logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RX6800, B450 HDV R4.0 – brak obrazu i zawieszanie PC po wymianie GPU, OCCT crashuje

hrystek368 07 Paź 2025 23:16 186 3
REKLAMA
  • #1 21713650
    hrystek368
    Poziom 3  
    Podczas odpalania gry Sons of the Forest monitor nagle nie dostaje obrazu, klawiatura i myszka gasną, a komputer nadal chodzi bez żadnej reakcji. Nic nie mogę zrobić, żeby wrócił do normy — muszę wyłączyć i włączyć komputer za pomocą przycisku na obudowie. Podczas robienia testu na '3D Adaptive' i 'Power' w OCCT dzieje się to samo. Podczas gry też to występuje, ale rzadko. Zauważyłem również, że gdy wyłączę w AMD Software wyświetlanie FPS i temperatur czy poboru prądu, mogę odpalić grę Sons of the Forest. Mogę normalnie odpalić rozgrywkę, lecz jak z poziomu menu wejdę w ustawienia, stanie się właśnie wspomniana sytuacja. Sprawdzałem RAM i jest okej. Resetowałem BIOS. Sprawdzałem pod czystym systemem Windows, lecz nadal to samo. Jutro dopiero sprawdzę, czy zasilacz nie daje rady, podłączając jeden zasilacz pod kartę, a resztę pod pozostały osprzęt, ponieważ nie mam drugiego zasilacza o takiej mocy. Piszę z prośbą o pomoc, żeby wykluczyć wszystko zanim sprawdzę zasilacz, ponieważ musiałbym wtedy rozbierać drugi komputer. Mam nadzieję, że to jakiś problem softwarowy. Kartę graficzną mam od kilku dni. Została przeze mnie wyczyszczona i ma wymienioną pastę, więc się nie przegrzewa. Wcześniej miałem RX 6600 XT i nie miałem takich problemów, a na moment, zanim przyszła nowa karta, miałem wsadzonego GTX 740

Specyfikację:
    B450 HDV R4.0
    Ryzen 5 3600
    DDR4 16 GB 2600 MHz GoodRAM
    RX 6800
    Zasilacz 750 W 80+ Bronze, nieznana mi marka
  • REKLAMA
  • #2 21713694
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Witaj.
    Jest kilka możliwych problemów z zestawem.
    Objaw pasuje najbardziej do zasilacza lub karty graficznej, czyli jeden i drugi komponent pojedynczo należy podmienić do testu. Karta graficzna potrzebuje <350W w pesymistycznym scenariuszu, więc jeśli masz zasilacz z dzielonymi liniami 12V sprawdź, czy linia, na której jest karta graficzna nie jest przeciążona. Do testów nie musisz mieć zasilacza 750W, ten zestaw spokojnie zmieści się z poborem w granicach 500W, więc sprawny zasilacz tej mocy wystarczy. Swoją drogą mimo że marka zasilacza jest Koledze nieznana, wypada ją podać. A najlepiej model zasilacza, można sobie zobaczyć, jaką ma konfigurację linii wyjściowych.

Oko jeszcze należy mieć na okrojoną sekcję zasilania płyty głównej, ten model zupełnie nie nadaje się do większych obciążeń, nawet niezbyt ciężkim Ryzenem 3600. Warto zobaczyć, czy nic się nie gotuje pod obciążeniem na płycie.

Nie wygląda to na problem software.
  • REKLAMA
  • #3 21713941
    hrystek368
    Poziom 3  
    Witam, dziękuję bardzo panu za odpowiedź i podpowiedzenie kilku rzeczy. Podłączyłem do komputera dwa zasilacze: jeden tylko pod kartę, a drugi pod resztę podzespołów, i problem już nie występuje, więc okazuje się, że to wina zasilacza — kamień z serca. Szczerze mówiąc, gdyby okazała się to karta, na szczęście to tylko zasilacz. Dziękuję panu za wypowiedzenie się. Pozdrawiam
  • #4 21713942
    hrystek368
    Poziom 3  
    Wymiana na nowy zasilacz
REKLAMA