logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E34 2.0 24V –jak odpowietrzyć układ chłodzenia, nagrzewnicę

Kamis47 03 Paź 2025 12:41 288 3
REKLAMA
  • #1 21708659
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam. Mam problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia w BMW E34 2.0 24V. Auto oryginalnie miało webasto, które usunąłem, węże które do niego szły połączyłem ze sobą. Uszkodzony był elektrozawór nagrzewnicy, i cały czas grzała na maxa. Po wymianie elektrozaworu na sprawny nie grzeje nic. Węże od parownika są ledwo ciepłe a po ich odpięciu nie ma tam płynu. Wstawiłem odpowietrznik zaraz przy parowniku, to jest najwyższy punkty, odpowietrzałem pompą próżniową a płyn dolewałem do zbiornika. No i nic to nie dało. Wskazówka na liczniku na środku a w kabinie wieje zimne, parownik ledwo ciepły, wąż do chłodnicy ok 60 stopni. Męczę się z tym już 2 dni, jak to odpowietrzyć? Załączam schemat jak połączone są węże.

Ręczny schemat układu chłodzenia BMW E34 z zaznaczonym miejscem po usunięciu webasto
    Silnik BMW E34 z widocznymi połączeniami węży układu chłodzenia i rozdzielaczem
    Widok komory silnika BMW E34 z układem chłodzenia i wentylatorem
    Widok na komorę silnika BMW E34 z zamontowanym elektrozaworem nagrzewnicy i przewodami
  • REKLAMA
  • #2 21712653
    quaczuq
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Będzie utrudnione, masz za wysoko parownik i zalanie go będzie stałym problemem. Webasto było dokładane czy z fabryki? BW50? Usuwając webasto doprowadź do stanu jak auto bez niego, webasto oznaczało tez dodatkowe zawory zwrotne i elektrozawór.
    Z głowicy powinno iśc na trójnik (LPG) i docelowo na nagrzewnice. (pompka jeśli jest a następnie elektrozawór)
    Powrót z nagrzewnicy przez trójnik (LPG) do węża prowadzącego na dół chłodnicy (będzie pod kolektorem)
    Zwykle to jest 15 minut, zalewam dosłownie pod korek mając odkręcony odpowietrznik na chłodnicy, zakręcam go. Ogrzewanie na minimum na zapłonie (silnik stoi ale pompka przy zaworach pracuje i tak na kilka minut). Zakręcam korek na chłodnicy, odpalam i po zagrzaniu najlepiej z przodem w górze kilka mocnych przegazówek i potem jak przestygnie sprawdzenie poziomu.
    Zwykle w takiej sytuacji dawałem reduktor przy podłużnicy za lampą a węże przy podłużnicy ale nie wiem czy zmieścisz w ten sposób. Nie podciśnienie a ciśnienie byś musiał podać przez korek na zgaszonym i wtedy otworzyć ten odpowietrznik na parowniku.
  • REKLAMA
  • #3 21714035
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Webasto było fabryczne, zamontowane przy prawej podłużnicy. Dziwne, że przed wymianą elektrozaworu wszystko grzało, aż za mocno. Nie ma tam żadnej elektrycznej pompki. Spróbuje później wciskać płyn przez korek a odbierać odpowietrznikiem.
  • #4 21714130
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Podnieś przód auta na kobyłki . I poluzuj węże parownika. I odpowietrznik. Można kupić stary korek chlodnicy i wstawic wentyl z wezykiem i podać mu plyn z pojemnika zawieszonego. Tze. kroplówka. To ciężkie czasem auto do odpowietrzenia
REKLAMA