logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 1 1.4 16V – niskie ciśnienie na 2. cylindrze, szarpanie, utrata mocy

eva1238 10 Paź 2025 07:34 426 10
REKLAMA
  • #1 21715671
    eva1238
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam Skodę Fabię 1,4 16V. Mam ją rok i wszystko było OK oprócz delikatnego szarpania na biegu jałowym. Mechanik powiedział mi, że te auta tak mają, bo to jednak pierwszy silnik volkswagenowski. Po roku auto straciło jakby moc, zaczęło się dusić podczas jazdy, szarpać i buczeć. Nie kopciło, nie brało oleju i nie wyświetlał się żaden błąd na komputerze ani na desce. Pojechałam do mechanika, wymieniliśmy świece i jedną cewkę, ale też przy okazji sprawdził ciśnienie na cylindrach. Na 1., 3. i 4. cylindrze było 12 barów, a na 2. – 6 barów. Powiedział mi, że muszę wymienić pierścienie i głowicę. Uznałam jednak, że pojadę do innego. No i faktycznie powiedział mi, że nie ma tej mocy na tym jednym cylindrze jak na pozostałych, wymienił jeszcze jedną cewkę i auto jeździ jak na początku. I pytanie moje jest: ile jeszcze pojeździ i co mam z nim robić?
    AI: Jaki jest obecny przebieg Twojej Fabii?
    112 000
    AI: Czy w ostatnim czasie były robione jakieś większe naprawy silnika, np. wymiana rozrządu, uszczelki pod głowicą albo regulacja zaworów?
    Wymiana rozrządu ponad 7 000 km temu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21715788
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Objawy i brak ciśnienia na 2 cylindrze kwalifikują silnik do naprawy. Nie możesz dłużej z tym jeździć. Jedź do zaufanego mechanika niech określi koszty naprawy i ty sama musisz zdecydować czy warto . Druga opcja kupić cały silnik , te co masz są dość tanie ale to trochę kupowanie w ciemno bo nie wiadomo w jakim stanie bierzesz silnik.
  • REKLAMA
  • #3 21715896
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    eva1238 napisał:
    wymienił jeszcze jedną cewkę i auto jeździ jak na początku.
    Tzn kiedy? Jak rok temu, czy jak przed wymianą cewki?
    Cytat:
    I pytanie moje jest: ile jeszcze pojeździ i co mam z nim robić?
    To wróżenie z fusów, ale raczej krócej niż dłużej
    Cytat:

AI: Jaki jest obecny przebieg Twojej Fabii?
    112 000
    AI: Czy w ostatnim czasie były robione jakieś większe naprawy silnika, np. wymiana rozrządu, uszczelki pod głowicą albo regulacja zaworów?
    Wymiana rozrządu ponad 7 000 km temu.

Utrata mocy następowała stopniowo, czy nagle?
  • #4 21716080
    eva1238
    Poziom 2  
    >>21715896 Jeździ jak rok temu. Moc spadła nagle.
  • Pomocny post
    #5 21716432
    MadPan
    Poziom 17  
    Z czasem mogą padać pozostałe cewki, ale to nie problem. Gorzej z tym ciśnieniem. Być może wymiana pierścieni jest trochę na wyrost, ale bez remontu/wymiany głowicy raczej się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21716457
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Co wy tak do tych pierścieni.
    Jak by pierścienie poszły to brał by olej a i kopciło by z korka oleju czy odmy.
    W pierwszej kolejności i nawet bez zdejmowania głowicy - zawory do weryfikacji.
    Może zdjąć nawet pokrywę i sprawdzić czy zawór nie podbity.
    Pozdrawiam.
    Pierścienie przy pomiarze i próbie olejowej sporo poprawiają - było robione na mokro?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21716842
    MadPan
    Poziom 17  
    Michał_74 napisał:
    Co wy tak do tych pierścieni.
    Jak by pierścienie poszły to brał by olej a i kopciło by z korka oleju czy odmy.
    Nie wiadomo czy nie kopciło z korka. Na jakiejś podstawie 1. mechanik, stojąc przy silniku, stwierdził, że pierścienie do wymiany. Ja, siedząc na kanapie stwierdziłem, że to na wyrost. Kto ma rację?

Cytat:
    W pierwszej kolejności i nawet bez zdejmowania głowicy - zawory do weryfikacji.
    Może zdjąć nawet pokrywę i sprawdzić czy zawór nie podbity.
    Ty, czy ja dla siebie pewnie tak byśmy zrobili, ale większość mechaników zwali głowicę. Nie dlatego żeby więcej zarobić, ale żeby mieć pewność, że klient za tydzień nie wróci z pretensjami.
  • Pomocny post
    #8 21716945
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    No to auto warte 5 tys. A mechanik roboty nawałli za 8 tys albo I więcej. A winny będzie mały "du.." czyli dźwigienka plus uszczelka i koszt około 500zl.
    No ale. Ostatnio brakuje mechaników. Mamy tylko wymieniaczy..
    Ale mierzyć sprężanie bez próby olejowej? Czyli wie co jest i liczy na spory zysk tanim kosztem.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 21716997
    MadPan
    Poziom 17  
    Jeśli uwalona dźwigienka, to szybko padnie wałek rozrządu.
    Nie wiem czy to możliwe, ale gdyby zblokował się kompensator luzu, to zawór mógłby być podparty. Pierdułka, ale roboty sporo, bo walki są mocowane do pokrywy zaworów.
  • Pomocny post
    #10 21717128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21772165
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    1. Diagnoza to czas a czas pracy mechanika kosztuje.
    2. Najtaniej drugi silnik i przerzucić a i tak wyjdzie połowa wartości auta.
    3. Bez diagnozy to tylko zgadywanka.

Próba szczelności cylindra 2 na zablokowanym wale (pompowanie kompresorem ciśnienia przez świecę) dużo by wyjaśniła. Czy ucieka korkiem dolotem czy wydechem. Szybki test tylko trzeba mieć czym zablokować wał i końcówkę

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Fabia 1.4 16V z przebiegiem 112 000 km wykazuje niskie ciśnienie sprężania na 2. cylindrze (6 barów wobec 12 barów na pozostałych), co powoduje szarpanie, utratę mocy i duszenie się silnika podczas jazdy. Brak widocznych błędów diagnostycznych, dymienia czy poboru oleju. Wymieniono świece i cewki zapłonowe, co poprawiło pracę silnika, jednak problem niskiego ciśnienia pozostaje. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie zaworów lub ich mechanizmu (np. dźwigienki, kompensatora luzu zaworowego), a niekoniecznie pierścieni tłokowych, gdyż brak jest objawów zużycia oleju i dymienia. Zalecane jest wykonanie próby szczelności cylindra z użyciem kompresora, aby określić miejsce nieszczelności (dolot, wydech lub uszczelka głowicy). Remont silnika może wymagać wymiany głowicy lub jej naprawy, natomiast wymiana całego silnika jest alternatywą, choć kosztowną i ryzykowną. Wskazane jest skonsultowanie się z doświadczonym mechanikiem diagnostą, który dokładnie oceni stan i zakres naprawy, unikając niepotrzebnych kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA