„Hej, po agresywnym teście mocy w moim CLA 250 wyskakiwały różne błędy adaptacyjne – np. skrzynia, silnik i start-stop. Odłączyłem najpierw główny akumulator, potem dodatkowy, odczekałem kilka minut i podłączyłem je z powrotem w poprawnej kolejności (plus → minus dla każdego). Po przejechaniu spokojnie 40 km błędy nie pojawiły się ponownie. Wygląda na to, że systemy po prostu musiały się zresetować i odświeżyć adaptacje.”
---
Dlaczego to zadziałało:
1. Reset adaptacji – dodatkowy akumulator odpowiada za stabilizację napięcia i podtrzymanie pamięci modułów. Odłączenie go pozwoliło modułom ECU, skrzyni, ESP itp. „zapomnieć” chwilowe, niespójne dane powstałe przy agresywnym teście.
2. Stabilizacja napięcia – podczas agresywnego testu napięcie chwilowo spadło lub skakało, co mogło spowodować, że moduły zgłosiły błędy. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu napięcie wróciło do normy, a moduły się zresetowały.
3. Bezpieczne odłączenie – zachowanie kolejności plus/minus i odłączanie dodatkowego akumulatora najpierw zmniejszyło ryzyko powstania nowych błędów.
4. Ponowna adaptacja podczas jazdy – przejazd spokojny 40 km pozwolił modułom nauczyć się ponownie prawidłowych wartości, dzięki czemu błędy adaptacyjne nie wróciły.