logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB wymiana pasty i czy warto ruszać termopady

sznycel1992 06 Lut 2022 15:23 6609 7
REKLAMA
  • #1 19868027
    sznycel1992
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Cześć, złożyłem swój komputer w 2019 i jakoś później padła Vega 64 (nie polecam gorąca jak cholera 85 stopni to norma w hałas tej turbiny to woła o pomstę do nieba). Kupiłem później 1660 super gaming oc. Ale do rzeczy. Chcę wymienić pastę na gpu i moje pytanie jest skierowane do was. Warto ruszać termopady ? Nie rozbierałem jej jeszcze ale nie wiem jakie są ich wymiary a znaleźć nie mogę. Wolę być przygotowany na ewentualną wymianę. Pastę pewnie dam thermal grizzly kryonaut.

Dodam, że w tle uruchomiona gra na 1440x900.
    Załączniki:
    • GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB wymiana pasty i czy warto ruszać termopady karta.jpg (172.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19868546
    Czeczen3
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Jeśli po zdjęciu chłodzenia się nie rozerwą, to ja bym nie ruszał. A grubości chyba były dwa rodzaje bodajże 1mm i 3mm
  • REKLAMA
  • #3 19868562
    sznycel1992
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Ja to rozumiem ale wolę mieć termopady jak coś i ewentualnie wymienić.
  • #4 19868918
    9am1do2
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Jak to karta gigabyte to wymieniaj juz.

Mam ti msi. Chlodzenie jest kijowe bo tylko jeden cieplowod. Masz obciazenie 100% - u mnie takie same temp, a nie mam obudowy. :>
  • REKLAMA
  • #5 19868968
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Grubość termopadow łatwo ocenić nawet bez szczelinomierza.
    Bierzemy takowy termopad, przykładamy linijkę do krawędzi, która nie jest odciśnięta w żaden sposób - bardzo łatwo wówczas sprawdzić, czy termopad ma przykładowo 0,5mm, 1mm czy np 2mm. Nie widziałem jeszcze termopadow o niestandardowej grubości, raczej jest skok co pół milimetra.
    Ten hot spot nie jest jakoś niepokojący.
    Ale powiem jedną rzecz - zamiast bawić się w takie rzeczy (i tracić gwarancję, jeżeli jeszcze jest), lepiej zwyczajnie zainwestować w porządne chłodzenie obudowy, sensowną ilość wentylatorów względnie dobrej jakości (tu polecam Arctic P12, tanie i dobre).
    9am1do2 napisał:
    , a nie mam obudowy. :>

Tu cię zdziwię, testowałem różne karty "na stole" i zazwyczaj miały te 5-10 stopni więcej niż w zamkniętej, ale dobrze wentylowanej obudowie (7-8 wentylatorów jak pamiętam) przy obrotach wentylatorów obudowy rzędu może 10-20%.
    Wymuszony obieg powietrza (ciągła wymiana powietrza w zamkniętej obudowie) dużo lepiej się sprawdza niż wymiana ciepła ze stojącym powietrzem. Oczywiście pomijając krytyczne przypadki typu stara buda mid tower z jednym lub dwoma wentylatorami na krzyż ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19868993
    9am1do2
    Poziom 17  
    @piotrkol7
    GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB wymiana pasty i czy warto ruszać termopady
    Moja "obudowa" :>
  • #7 19869003
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Ten wentylator pomiędzy kartą a chłodzeniem CPU nic ci w tej konfiguracji nie daje - prawie dolega do backplate karty, ma znacznie zdławiony przepływ.
    Lepszy efekt osiągnąłbyś dodając wentylator nadmuchujący bezpośrednio (w pewnej odległości) na wentylatory karty, drugi mógłbyś umieścić na karcie w miejscu, gdzie wywiewa gorące powietrze, ale tak, żeby nie zaciągać zimnego powietrza sprzed wentylatorów karty.
    Jak najlepsza wymiana powietrza kluczem do skuteczności chłodzenia podzespołów komputera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 19869016
    9am1do2
    Poziom 17  
    @piotrkol7
    Mam kilka wentylatorow podlaczonych pod 5V. Z podkreconym i5 4690k nie mam problemu. Niestety stary procesor i 4,5ghz slabo sie przydaje. Juz od dawna nie uzywam zadnej obudowy. Starczy mi aby byl "ruch" powietrza. 100 stopni na procesorze nie robi wrazenia (pod obciazeniem avx). Nic sie nie wysypuje. :>

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad wymianą pasty termoprzewodzącej w karcie graficznej GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB oraz nad koniecznością wymiany termopadów. W odpowiedziach podkreślono, że jeśli termopady nie są uszkodzone, nie ma potrzeby ich wymiany. Wskazano również, że standardowe grubości termopadów to 1mm i 3mm. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być poprawa wentylacji obudowy, co może obniżyć temperatury komponentów. Zwrócono uwagę na znaczenie wymuszonego obiegu powietrza dla efektywności chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA