logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować BFT Deimos Ultra A600 do otwierania furtki z pilota?

mucha221 14 Sie 2024 19:02 1713 5
REKLAMA
  • #1 21191055
    mucha221
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    Pomimo wszelkich prób i szukania rozwiązania również na forum (np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3247999.html#15928350) nie udaje mi się podpiąć elektrozaczep do furtki, tak aby można było otwierać ją z pilota. Zamontowany napęd to BFT Deimos Ultra A600, elektrozaczep 12V (docelowo będzie z pamięcią) podłączony przez zasilacz i zaciski 27/27 - wyjście AUX 3=7 (skonfigurowane wg instrukcji - Logika Aux= 7 - Wyjście zamka ELEKTRYCZNEGO Z WYZWALANYM RYGLEM. Styk pozostaje zamknięty przez 2 sekundy podczas każdego otwarcia). Pilot przypisany do kanału 2, ale naciśnięcie 2 przycisku pilota ciągle otwiera bramę (funkcja Ped).
    Czy aby otwierać furtkę-elektrozaczep z przycisku pilota należy gdzieś skonfigurować-przypisać pilot kanału 2 do otwierania furtki??
    w instrukcji jest:
    Dodaj Przycisk 2ch: Przyporządkowuje wybrany przycisk do sterowania 2. kanałem radiowym. Jeżeli żadne wyjście nie jest skonfigurowane jako Wyjście 2. kanału radiowego, 2.
    kanał radiowy steruje otwarciem przejścia dla pieszych.

Tylko gdzie przypisać wyjście 2 kanału radiowego otwarciem furtki-rygiel (choć to chyba jest AUX3).
    Za mną ponad tydzień prób i szukania i nie mam już pomysłu na to, dlatego proszę o pomoc - gdzie popełniłem błąd :(

Zbliżenie na panel sterujący napędem BFT Deimos Ultra A600 z podłączonymi przewodami.    Moduł zasilający w systemie elektrozaczepu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21191649
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Wydaje mi się że mylisz dwie różne sprawy.

Elektrozaczep podłączony do centrali bramy służy do 1-2 sekundowego zwolnienia przed manewrem otwierania czyli brama podczas zamykania w fazie domknięcia wskakuje w elektrozaczep aby nikt nie otworzył i żeby stała stabilnie, podczas otwarcia elektrozaczep musi zostać zwolniony aby bramę dało się otworzyć.

Drugi kanał radia służy to częściowego otwarcia bramy interpretowanego jako funkcja furtki lub częściowe otwarcie.

Jeśli chcesz otwierać furtkę (nie bramę ale furtkę) z pilota musisz przypisać wolny guzik pilota do zewnętrznego radia z wyjściem przekaźnikowym przez które podłączysz elektrozaczep furtki.

Centrala napędów Nice posiada funkcje gdzie jest wyjście na płycie które można ustawić jako kanał radia i podłączyć do niego zwykły przekaznik 24V i przez niego przepuścić zasilanie na elektrozaczep furtki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21192422
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 425
    nice sratatata, w nice wszystko zrobisz....................jak masz programator. Nie potrzeba żadnego dodatkowego radia iaj wtym wszystkopodobomającym nice, weż zostaw fabryczne ustawienie wyjścia 26+27ustaw na 2ch, zaprogramój drugi przycisk pilota do 2kanału, i "przepuść" te 12V z zasilacza przez 26-27. Uważam że jedna z lepszych centralek z możliwością full kontroli z 3 przycisków, nie jak z nice ;P i Będziesz miał sterowanie furtką z drugiego przycisku pilota
  • REKLAMA
  • #4 21192595
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Bądźmy obiektywni -
    Cytat:
    jak masz programator.
    - do przypisania dowolnego kanału radia do wyjścia dodatkowego OGI/SCA nie potrzeba żadnego programatora - wszystko z palca i jest full kontrol ze wszystkich przycisków pilota.
    Jedyny fakt - do kontroli większych szpej trzeba dodatkowy zwykły przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #6 21193333
    mucha221
    Poziom 10  
    Witam ponownie,
    Zarówno Dari, jak i grzechotnik dali mi do myślenia - fakt, przy ustawieniu AUX3-->007 powoduje chwilowe podanie napięcia na elektrozaczep przy otwarciu bramy z pilota i furtki w bramie (z drugiego przycisku pilota). Zmieniłem ustawienie AUX3-->000 (choć przyrzekłbym, że tę opcję też sprawdzałem wcześniej) i teraz jest ok. Drugi przycisk pilota daje napięcie na elektrozaczep bez otwarcia bramy.
    Dziękuję :)
REKLAMA