logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC światłowód – brak Internetu po resecie fabrycznym routera, dioda broadband nie świeci

maciejkubcz 02 Paź 2025 09:51 534 4
REKLAMA
  • #1 21707473
    maciejkubcz
    Poziom 1  
    Cześć, właśnie wylądowałem w świeżym mieszkaniu i napotkałem sporo utrat pakietów, korzystając z Internetu, który już tu był (UPC światłowód). Próbowałem to naprawić na różne sposoby i między innymi zresetowałem router do ustawień fabrycznych — i tu pojawia się prawdziwy problem, gdyż od kiedy to zrobiłem Internet zupełnie przestał działać, tzn. nie mogę się połączyć ani przez Ethernet, ani przez Wi‑Fi. Windows pokazuje mi, że przez Ethernet nie mogę się połączyć, bo jestem podłączony tylko do sieci lokalnej, a Wi‑Fi tego nie zrobi, bo nie może dosięgnąć serwera DNS.
    Ważne jest, że do routera podłączony był jakiś broadband; na początku on działał, jednak po zresetowaniu ustawień fabrycznych (tak zakładam) przestał, lampka przestała świecić — podejrzewam, że tu może leżeć pies pogrzebany. Oczywiście wyłączałem i włączałem router, komputer, próbowałem odłączać i podłączać ten broadband przy wyłączonym i przy włączonym routerze itd.
    Dołączam zdjęcia routera oraz owego broadbandu. Co mogę zrobić? Przyznaję, że kompletnie się nie znam, także byłbym wdzięczny, gdyby pokierowano mną łopatologicznie.
    UPC światłowód – brak Internetu po resecie fabrycznym routera, dioda broadband nie świeci
    AI: Jaki dokładnie model routera posiadasz (powinien być napisany na naklejce na spodzie lub z tyłu urządzenia)?
    CGNV4
  • REKLAMA
  • #2 21707489
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7757
    Po co tam pchasz ten modem Huawei? On nie ma nic wspólnego ze światłowodem. Jest w nim w ogóle karta SIM?
    Zapewne router miał wpisane parametry operatora.
  • REKLAMA
  • #3 21707581
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5403
    @maciejkubcz
    Możesz tego Hitrona resetować jeszcze milion razy, na utratę pakietów to nic nie pomoże.
    To jest Play, a utrata pakietów to ich znak rozpoznawczy.

Jeśli zresetowałeś router do ustawień fabrycznych, to jak sama nazwa wskazuje, modem zaciągnął provisioning fabryczny.
    Teraz musisz zalogować się na router UPC i ustawić, co tam potrzeba.
    Dane logowania, adres lokalny i hasło są podane na naklejce na modemie Hitrona.
    Niestety to usługa biznesowa, zatem ustawienia trzeba wprowadzić ręcznie takie, jakie abonent dostał do tej konkretnej usługi – adresy IP, DNS-y...
    Tu forum nie pomoże, bo w tej wersji są to ustawienia indywidualne, dla każdego klienta biznesowego inne.
    Wszystkie te dane ma właściciel internetu, lub należy się kontaktować z operatorem telefonicznie na infolinię biznesową.

@ArturAVS
    To jest internet w wersji biznes – w razie zaniku sygnału DOCSIS rolę dostępu do internetu realizuje ten dongle.
    No tak sobie to wymyślili.
  • REKLAMA
  • #4 21707593
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7757
    KOCUREK1970 napisał:
    No tak sobie to wymyślili.

Pierwszy raz z takim wynalazkiem się spotykam.
  • #5 21707603
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5403
    @ArturAVS
    Rozwiązanie całkiem sprytne – problem taki, że musiałbyś mieszkać pod nadajnikiem BTS, mieć japońskie ściany z pergaminu i nie mieć żadnych innych przeszkód terenowych po drodze do nadajnika.
    A wiadomo, że tak nie jest.
    Zatem o ile pomysł całkiem sprytny, no to można się domyślić, jakie skuteczne w działaniu – szału w prędkościach nie ma, ale nawet w takiej wersji bieda edition firma może działać.
REKLAMA