Witam
Dla Linuksa jest Wine i Cedega - pierwszy darmowy, uruchomisz na nim wiekszosc standardowych programow z windy i niektore mniej wymagajace gry. Wydajnosc - moglaby byc lepsza, ale nie jest tragiczna, a program dynamicznie sie rozwija. Jednak do gier przewidziana jest cedega (znana tez jako WineX) - niestety platna, choc wersje testowe (z CVS) mozna chyba pobrac za darmo. Roznica jest taka, ze Wine obsluguje DirectX do wersji chyba 5 lub 7 a Cedega az do najnowszych
Osobiscie uzywam tylko Wine i mi to wystarcza. Ogolem mam kilka wlasnych programow (robionych w Delphi pod Win) oraz starszych gier - i dla tych zastosowan Wine mi sie sprawdza
Dodac nalezy, ze coraz wiecej programow (w tym i gry) powstaje rowniez w wersjach dla Linuksa, wiec z czasem takie emulatory* beda potrzebne coraz mniej
A co do alternatywnych systemow - w stadium narazie wczesno-eksperymentalnym jest ReactOS, oparty o jadro Windows NT napisane od nowa, a glownym celem jego tworcow jest polaczenie bezpieczenstwa i stabilnosci znanych z Uniksow, z maksymalna kompatybilnoscia z programami dla Win.
Jest tez kilka specjalnych wersji Linuksa, ale zazwyczaj za dodatkowa funkcjonalnosc placi sie - a gwarantuja one mozliwosc uruchomienia jedynie skladnikow Pakietu Office :?
Pozdrawiam
*) WINE rozwija sie jako: "Wine Is Not Emulator!"