logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine radio zasilane zasilaczem impulsowym – jak wyeliminować zakłócenia na AUX?

Patryk7001 03 Paź 2025 22:22 165 3
REKLAMA
  • #1 21709252
    Patryk7001
    Poziom 3  
    Witam, posiadam u siebie w pokoju radio samochodowe Alpine zasilane przez zasilacz impulsowy. I gdy za pomocą złącza alpine-aux podpinam radio do komputera, pojawiają się straszne zakłócenia i pytanie moje, jak się tego pozbyć? Widziałem w sprzedaży filtry przeciwzakłóceniowe, ale nie wiem, czy one w ogóle pomogą. Gdzieś wyczytałem, że zakłócenia są powodowane jakąś pętlą, bo zasilacz radia i komputer są podłączone do jednej sieci i podłączając aux zamykam koło, ale to są tematy, które średnio ogarniam, więc wolę prosić o pomoc kogoś, kto się na tym zna.
    AI: Jaki dokładnie model radia Alpine oraz zasilacza impulsowego posiadasz?
    Alpine CDA-9812RB
    AI: Jak dokładnie podłączasz komputer do radia – chodzi mi o to, czy komputer to laptop czy stacjonarny, czy oba urządzenia są podłączone do tej samej listwy zasilającej i jakim kablem łączysz je przez AUX?
    Komputer stacjonarny, urządzenia są podłączone do 2 innych gniazdek i łączę je kablem alpine-aux, radio ma swój własny wtyk i z niego idzie do wejścia AUX w komputerze, testowałem 2 wejścia z przodu i z tyłu, efekt taki sam
  • REKLAMA
  • #2 21709357
    Lishoo
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Zakłócenia pojawiają się tylko, kiedy radio jest podpięte pod komputer? Jeśli podepniesz np. telefon, to nie ma zakłóceń?
    Jeśli tak, to ja bym spróbował najpierw wziąć 12 V z zasilacza ATX zamiast impulsowego i sprawdził, czy będzie ok.
  • REKLAMA
  • #3 21709454
    Patryk7001
    Poziom 3  
    Tak dokładnie, jak podpinam telefon, nie ma żadnych szumów. To chyba będę musiał kupić zasilacz, gdy to wszystko montowałem, podpiąłem kabel L i N, bez PE do zasilacza. Czy gdybym wymienił kabel na kabel z przewodem PE to mogłoby naprawić ten problem? Czy to nie ma nic wspólnego?
  • #4 21710250
    Lishoo
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Napisałeś, że podpinasz do PC, w nim masz zasilacz ATX, a tam np. kabel MOLEX 4-pin i tam masz żółty przewód 12 V, czarny — masa. Gdybyś do tego podpiął radio, wydaje mi się, że nie będzie problemu.
    Kabel z przewodem PE raczej nie wyeliminuje tego problemu, aczkolwiek może być trochę lepiej.
REKLAMA