razie jestem na etapie rozeznania się z tematem bo nie mam wiedzy na temat dostępnych na rynku urządzeń. Dlatego też nie podam budżetu na zakup sprzętu ale prosił bym o tanie i dobre urządzenia które dadzą radę w niewymagających zastosowaniach.
  • #2 21700280
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 993
    2konrafal1993 napisał:
    Myślałem nad kamerami poe gdyż po jednym kablu mam zasilanie oraz sygnał

Do tego będziesz potrzebował switcha PoE, albo rejestrator do zapisu z portami PoE.

2konrafal1993 napisał:
    Mam w domu zwykły router w którym mam trzy wolne porty ethernet i jeśli są kamery które można z nim połączyć to było by fajnie bo nie chcę przepłacać

Jak zasilanie PoE to jak wyżej napisane, bez tego się nie obejdzie, wystarczy jeden wolny port w routerze.

2konrafal1993 napisał:
    dobrze by było mieć opcję podglądu na smartfonie i jakiś rodzaj nagrywania.

Podgląd na smartfonie poprzez dedykowaną aplikację, to jest już norma, co do nagrywania to albo kamery z wejściem na karty SD, albo jak wyżej rejestrator, czyli wygodniejsza forma obsługi, podglądu, ściągania zapisanych plików, konfiguracji itp.
  • #3 21700298
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Generalnie to może być poe ta jedna kamera za stodołą bo w domu bez najmniejszych problemów mogę doprowadzić zasilanie do kamer ale chyba lepiej już robić komplet w tym samym standardzie. Może być nagrywanie na kartę SD chociaż nie do końca im ufam bo często bez powodu się psują.

Czy mogę prosić o propozycję jakiegoś zestawu który nie będzie drogi a nagra i da opcję łatwego obejrzenia nagrań oraz podglądu bieżącego obrazu?
  • Pomocny post
    #4 21700304
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 993
    2konrafal1993 napisał:
    Generalnie to może być poe ta jedna kamera za stodołą

I dla tej jednej potrzebujesz switcha PoE, albo rejestratora z PoE, więc po co takie kombinacje.

2konrafal1993 napisał:
    Czy mogę prosić o propozycję jakiegoś zestawu który nie będzie drogi a nagra i da opcję łatwego obejrzenia nagrań oraz podglądu bieżącego obrazu

Wszystko zależy od budżetu i oczekiwań, można rejestrator kupić za 300 zł, a można za 1300 zł, to samo z kamerami, można za 150 zł, a mogą być też za 1500 zł, switch to najmniejszy wydatek, od 40 zł w górę.

Tu masz przykładowy zestaw za ~1300 zł.

https://ivel.pl/p33033,zestaw-monitoringu-4x-...MI9PPsu_bzjwMV3bKDBx0iNTX8EAQYASABEgL97_D_BwE
  • Pomocny post
    #5 21700413
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2081
    Do stodoły:
    1x SD2A500NB-GNY-A-PV 345,46zł
    lub
    1x SDT2A200-2F-NB-A-PV 378,00zł

Do domu:
    1xSWITCH PoE 4xPOE 2xUplink RJ45 10/100Mbps 60W 129zł
    Czarny switch PoE z 4 portami PoE i 2 portami Uplink, z zasilaczem i przewodem zasilającym

2xIPC-HDW2441TM-S-0280B 1szt/379zł

Jeśli montowane do podbitki to:
    2x Puszka montażowa PFA130-E 1szt/47zł
    Jak do ściany
    2x Uchwyt PFB203W 1szt/47zł
    Jeśli ściana ma ocieplenie ( styropian) musisz zastosować kołki http://www.ebolt.pl/
    3x Karta pamięci samsung pro endurance 64GB 1szt/57zł

Oczywiście można dokupić większą pojemność w specyfikacji kamer podana max obsługiwana pojemność.

Na tych 70m możesz kupić kabel doziemny żelowy albo puścić to w ziemny peszel ten niebieski i skrętka ekranowana cat 6A z czystej miedzi CU. Plus do tego dedykowane wtyczki ekranowane no i zaciskarka tester kabli itp.
    Jak byś miał prąd w stodole to zamiast kopać tyle metrów rowu na kabel to można most wi-fi zamontować 2,4GHz 2 x CPE210
    Jeśli nie ma prądu to kabel.
REKLAMA