logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Alto TS415 – nowa kolumna wydziela zapach kartonu podczas głośnego grania

dawidszacherski3521 04 Paź 2025 08:58 405 11
REKLAMA
  • #1 21709444
    dawidszacherski3521
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, mam pytanie, ponieważ mam kolumnę aktywną Alto TS415. Jest ona nowa, kupiłem ją 2 tygodnie temu. Używam jej kilka razy w tygodniu, żeby sobie posłuchać muzyki, ale już drugi raz podczas dłuższego, głośnego słuchania kolumna wydziela zapach kartonu lub takiej kartki i nie wiem, czy to znaczy, że przegrzałem cewkę w głośniku, czy to po prostu głośnik musi się wygrzać?
  • REKLAMA
  • #2 21709533
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Zazwyczaj nie wiadomo, czy jest za głośno, dopóki coś się nie stanie. Można pozaglądać, pomierzyć temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 21709537
    dawidszacherski3521
    Poziom 2  
    Zazwyczaj jest to, gdy głośnik ma duży skok, ale no, kolumna estradowa i nagle po 15 min grania na wyższej głośności wydziela taki zapach?
  • REKLAMA
  • #4 21709544
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Głośno z objawem oznacza granice możliwości. Przy niskiej temperaturze otoczenia powinny być wyższe. Teraz można zmniejszyć głośność o połowę.
  • #5 21709550
    dawidszacherski3521
    Poziom 2  
    Nie rozumiem 😅
  • #6 21709559
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Obecna temperatura otoczenia nie wystarcza na chłodzenie głośnika, dlatego należy zmniejszyć moc.
  • REKLAMA
  • #7 21709701
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    O, przepraszam profesjonalistę!. Usunąłem moje niepotrzebne wypociny.

Pozdrawiam.
  • #8 21709763
    dawidszacherski3521
    Poziom 2  
    >>21709701 Jakby co, to znam się na nagłośnieniu. Kolumny z serii TS spalały się — głośniki wysokotonowe, ale w TS415 naprawili to. A co do diody limit, to wiem, że taka istnieje. Kolumna grała na normalnym sygnale, nie na przesterowanym. Znam się profesjonalnie na sprzęcie audio.

A co do podłączenia, słuchałem akurat muzyki przez Bluetooth na trybie DJ, dioda limitu świeciła na zielono, nie na czerwono.

Te kolumny poprawili i ludzie mówią, że to są bardzo dobre kolumny, nawet porównywali je do QSC K12 lub

K12.2

Dodano po 23 [minuty]:

A czy normalne jest, że Alto TS415 cicho szumi? To znaczy słychać to jak po cichu słucham muzyki lub jak zatrzymam muzykę
  • #9 21709940
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Tak, bo to jest klasa D wzmacniacza mocy, który przetwarza sygnał impulsowo. Dla mnie najciekawsze brzmienie ma klasa A na lampie kiedyś w telewizorach i radiach.
  • #10 21712141
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Szum nie zależy od klasy wzmacniacza, występuje w każdym wzmacniaczu. Bardziej zależy od mocy. Czym mocniejszy wzmacniacz, tym poziom szumów będzie większy. Szum usłyszysz we wszystkich kolumnach estradowych, czym mocniejsze tym większy.
    Dodatkowo jak korzystasz z BT, to przycisz inne nieużywane wejścia. Nie podłączone wejścia liniowe/mikrofonowe będą generować dodatkowy szum.
  • #11 21712339
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Zwykły "smród" nowości z chin. Ludzie dajcie na luz. Gdy zacznie walić plastikiem lub co gorsza smołą - to się martw ale raczej już nie będzie grało ;) . Tam padają zasilacze bo wiedzieć lub nie wiedzieć czemu producent tak przyciął koszta, że nie dał nic na zapas i jak ktoś ładuje do pieca za długo to go wykończy. Tyle.
  • #12 21731612
    dawidszacherski3521
    Poziom 2  
    Dla wszystkich, którzy to czytają, nie przejmujcie się zapachem wydzielanym przez kolumnę, ponieważ u mnie z czasem sam zniknął podczas głośnego grania. Po prostu nowe głośniki musiały się rozruszać, zawieszenie itp.

Nie ma co się przejmować.

Podsumowanie tematu

✨ Nowa aktywna kolumna Alto TS415 podczas głośnego, dłuższego grania wydziela zapach przypominający karton lub papier. Zapach ten może wynikać z początkowego "wygrzewania się" głośnika i zawieszenia membrany, co jest normalne i ustępuje z czasem. W przeszłości modele z serii TS miały problemy z przepalaniem głośników wysokotonowych, jednak w TS415 producent wprowadził poprawki eliminujące ten defekt. Zapach nie jest oznaką uszkodzenia cewki ani przesterowania, zwłaszcza jeśli dioda limitu sygnalizuje normalną pracę (zielone światło). Szum słyszalny przy cichym odtwarzaniu jest typowy dla wzmacniaczy klasy D i może być nasilony przez nieużywane, nieodłączone wejścia liniowe lub mikrofonowe. W przypadku intensywnego użytkowania na wysokich poziomach głośności zaleca się kontrolę temperatury i ewentualne zmniejszenie mocy, aby uniknąć przegrzania. Zapach plastiku lub smoły byłby sygnałem poważniejszej awarii, natomiast obecny zapach nowości jest naturalny i nie powinien budzić obaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA