logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Grunt Jedynka pod płyty GK i gładzie – czy rozcieńczać wodą, wydajność w praktyce

lukas198820 25 Wrz 2025 16:10 582 8
  • #1 21700388
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 335
    Witam,
    kupiłem biały grunt pod płyty GK i gładzie.
    Czy taki grunt, tylko rozmieszać, czy dolać wody?
    Dlaczego o to pytam?
    Zauważyłem, że na opakowaniu gruntu Jedynki, jest totalna sciema. Pisze, że można wymalować nim do 110m2 powierzchni a mi na połowę wyszło całe wiadro, przy malowaniu wałkiem.
    Czy coś źle robię?
  • Pomocny post
    #2 21700396
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3764
    Na opakowaniu wydajność jest zawsze dziwnie zawyżona. Ja gruntu nie rozcieńczam.
  • #3 21700466
    lukas198820
    Poziom 15  
    No wladnie tez nie dolewam wody.
    A jaki grunt polecacie, ja uzywalem jedynki i sniezki.
    Sniezka lepiej kryje walkiem.
  • Pomocny post
    #4 21700469
    balonika3
    Poziom 43  
    Nie mam jakiegoś faworyta. Kupuję taki, jaki jest.
  • #6 21701097
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ok, instrukcje na tych gruntach sa dosyc ogolnikowe.
    Jeszcze mam pytanie, jaki walek do malowania gladzi kupic?
    Chce miec gladkie sciany, a ten niby z bardzo ktrotkim wlosiem daje takie efekty gruntowania.

Grunt Jedynka pod płyty GK i gładzie – czy rozcieńczać wodą, wydajność w praktyce

To walek kupiony w markecie niby do malowania na gladko.

Grunt Jedynka pod płyty GK i gładzie – czy rozcieńczać wodą, wydajność w praktyce
  • Pomocny post
    #7 21701106
    balonika3
    Poziom 43  
    Ja używam wałków welurowych, bardzo dobrze się maluje.
  • Pomocny post
    #8 21701142
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Może poliuretanowe? Małym wałeczkiem rób próbę - mniej farby, łatwiej umyć a i to dolać do farby można bo 10 % dodatkowej wody raczej nie zaszkodzi. Co do gruntu. W UK najtańsze są gęstsze niż firmowe w PL dlatego często się je rozcieńczało i to nieraz mocno. Był suchy mur, spryskiwaczem kilka razy wodą a później 4x gruntem tak piła cegła ! A grunt ma wytworzyć tz. film . tj mikro cieniutka folia tak jak reklamóweczce ale ona oddycha i wzmacnia podłoże polepsza przyczepność. A do tynku perlitowego( który sam produkowałem pod murem) dodawałem bardzo gęsty grunt. Ja zagruntujesz to widać błyszczącą powierzchnię a jak chciałbyś ponownie zagruntować i grunt nie wysycha szybko to znaczy że nie ma potrzeby nim malować! Ale można też malować bez gruntowania:)
  • #9 21703840
    lukas198820
    Poziom 15  
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy stosowania białego gruntu Jedynka pod płyty gipsowo-kartonowe (GK) i gładzie, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii rozcieńczania wodą oraz rzeczywistej wydajności produktu. Użytkownicy potwierdzają, że grunt Jedynka nie wymaga rozcieńczania, a podawana na opakowaniu wydajność jest często zawyżona. Wydajność zależy od składu i jakości produktu, przy czym tańsi producenci oferują grunty o mniejszej zawartości składnika czynnego. Wskazano, że grunt powinien tworzyć cienką, oddychającą powłokę wzmacniającą podłoże i poprawiającą przyczepność kolejnych warstw. W praktyce można dodać do farby do 10% wody, co nie wpływa negatywnie na efekt. W kwestii narzędzi do malowania gładzi rekomendowane są wałki welurowe lub poliuretanowe, które zapewniają lepsze krycie i gładkość powierzchni niż wałki z bardzo krótkim włosiem. Instrukcje producentów gruntu są często ogólnikowe, dlatego ważne jest dostosowanie techniki do konkretnego produktu i podłoża.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA