logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje system kompatybilny z Win98-XP lub emulator na Linuxa?

grubass 21 Gru 2005 15:27 1116 7
REKLAMA
  • #1 2103583
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Jestem zielony w systemach operacyjnych poza windą. Pytanie moje jest takie czy istnieje jakikolwiek system operacyjny (nie microsoftu) który by był kompatybilny z systemami win98 do winXP. Chodzi mi o to czy program zrobiony pod windę, może iść na jakimś innym systemie. Mam już dość problemów z Microsoftem i ich chłamem. Jak każdy wie najwiecej programów w tym gier znajde na winde nom i dlatego potrzebuje system kompatybilny. Z tego co wiem taki nie istnieje ale może sie myśle. Albo czy np na Linuxa są jakieś "emulatory" które by pozwalały to osiągnąć a jak są to czy dużo trace na ich uzywaniu jeżeli chodzi o wydajność.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2103642
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Dla Linuksa jest Wine i Cedega - pierwszy darmowy, uruchomisz na nim wiekszosc standardowych programow z windy i niektore mniej wymagajace gry. Wydajnosc - moglaby byc lepsza, ale nie jest tragiczna, a program dynamicznie sie rozwija. Jednak do gier przewidziana jest cedega (znana tez jako WineX) - niestety platna, choc wersje testowe (z CVS) mozna chyba pobrac za darmo. Roznica jest taka, ze Wine obsluguje DirectX do wersji chyba 5 lub 7 a Cedega az do najnowszych :)
    Osobiscie uzywam tylko Wine i mi to wystarcza. Ogolem mam kilka wlasnych programow (robionych w Delphi pod Win) oraz starszych gier - i dla tych zastosowan Wine mi sie sprawdza :)
    Dodac nalezy, ze coraz wiecej programow (w tym i gry) powstaje rowniez w wersjach dla Linuksa, wiec z czasem takie emulatory* beda potrzebne coraz mniej ;)

A co do alternatywnych systemow - w stadium narazie wczesno-eksperymentalnym jest ReactOS, oparty o jadro Windows NT napisane od nowa, a glownym celem jego tworcow jest polaczenie bezpieczenstwa i stabilnosci znanych z Uniksow, z maksymalna kompatybilnoscia z programami dla Win.
    Jest tez kilka specjalnych wersji Linuksa, ale zazwyczaj za dodatkowa funkcjonalnosc placi sie - a gwarantuja one mozliwosc uruchomienia jedynie skladnikow Pakietu Office :?

Pozdrawiam

*) WINE rozwija sie jako: "Wine Is Not Emulator!" ;)
  • REKLAMA
  • #3 2103649
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Niektóre gierki chodzą na Linuksie,ale jest ich b.mało
    Jak chcesz grać to nie uciekniesz od windowsa.
  • #4 2103817
    grubass
    Poziom 19  
    Teraz pytanie co do wydajności tych emulatorów. Mianowicie nie moge sobie pozwolić na mniejszą wydajność niż na windzie w grach poniewaz mój komputer do najnowszych nie należy Celerom 500. Więc pytanie takie czy dużo strace na wydajności używając linuksa i emulatorów??
  • REKLAMA
  • #5 2103833
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Hmm
    Co do gier, to ja na PIII 600 uruchamiam bezproblemowo gry dla PII :D
    Co do nowszych to nie wiem, ale nosze sie z zamiarem kupna teraz Neverwinter Nights (z tym, ze ta akurat wyszla w wersji dla Linuksa) - jej minimum to bodajze 500MHz wiec zobaczymy jak mi pojdzie.
    Ogolnie, mysle, ze trzeba dodac 1/2 wymagan gry do jej minimum (czyli ze grana np. 200MHz bedzie wymagac proca 300MHz) - jakos tak to wyglada, niestety. :?
  • REKLAMA
  • #6 2104050
    grubass
    Poziom 19  
    No NVN szło mina moim procku pod windą nie najgorzej. Spróbuje sie wgłebić w linuksa i wybrubuje. A co do ReactOS to życze panon powodzenia i z niecierpliwością czekam na nowsze wersje ich systemu.
  • #7 2104093
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Należy dodać, że pod warunkiem, że uda Ci się zainstalować sterowniki karty graficznej, która to czynność pod Linuksem do najprostszych nie należy. Samo zaś środowisko KDE lub GNOME do pracy wymaga min. 128MB RAMu a przeciętna instalacja Linuksa zajmuje ponad 2GB na dysku.
    Ale próbuj a przekonasz się jak... dopracowane i wydajne są systemy Microsoftu.
  • #8 2104095
    grubass
    Poziom 19  
    Czy istnieją inne alternatywy dla Windows typu ReactOS. Czyli systemy które pozwolą grać w gry pod Winde i odpalać programy pod nią. Chodzi mi o system abrdziej rozwiniety. ReactOS narazie w fazie testów...

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując systemu operacyjnego alternatywnego dla Windows 98–XP, który umożliwiłby uruchamianie programów i gier Windows, wskazano na rozwiązania dla Linuksa takie jak Wine oraz Cedega (WineX). Wine jest darmowym emulatorem pozwalającym na uruchomienie większości standardowych aplikacji Windows oraz mniej wymagających gier, obsługując DirectX do wersji 5-7, natomiast Cedega, będąca wersją płatną, oferuje wsparcie dla nowszych wersji DirectX i jest dedykowana głównie do gier. Wydajność emulatorów jest zadowalająca, choć nieco niższa niż natywnego Windows, co może mieć znaczenie na starszym sprzęcie, np. z procesorem Celeron 500 MHz. ReactOS, system operacyjny oparty na jądrze Windows NT, jest wymieniany jako eksperymentalna alternatywa, jednak nadal w fazie rozwoju i testów. W kontekście sprzętowym podkreślono, że instalacja Linuksa wymaga odpowiednich sterowników graficznych, co bywa problematyczne, a środowiska graficzne KDE lub GNOME potrzebują minimum 128 MB RAM i około 2 GB miejsca na dysku. Ogólnie, dla gier i programów Windows na Linuksie rekomendowane są Wine i Cedega, natomiast pełna kompatybilność i wydajność pozostają wyzwaniem, zwłaszcza na starszym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA