logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki LED driver do lampy LED 70W: 109V, 300mA, jaki zasilacz, driver użyć?

Shiver79 08 Paź 2025 18:55 459 11
REKLAMA
  • #1 21714232
    Shiver79
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Potrzebuję pomocy w doborze nowego LED drivera, poniżej jego zdjęcie (1) oraz pasków ledowych (2) z oprawy, które NIE są spalone, świecą jak im pilotem nastawi, czy to na 20%, 50% czy 100% mocy, jak również oba obwody - obwód barwy zimnej oraz ciepłej - sprawdzone poprzez podłączenie z drugiej sprawnej lampy.

Zbliżenie na okrągły LED driver 72W 280–300mA z oznaczeniami technicznymi

Linijka diodowa (2)
    Pasek LED z diodami SMD, oznaczeniami polaryzacji i złączem przewodowym Sterownik LED, paski LED i pilot do regulacji jasności w oprawie sufitowej

Nie mogąc znaleźć w sklepach czy na Alledrogo (drivery mocy 70 W, jak powiedział 1 sklep, są rzadkie), zacząłem pomiary: ustawiłem moc świecenia na 50%, wtedy pobór prądu oraz napięcie (4,5) wynoszą:
    Pomiar prądu miernikiem przy 50% jasności pasków LED, wskazanie 160 mA Zbliżenie na miernik pokazujący 103,3 V przy 50% jasności LED

natomiast przy 100% to napięcie skacze do 109 V
    Multimetr pokazujący napięcie 109 V zmierzone przy 100% jasności LED

Jeszcze pomiary miernikiem na "wejściu" przy 50% oraz 100% jasności (7,8)
    Watomierz GreenBlue pokazujący 70,6 VA mocy przy podłączonym urządzeniu Miernik energii GreenBlue pokazujący pobór 38,2 W przy 50% jasności

Czy można użyć drivera o mniejszej mocy (bo 70 W niedostępne, a o mniejsze moce łatwiej), tak aby diody świeciły jak przy ustawieniu na mniejszą moc? Oczywiście wtedy nie będzie pilota, bo całość będzie wybebeszona i nowy driver spięty "na krótko", oba obwody (LED-y zimne oraz ciepłe) połączone razem, aby to nie świeciło za zimno (tylko zimny obwód) czy jak świeczką (tylko ciepły obwód), moc maksymalna oprze się na maksymalnej wydajności nowego zasilacza o mocy np. 40 W. Może coś przeoczyłem, ale nie ukrywam, że najlepiej, jakbym mógł to ustawić na pełną moc świecenia tak jak jest przy nastawie 100%.
    AI: Czy możesz podać dokładne parametry pasków LED z tej lampy (napięcie/prąd nominalny, ilość diod, typ/model, ewentualnie zdjęcie tabliczki znamionowej lub oznaczeń na paskach)?
    160 mA, 103 V przy 50% jasności,
    300 mA, 109 V przy 100% jasności
    AI: Jaki jest pobór prądu przez paski LED przy 100% jasności (przy napięciu 109 V) - ile amperów pokazuje miernik?
    300 mA przy 100% jasności na obu barwach naraz
  • REKLAMA
  • #2 21714301
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Tak porobiłeś zdjęcia, że nigdzie nie mogę policzyć ile LED jest na jednym pasku? Podaj też wymiar w milimetrach jednej diody. Zmierz i podaj napięcie na jednej diodzie gdy to możliwe przy 100% świecenia?
    Nie kupuj driverów o mniejszej mocy. Drivery o większej mocy niż 70W będą odpowiedniejsze niż o mniejszej mocy o parametrach zbliżonych 280-300mA i 60-160V a masz dostępne jakieś o większej mocy?
    Gdzie są odbiorniki sygnału z pilota? Czy wewnątrz tych driverów? Czy pilot działał na obydwa drivery jednocześnie? Czy te drivery były w jednym pomieszczeniu czy w dwóch?
    Jeżeli minus jest wspólny to można użyć dwóch driverów po 40 Wat po jednym na obwód świecenia ciepłego i zimnego... Ale jakich chcesz użyć driverów: na pilota czy nie? Czy dobrze zrozumiałem, że drivery na Twojego pilota nie są już dostępne?
  • REKLAMA
  • #4 21714372
    elktrod
    Poziom 41  
    Albo tu masz z pilotem: Link
    Sterownik LED z pilotem i opisem parametrów technicznych na białym tle
    Z tym, że tu jest chyba plus wspólny, więc porada ta nietrafiona - trzeba na to uważać i szukać innego !!!!!!!!!!!
  • #5 21714386
    Shiver79
    Poziom 3  
    Diod jest 40 w każdym obwodzie (ciepłe i zimne kolory diod). Gdy są zapalone oba obwody, wtedy jest najbardziej naturalne światło. 3,2 mm × 2,7 mm to wymiary diod, ale zmierzyć napięcia już dziś nie mam jak; poskładane wszystko jest i głosy, aby to wyrzucić jak nie działa, tyle że ja nie z tych...
    Odbiornik sygnału z pilota jest wewnątrz drivera, na płytce, zaznaczony zieloną strzałką :)
    Czy pilot działał na obydwa drivery jednocześnie? Gdy oba były sprawne, to tak; teraz tylko ten działający działa na pilota, drugi nie zaświeca ledów, nie ma podawania napięcia na ledy. Prawdę powiedziawszy, to po czasie okazało się, że i tak nie zmienia się nastaw tych driverów, tylko ustawione jest świecenie stałe i nie zmienia się temp. ani mocy, więc tak jak mówiłem — może być dla mnie połączenie świecenia tych 2 kolorów (2 obwody świecą). Tak, drivery nie są dostępne; w markecie budowlanym, gdzie kupowałem, nie mają ich, gdy pytałem. Natomiast skoro mam użyć obu obwodów (2 obwody ledowe), to mogę podłączyć je do jednego nowego drivera — czy nowy zasilacz to wyrobi?

Płytka drivera LED z wieloma komponentami elektronicznymi i ścieżkami.
    Płytka zasilacza LED z zaznaczonym odbiornikiem sygnału pilota zieloną strzałką
    Wnętrze lampy LED z driverem i opisanymi połączeniami dwóch obwodów LED
  • REKLAMA
  • #6 21714416
    elktrod
    Poziom 41  
    Co do LED to są to prawdopodobnie 2832 po ok. 3V, więc masz 4 listwy sztywne aluminium pod spodem? Na każdej listwie 2x10 sztuk czyli dwa obwody: obwód ciepły miałby 4x10= 40 LED po 3V = ok,.120V i to samo obwód zimny co by się zgadzało z napięciem wtórnym drivera (jest to w jego zakresie)...
    Teraz pytanie czy dasz sobie radę z wymianą LED na takich listwach? Ale wymienia się wszystkie...
    Dla poszukania gotowców podaj ogólny wymiar jednej listwy w centymetrach?
  • #7 21714435
    Shiver79
    Poziom 3  
    Tak, pod spodem są aluminiowe "linijki", jak w szkole dawniej :) pełniące rolę radiatora i będące bazą montażową dla diod. Jeśli to możliwe, to przy takiej ilości diod wymiany wolałbym uniknąć przelutu tylu diod ;) A z ciekawości - co miałeś na myśli proponując przelut i na jakie diody?
  • #8 21714471
    elktrod
    Poziom 41  
    Ja kupuję 1000 sztuk LED SMD i przelutowuję wszystkie na przykład w takich lampach jak LEDVANCE: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4091076.html też ich jest tam sporo bo 72 LED na matrycy 6x12...
    U mnie były 2835 czyli 2,8x3,5mm takie: Link A czym? ZRÓB TO SAM czyli samoróbką z kuchenki elektrycznej niepotrzebnie wałęsającej się na strychu i paru elementów z ALI - zaraz Ci pokażę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4040373.html#20994780
    W sieci ciężko znaleźć 2832 lub 3228 jakie Ty masz dlatego pasowałoby spróbować 2835 o napięciu 3V różniące się tylko jednym wymiarem 2mm od Twoich czy spasują pola lutownicze pod spodem... Dlatego, że trudno znaleźć idealnie diody LED 2832, prosiłem Ciebie jeszcze o wymiary całej jednej listwy z dwudziestoma LED bo może prędzej by coś dopasował, ale nie podałeś?
    Jak więc widzisz ja także nie z tych co od razu wyrzucają coś co nie działa:
    Shiver79 napisał:
    aby to wyrzucić jak nie działa, tyle że ja nie z tych.

Przyglądałeś się tym kondensatorom elektrolitycznym np. testerem elementów elektronicznych? Wydaje mi się, że tam gdzie czerwona strzałka to wypchnięty jest izolator z podstawy kondensatora? Może one wyschły?
    Zbliżenie na płytkę elektroniki lampy, kondensatory oznaczone strzałkami
  • #9 21714516
    Shiver79
    Poziom 3  
    Wymiary całej jednej listwy podam jutro, bo nie chcę narobić rabanu w kuchni teraz :) ten patent z hurtowym rozlutowaniem byłby ciekawy, tylko teraz nie ma jak tego skompletować, ale na przyszłość już widzę parę zastosowań. Obecnie zastanawiam się, czy taki LF-FMR080YSIII będzie ok, bo po parametrach patrząc:
    Zasilacz: impulsowy; LED; 80 W; 54-230 V DC; 250-350 mA

https://www.tme.eu/pl/details/lf-fmr080ysiii/zasilacze-do-led/lifud-technology-co-ltd

Jak ten LF-FMR080YSIII by się sprawdził, to wtedy na kolejne uszkodzenie drivera mogę się szykować już z kuchenką elektryczną i hurtem przelutowywać. Tylko zastanawiam się, czemu skoro to nie diody są uszkodzone, tylko driver (z drugiej lampy driver LED podpięty na test do tej uszkodzonej lampy działa i je pięknie zaświeca) :)
  • REKLAMA
  • #10 21714530
    elktrod
    Poziom 41  
    Wybrany driver powinien spasować - w instrukcji na stronie 5 musisz ustawić prąd DIP SWITHE-M Dopisałem Ci w poprzednim poście - sprawdź kondensatory elektrolityczne i ew. wymień a może driver ożyje? Te żółte kondensatory też tracą właściwości z czasem i mam ich już cały słoiczek wylutowanych dla wnuka do testów i zabawy pod choinkę wraz z testerem Link...
    A do LED używam takiego testera: Link ... Tylko przy kupnie nie klikaj na przewody a na tester .. :) wtedy cena wyższa.... Wtedy nie będziesz się zastanawiał co się dzieje z LED-ami... Patrz prywatna wiadomość na Skrzynka PW - zalinkowałem Ci tam i takie rozwiązanie na listwach alu/ale bez osobnego drivera, zasilane bezpośrednio z 230V AC: Link Co przydaje się w sytuacjach gdy nie chcemy lub na razie nie możemy zmienić obudowy z różnych powodów np. estetycznych czy z lenistwa do ponownego montażu kołków dla nowej obudowy w innym miejscu itd itp.... Dobranoc....
  • #11 21714712
    Shiver79
    Poziom 3  
    Wymiary zmierzone — to ok. 23 cm × 3 cm, ale z tego, co widzę, to oni na tym sklepie chyba mają po 1 szt., więc to wyszłoby drożej za 4 szt. niż cała lampa :) Więc chyba skończę z nowym driverem ustawianym na zadany prąd. Widziałem też PW i odpisałem :)
  • #12 21715675
    elktrod
    Poziom 41  
    O takiej długości to tylko do akwarium znalazłem 20 cm: Link
    15 cm może by wystarczyło ale trzeba by było przejść na zasilanie 12V: Link

Dodano po 27 [minuty]:

Rozmowa z chińskim sprzedawcą na temat testera LED i odpowiednich wtyczek
    Zrzut ekranu z czatu sklepu pokazujący pytania o tester LED lub koraliki LED
    Czat z sellerem pokazujący tester LED i pytanie o dokładny skład produktu
    Ja bym się bał tu kupować bo może być sama wtyczka bo for można różnie tłumaczyć....

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano odpowiedniego LED drivera do lampy LED o mocy około 70 W, z napięciem wyjściowym do 109 V i prądem stałym 300 mA. Wymagane było zasilanie dla pasków LED z dwoma obwodami barwy światła (zimna i ciepła), które działają poprawnie przy różnych poziomach jasności (20%, 50%, 100%). Pomiar napięcia i prądu wykazał, że przy pełnej mocy napięcie sięga około 109 V przy prądzie 300 mA. Problemem było znalezienie dostępnego na rynku drivera o takich parametrach, gdyż drivery o mocy 70 W są rzadkością. Dyskusja dotyczyła doboru zasilacza stałoprądowego (LED driver) o parametrach: prąd 300 mA, napięcie do około 110 V, moc około 70 W, kompatybilnego z regulacją jasności (dimmable). Wskazano na konieczność stosowania driverów dedykowanych do wysokonapięciowych pasków LED, z zabezpieczeniami i stabilizacją prądu, oraz na trudności w znalezieniu gotowych rozwiązań o takich parametrach na rynku detalicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA