logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BFT Deimos Ultra BT A600 – pilot Proxima wymaga dwóch kliknięć po dodaniu przycisku dzwonkowego

mateuszwezyk2 10 Paź 2025 10:37 393 10
  • #1 21715842
    mateuszwezyk2
    Poziom 2  
    Cześć,

Mam napęd bramy wjazdowej BFT Deimos Ultra BT A600.

Do wejść 60 i 61 w napędzie jest podłączony sterownik Proxima, aby działały piloty (mają 4 przyciski) od bramy garażowej Wiśniowskiego i wszystko było dobrze.

Teraz zdecydowałem się na dołożenie przycisku dzwonkowego, który podłączyłem do tych samych wejść 60 i 61.

Niestety, po podłączeniu przycisku dzwonkowego, aby otworzyć lub zamknąć bramę pilotem, trzeba na pilocie nacisnąć przycisk dwa razy. Przycisk dzwonkowy wystarczy nacisnąć raz. Wcześniej wystarczyło nacisnąć przycisk na pilocie raz.

Oryginalny pilot BFT, który jest zaprogramowany bezpośrednio do napędu, a nie do Proximy, działa prawidłowo, tzn. że wystarczy wcisnąć przycisk na pilocie raz.

Pytanie: czy coś źle mam podłączone? Czy może w ustawieniach napędu bramy muszę coś zmienić? Lub może piloty do Proximy trzeba inaczej zaprogramować?

Z góry dziękuję za pomoc. Schemat połączeń napędu bramy BFT Deimos Ultra BT A600 z opisanymi złączami
  • #2 21716040
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1022
    Odłącz przycisk dzwonkowy i sprawdź czy powróci na pilocie jedno kliknięcie, i napisz jaki to model Proximy.

Dodano po 37 [minuty]:

W Proximie masz mieć ustawiony tryb monostabilny i czas impulsu 1 sek. lub poniżej.
  • #3 21716194
    mateuszwezyk2
    Poziom 2  
    Sterownik to Proxima NW1 SF.

Sprawdziłem kable od przycisku dzwonkowego - nie pomogło.

Przywróciłem ustawienia fabryczne w Proximie, bo to automatycznie ustawia ją w tryb monostabilny i czas 1 s. Zaprogramowałem na nowo piloty i teraz wszystko działa jak należy.
    Dzięki za pomoc!

Przy okazji mam inne pytanie:
    Teraz, jak zasłonię fotokomórki, to brama staje; po odsłonięciu fotokomórek brama otwiera się. To jest dla mnie częściowo poprawne.

Chciałbym, żeby było tak, że jak zasłonię fotokomórki, to brama otwiera się bez względu na to, czy odsłonię fotokomórki, czy nie.
    W jaki sposób to ustawić? Pewnie w menu logiki, ale gdzie tego szukać?
  • #4 21716219
    rokbok
    Poziom 40  
    mateuszwezyk2 napisał:
    Chciałbym żeby było tak, że jak zasłonie fotokomórki to brama otwiera się bez względu na to czy odsłonię fotokomórki czy nie

W logice Safe 2 wybierz parametr 4 lub 5 w zależności czy z foto testem czy bez.

Tabela funkcji wejść bezpieczeństwa SAFE 1 i SAFE 2 z opisami parametrówTabela konfiguracji SAFE 2 z wyróżnionymi opcjami 4 i 5 dla fotokomórki.Tabela trybów logiki SAFE z wyróżnionymi parametrami 4 i 5 w czerwonych ramkach
  • #5 21716230
    mateuszwezyk2
    Poziom 2  
    Jutro spróbuję :)
    Patrząc na to, co wrzuciłeś, nie wiem, czy ma znaczenie, że fotokomórki mam podłączone jak poniżej:
    Schemat podłączenia fotokomórek TX1 i RX1 z zaznaczonymi pinami i napięciem 24V

Okej, widzę, że teraz dopisałeś, że to ma znaczenie.
    Jutro sprawdzę i dam znać.
  • #6 21716234
    rokbok
    Poziom 40  
    Po prostu ustaw Safe 2 -> 4 i sprawdź, jak nie to sprawdź Safe 2 -> 5, jedno z nich Cię uszczęśliwi ;).
  • #7 21720959
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Schemat podłączenia fotokomórki TX1 i RX1 do zasilania i sygnału SAFE

Dla takiego podączenia jak na obrazku ustaw:
    SAFE 1 = 5 (nie Safe 2, nie opcja 4...)
  • #8 21737950
    prestig182
    Poziom 2  
    A jak podlaczyles proxime do napędu?
  • #9 21738010
    rokbok
    Poziom 40  
    prestig182 napisał:
    A jak podlaczyles proxime do napędu?

Szkoda że nie czytasz, a pytasz ;).

mateuszwezyk2 napisał:
    Do wejść 60 i 61 w napędzie jest podłączony sterownik Proxima
  • #10 21738944
    prestig182
    Poziom 2  
    A zasilanie proximy z którego podłączyłeś?
  • #11 21738961
    rokbok
    Poziom 40  
    prestig182 napisał:
    A zasilanie proximy

Zgubiłeś instrukcję, czy nie chce Ci się czytać ;)?

Tabela z opisem złączy 50-52 do zasilania obwodów dodatkowych 24V

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konieczności dwukrotnego naciśnięcia przycisku pilota Proxima NW1 SF po dodaniu przycisku dzwonkowego podłączonego do wejść 60 i 61 napędu bramy BFT Deimos Ultra BT A600. Po odłączeniu przycisku dzwonkowego problem ustępował. Rozwiązaniem było przywrócenie ustawień fabrycznych sterownika Proxima, które automatycznie ustawiły tryb monostabilny i czas impulsu na 1 sekundę, a następnie ponowne zaprogramowanie pilotów. Dodatkowo omówiono konfigurację fotokomórek, gdzie w celu zmiany zachowania bramy przy zasłonięciu fotokomórek zalecano ustawienie parametru 4 lub 5 w logice Safe 2, a dla innego sposobu podłączenia – parametr 5 w Safe 1. Dyskusja zawierała także wskazówki dotyczące prawidłowego podłączenia i programowania sterownika Proxima w systemie BFT Deimos Ultra BT A600.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA