logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TRACER Hi-Cube BT RGB Flow 2.1 – stały pisk w głośnikach, diagnoza i naprawa

Mechatronik4321 02 Paź 2025 18:20 366 9
REKLAMA
  • #1 21707953
    Mechatronik4321
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,

Kupiłem parę lat temu zestaw głośników TRACER Hi-Cube BT RGB Flow 2.1 i działały nawet dobrze, ale od paru ostatnich miesięcy zaczęły wydawać pisk, który słychać na filmie (pojawia się niezależnie od tego, jakie jest pogłośnienie albo moc basu, albo czy coś leci — jest zawsze).

Jestem początkującym mechatronikiem (jeszcze uczę się w technikum) i chciałem podjąć próbę naprawy tego głośnika. Już parę razy naprawiałem go (przerwania na porcie jack, moją "naprawę" widać na zdjęciu), ale to uszkodzenie mnie pokonało. Przelutowałem na nowo paręnaście podejrzanych lutów na płytce, licząc na prosty zimny lut, ale nic to nie dało. Przesyłam zdjęcie płytki PCB głośnika. Czy ma ktoś jakiś pomysł, gdzie mogę poszukać problemu? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    Zbliżenie na płytkę PCB z kondensatorami, radiatorami i przewodami wewnątrz głośnika.
    Zbliżenie na płytkę PCB w obudowie głośnika TRACER, z widocznymi lutami i podzespołami.
  • REKLAMA
  • #2 21708231
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    Czy RGB w nazwie oznacza, że są tam diody świecące? Można na wtyczce spróbować zewrzeć do masy wejścia, a przy braku poprawy w miejscu przylutowania.
  • REKLAMA
  • #3 21708854
    Mechatronik4321
    Poziom 3  
    >>21708231 Głośnik składa się z głównego "basu" i 2 małych głośników. Wszystkie 3 mają RGB, zakładam, że prąd leci do tych 2 małych po kablu jack. Do czego miałbym zewrzeć masę z portów AUX?
  • #4 21708860
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Chodzi o odłączenie wtyczki od źródła sygnału i połączenie jej styków.
  • REKLAMA
  • #5 21708868
    Mechatronik4321
    Poziom 3  
    >>21708860 Zwarłem, nic to nie zmieniło. Nie dodałem tego w pierwszym poście, ale głośnik ma też funkcję Bluetooth i podczas korzystania z niej również występują piski, więc wydaje mi się, że problem leży w środku głośnika.
  • #6 21709248
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Pozostaje sprawdzić jakoś filtracji napięć zasilających i pewność połączeń.
  • #7 21746019
    przemas19101
    Poziom 3  
    Hej @Mechatronik4321, mam te same głośniki "TRACER Hi-Cube BT RGB Flow 2.1". Jedno gniazdo jack przestało mi stykać.
    Płytka PCB z zaznaczonym czarnym gniazdem JACK oznaczonym jako L_SPK

Chciałbym je przelutować.
    Pamiętasz może, jaki to jest model gniazda i gdzie mogę je dostać?
    Z góry wielkie dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 21746172
    Mechatronik4321
    Poziom 3  
    >>21746019 Nie wiem, jaki jest model gniazda, ale ja bym dolutował trochę przewodu tam, gdzie nie styka, tak jak u mnie na zdjęciu.
  • #9 21746235
    przemas19101
    Poziom 3  
    >>21746172 Dzięki za szybką odpowiedź, ale mi właśnie zależy na wlutowaniu nowego gniazda. Stare wejście jest już za bardzo poluzowane i po włożeniu wtyczki Jack albo działa cicho albo nie działa wcale.
  • #10 21747052
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    To może wynikać z uszkodzenia połączenia gniazda i płytki.

Podsumowanie tematu

✨ W zestawie głośników TRACER Hi-Cube BT RGB Flow 2.1 pojawił się stały pisk niezależny od źródła dźwięku, poziomu głośności czy ustawień basu. Problem występuje zarówno przy podłączeniu przewodowym, jak i podczas korzystania z funkcji Bluetooth, co wskazuje na usterkę wewnętrzną urządzenia. Próby naprawy obejmowały przelutowanie podejrzanych połączeń na płytce PCB oraz sprawdzenie zwarcia masy na wtyczce jack, jednak bez efektu. Sugerowano kontrolę filtracji napięć zasilających oraz dokładność połączeń wewnętrznych. Dodatkowo poruszono temat uszkodzonego gniazda jack, które w niektórych egzemplarzach traci styczność, co można tymczasowo naprawić dolutowaniem przewodu lub wymianą gniazda. Brak dokładnej informacji o modelu gniazda jack, jednak wymiana jest zalecana przy luźnych stykach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA