logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung DV90TA020AE – silnik nie ma siły ruszyć bębnem, startuje po ręcznym obrocie

piotrrachunki 29 Wrz 2025 16:04 561 9
  • #1 21704359
    piotrrachunki
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim. Szukałem rozwiązania na innych forach, ale nigdzie nie ma takiego przypadku.
    Otóż problem polega na tym, że suszarka Samsung DV90TA020AE nie kręci bębnem po uruchomieniu dowolnego programu, ale słychać, że silnik próbuje wystartować, tylko nie ma siły.
    Jak zablokowałem czujnik otwarcia drzwiczek, a następnie uruchomiłem program i zakręciłem ręką bęben, to suszarka ruszyła i kręciła bębnem. Wychodzi na to, że brak jej siły do startu. Bęben obraca się lekko. Nie ma niepokojących dźwięków.

Co to może być? Pomóżcie proszę. Aktualnie suszarka jest rozkręcona w celu wyczyszczenia jej, więc chcę to naprawić od razu. Pozdrawiam
    AI: Czy sprawdzałeś stan i napięcie paska napędowego? Czy nie jest on luźny, zużyty lub uszkodzony?
    Tak
    AI: Czy bęben obraca się lekko ręką, bez wyczuwalnego oporu lub zgrzytów? Oraz czy silnik wydaje jakieś nietypowe dźwięki (buczenie, iskrzenie) podczas próby startu?
    Wszystko lekko
  • #2 21704370
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Sprawdzenie szczotek najpierw. Potem kolejne kroki.
  • #3 21704563
    piotrrachunki
    Poziom 3  
    Silnik bezszczotkowy
  • #5 21704598
    piotrrachunki
    Poziom 3  
    Zlokalizowałem je. Są dwa. Mniejszy i większy. Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić, który jest uszkodzony?

Dodano po 52 [minuty]:

Już sprawdziłem za pomocą multimetru i baterii 9 V i faktycznie wychodzi, że ten mniejszy jest uszkodzony. Dziękuję.
  • #6 21704686
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Dodaj zdjęcia ich umiejscowienia. By go sprawdzić musisz posiadać multimetr z możliwością pomiaru pojemności elektrycznej w µF. Pamiętaj by kupić nowy o tych samych parametrach elektrycznych.
  • #7 21704700
    piotrrachunki
    Poziom 3  
    Są w takiej a la puszce koło silnika i od nich idą przewody do silnika, modułu i zasilacza. Jutro zajadę do elektronika, żeby sprawdził mi na swoim sprzęcie. Ale na 98% to ten mniejszy.
  • #8 21704710
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Jest 15µF i 8µF. Uszkodzony to ten 15µF?
  • #9 21704872
    pmazur10
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jak dla mnie to na 99% kondensator rozruchowy. Miałem to samo w pralce.
  • #10 21705083
    piotrrachunki
    Poziom 3  
    Uszkodzony jest 8µF

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Samsung DV90TA020AE nie uruchamia bębna podczas startu programów, mimo że silnik próbuje się załączyć, lecz brak mu siły do rozruchu. Bęben obraca się lekko ręcznie, bez oporów i nie wydaje nietypowych dźwięków. Po zablokowaniu czujnika drzwi i ręcznym obrocie bębna, silnik zaczyna pracować normalnie. Podejrzewane przyczyny to zużyte lub luźne elementy napędu, w tym pasek napędowy, oraz potencjalne zużycie szczotek silnika. Zalecane jest sprawdzenie stanu szczotek silnika jako pierwszy krok diagnostyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA