logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring hal warsztatowych , rejestrator, okablowanie

Pajda89 30 Cze 2025 00:18 204 1
  • #1 21593436
    Pajda89
    Poziom 10  
    Ocena: 66
    Witam uprzejmie.

Chciałbym się Was poradzić z monitoringiem.

Mam do założenia 10 kamer z budżetem w okolicach 200-250 zł za sztukę.
    Kamery będą monitorować okolice hal warsztatowych na wysokości około 4-5 metrów.

Interesują mnie kamery które idą po kablu i zapisują obraz i wideo na dysk twardy a jednocześnie będą miały możliwość podglądu on line nie mając koło siebie żadnego wifi.

Do tego napewno potrzebuję rejestrator. Czy dwa osobne rejestratory można ze sobą połączyć? Czy jest może możliwość kupna jednego z np. 10 wyjściami na kabel?

Odległości kamer od rejestratora z dyskiem wynosi w okolicach 5m 30m 45m 80m 90m.

Jaki kabel polecacie do połączenia urządzeń?
    Zwykła skrętka wystarczy?

Ktoś mógłby coś doradzić?

Pozdrawiam
  • #2 21593496
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Pajda89 napisał:
    Interesują mnie kamery które idą po kablu i zapisują obraz i wideo na dysk twardy a jednocześnie będą miały możliwość podglądu on line nie mając koło siebie żadnego wifi.

Zdecydowana większość kamer IP działa w ten sposób. Marki BCS, Dahua, Hikvision, Pixir.

Pajda89 napisał:
    Do tego napewno potrzebuję rejestrator. Czy dwa osobne rejestratory można ze sobą połączyć?

W jakim celu je łączyć ? Można połączyć np mając rejestrator analogowy i do niego podłączone kamery analogowe i mamy rejestrator cyfrowy IP i chcemy mieć na nim obraz z kamery analogowej więc możemy udostępnić kanał z analoga do IP ale Ty tego nie potrzebujesz i nie myśl o tym.

Rejestratory są 4-kanałowe, 8-kanałowe 16-kanałowe, 32-kanałowe i dla Ciebie pewno tyle wystarczy jesli masz 10 kamer celuj w 16. kanałowy.

Pajda89 napisał:
    Odległości kamer od rejestratora z dyskiem wynosi w okolicach 5m 30m 45m 80m 90m.

Kamery łączysz ze switchami POE więc możesz je umieścić w różnych miejscach. Następnie Switche POE łączysz z jednym switchem i do niego rejestrator i internet aby było dostęp z aplikacji.
REKLAMA