Witam. Posiadam Skodę Fabię 1,4 16V. Mam ją rok i wszystko było OK oprócz delikatnego szarpania na biegu jałowym. Mechanik powiedział mi, że te auta tak mają, bo to jednak pierwszy silnik volkswagenowski. Po roku auto straciło jakby moc, zaczęło się dusić podczas jazdy, szarpać i buczeć. Nie kopciło, nie brało oleju i nie wyświetlał się żaden błąd na komputerze ani na desce. Pojechałam do mechanika, wymieniliśmy świece i jedną cewkę, ale też przy okazji sprawdził ciśnienie na cylindrach. Na 1., 3. i 4. cylindrze było 12 barów, a na 2. – 6 barów. Powiedział mi, że muszę wymienić pierścienie i głowicę. Uznałam jednak, że pojadę do innego. No i faktycznie powiedział mi, że nie ma tej mocy na tym jednym cylindrze jak na pozostałych, wymienił jeszcze jedną cewkę i auto jeździ jak na początku. I pytanie moje jest: ile jeszcze pojeździ i co mam z nim robić?
AI: Jaki jest obecny przebieg Twojej Fabii?
112 000
AI: Czy w ostatnim czasie były robione jakieś większe naprawy silnika, np. wymiana rozrządu, uszczelki pod głowicą albo regulacja zaworów?
Wymiana rozrządu ponad 7 000 km temu.
AI: Jaki jest obecny przebieg Twojej Fabii?
112 000
AI: Czy w ostatnim czasie były robione jakieś większe naprawy silnika, np. wymiana rozrządu, uszczelki pod głowicą albo regulacja zaworów?
Wymiana rozrządu ponad 7 000 km temu.