logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 1.8 ARG 125 KM 2000 r – błąd 17925, nie odpala, przekaźniki, pompa i brak oświetlenia

nowyuser66 11 Paź 2025 02:10 609 19
REKLAMA
  • #1 21716544
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Volkswagen Passat, kod silnika ARG, pojemność 1,8 l, benzyna, rocznik 2000, model B5 bez FL i 125 KM. Błąd 17925.
    Objawy:
    Początkowo zdarzało się, że auto musiało dłużej kręcić, żeby odpaliło, ale działo się tak za pierwszym razem, a potem już tego samego dnia można było wiele razy gasić i odpalało od razu, szybko. Raz zostawiłem auto na ponad tydzień. Wsiadam - nie odpala. Mówię: dobra, naładuję akumulator. Naładowałem kilka godzin, bo akumulator był sprawny. Włożyłem z powrotem akumulator i dalej nie pali. Wyjąłem ponownie akumulator, ładowałem go dobę. Auto odpaliło i działało tak przez kilka miesięcy.
    Druga taka sama sytuacja:
    Auto nie chciało odpalić, ale było jeżdżone, dojechałem z punktu A do punktu B i po paru godzinach nie mogłem odpalić. Kręciłem długo, kręciłem z kilkoma przerwami, w końcu odpalił. Dalej minęły z dwa miesiące, jeździło OK i teraz auto zrobiło tak: Po naładowaniu akumulatora zadziałało jeden dzień, a następnego dnia odpaliło, złapało obroty, złapało ssanie na może dwie sekundy, straciło obroty i zgasło i nie odpaliło i już nie odpala.
    Komputer pokazuje za każdym razem błąd 17925.
    Teraz, przy przekręceniu kluczyka, nie słychać, żeby się załączała pompa paliwa. Napięcie również tam jest bardzo niskie, w bagażniku, w kostce, tylko 1,8 V . Zamówiłem przekaźnik 30 (165906381) również przekaźnik 372 (4D0951253), on chyba jest od pompy paliwa, czekam na dostawę.
    Nie chcę nic sugerować, ale mam jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia, co wy polecacie najpierw?
    Nie działa też czasem oświetlenie w podsufitce z przodu miedzy pasażerem a kierowcą.

(edit: już po diagnozie ostatecznej jak naprawiłem auto: 1,8V było na kablu od czujnika poziomu paliwa, mój błąd pomiarowy w tamtym czasie jak zamieszczałem tego posta, na pompie paliwa w bagażniku było 12V, ale czasem mogło być tam 0V, bo był winny również przekaźnik 30 - zimny lut - błąd 17925)
  • REKLAMA
  • #3 21716618
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Oczekiwałbym raczej odpowiedzi nie pod błąd, który mówi komputer, a po opisie zachowania samochodu, ponieważ ten błąd wyskakiwał dopiero przy wielokrotnej próbie kręcenia kluczykiem, a gdy nie odpalał przy pierwszej, drugiej lub trzeciej próbie tego samego dnia, przy podłączeniu do kompa pokazywał brak błędów. Czasem z błędem 17925 pojawiało się też za słabe napięcie akumulatora, dlatego też go tyle razy podłączyłem do prostownika. Akumulator Herz z oczkiem kontrolnym zawsze był zielony. Napięcie po odłączeniu klem: 12,8–13 V na akumulatorze. Podczas kręcenia spada do 10,5–11,2 V.
  • Pomocny post
    #4 21716646
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    nowyuser66 napisał:
    co wy polecacie najpierw?

Sprawdzić zasilanie i sterowanie przekaźnika pompy, podczas rozruchu ma być na nim 3 plusy i masa. Sprawdzaj go próbnikiem żarówkowym, nie miernikiem.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 21717474
    nowyuser66
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    Sprawdzić zasilanie i sterowanie przekaźnika pompy, podczas rozruchu ma być na nim 3 plusy i masa.

Oba przekaźniki wpięte w gniazda, i auto na przekręconym kluczyku, czy przed przekręceniem sprawdzać?

Mówimy o przekaźniku (165906381) — on ma piny 30, 86A, 85, 86, 87 — gdzie powinny być jakie plusy, a gdzie masa?
    Przekaźnik 165906381 z oznaczeniami pinów 30, 87, 85, 86 i 86A
    Zbliżenie na przekaźnik z oznaczeniami pinów: 30, 85, 86A, 86 i 87

I (4D0951253) on ma piny: 30, T, 86, 87, 87A — gdzie powinny być jakie plusy, a gdzie masa?
    Przekaźnik 4D0 951 253 z widocznymi oznaczeniami i pinami na tle tapicerki auta

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Jak auto mi odpaliło na jeden dzień co opisywałem powyżej, to kilka dni wcześniej zauważyłem, że przekaźnik numer 30 (165906381), montowany w moim aucie koło komputera, przy teście na stole z napięciem podanym z akumulatora na piny 85 i 86A, był niestabilny, miał luźny pin 30 i zamiast kliknąć to trykał — załączał, rozłączał. Jak go polutowałem, to klikał już normalnie i łączył piny 30 i 87 na zamknięty obwód, ale auto nadal nie odpaliło. Kupiłem zapasowy przekaźnik, ale zanim przyszedł, to auto o dziwo odpaliło na starym i nic nie robiłem — tylko odłączyłem klemy na ponad 24–36 godzin, założyłem klemy i auto odpaliło i pochodziło tak jeden dzień, kilkukrotnie odpalało normalnie, pompa paliwa załączała się i pracowała prawidłowo.

Jak sprawdzić wpięte przekaźniki w auto? Jak powinien się zmieniać przy wyłączonym aucie, a jak z przekręconym kluczykiem w pozycji ON? Na których pinach powinien się pojawiać plus, a gdzie masa?

P.S. nie chciałbym łączyć tu zbyt wielu tematów, ale być może to jest ważne, że już od dość dawna świruje mi oświetlenie w aucie (te lampki między kierowcą a pasażerem z przodu na suficie) — raz działa, raz nie. Nie wiem, czy to typowe dla tego auta?
  • Pomocny post
    #6 21717586
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    85 i 86 to zasilanie cewki przekaźnika, na 87 i 30 ma być plus w momencie kręcenia rozrusznikiem.
    Sprawdź jeszcze wiązkę elektryczną w lewym progu, lubią tam gnić kable
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 21718201
    nowyuser66
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    85 i 86 to zasilanie cewki przekaźnika, na 87 i 30 ma być plus w momencie kręcenia rozrusznikiem.

Okej, dzięki za podpowiedź, bo właśnie po objawach w moim aucie raczej bym szukał przerwy w obwodach lub przełamanych lub przegniłych przewodach. Sprawdzę i wrócę. Ewentualnie zaproponujcie, co jeszcze?
  • #8 21718870
    nowyuser66
    Poziom 2  
    milejow napisał:
    zasilanie

milejow napisał:
    Sprawdzić zasilanie i sterowanie przekaźnika pompy, podczas rozruchu ma być na nim 3 plusy i masa. Sprawdzaj go próbnikiem żarówkowym, nie miernikiem.

Próbnik żarówkowy mam taki do sprawdzania gniazdek na 240 V i on nie zaświeca żarnika napięciem 12 V, więc tak nie sprawdzę. - sprawdziłem multimetrem.

Na pinie 30 jest 12 V w obu przekaźnikach 30 - (165906381) i 372 - (4D0951253) nawet przed przekręceniem kluczyka jest 12 V. Pin 30 ma 12 V na stałe, po kręceniu kluczykiem na pozycję ON pin 87 ma 12 V w obu przekaźnikach, po kręceniu na odpalenie napięcie spada z 12 V na około 11 V i auto dziś nawet próbowało odpalić, nie odpaliło i nadal nie słychać, żeby z tyłu pracowała pompa...

Dodano po 13 [minuty]:

Złącze elektryczne pompy paliwa z widocznymi przewodami: zielono-żółtym i fioletowo-czarnym
    Na którym przewodzie we wtyczce od pompy paliwa powinno się pojawić napięcie podczas inicjacji kluczykiem lub podczas odpalania: zielono-żółtym czy fioletowo-czarnym?
  • Pomocny post
    #9 21718900
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    Masz dwa grubsze przewody od pompy i dwa cieńsze od poziomu paliwa. Brąz typowo w instalacjach samochodowych jako masa (choć ostatnio przestaje to być regułą).
  • #10 21718905
    nowyuser66
    Poziom 2  
    >>21718870
    Na przewodzie zielono-żółtym i masie przy wyjętej wtyczce pojawiło się 3,44 V po przekręceniu kluczyka, natomiast przy próbie odpalenia szło tam 12 V. Myślę, że już wiem, co jest przyczyną: padła pompa paliwa. Dobrze wnioskuję? Przekaźnik od pompy paliwa pokazał 12 V na pinach 30 i 87.
  • #11 21718917
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nie mierz na odpiętej wtyczce. Ja zawsze stosuję igły i wkłuwam się od tyłu wtyczki jak jest podpięta. To że jest 12 V na odpiętej nic nie znaczy. Bo wystarczy że jest słaby styk ,przegnity kabel po drodze i na odpiętej jest 12V a pod obciążeniem jest 1-2 V i pompa nawet drgnie. Dwa zawsze możesz podać 12 V na pompę zewnętrznie czy będzie ją słychać. Bo słychać jak pompa chodzi.

Mam nawet zrobioną taką wtyczkę do pompy ze złomu (większość Vagów z tego okresu ) z podłączoną wtyczką do zapalniczki. Jak potrzebuje wypompować z baku paliwo to podłączam pompę pod zapalniczkę i rozpinam przewód pod maską lub przedłużam do bańki i paliwo w 5-30 minut schodzi w zależności ile go jest.
  • REKLAMA
  • #12 21718935
    nowyuser66
    Poziom 2  
    372 - (4D0951253) analiza: wyjęty kluczyk.
    Na pinie 30 względem masy karoserii jest 12 V.
    Na pinie 87 względem masy karoserii jest 3,44 V.
    Na pinach 30 i 87 jest 8,8 V. Czemu? Tak ma być?
    Na pinie 87 względem masy karoserii podczas kręcenia kluczykiem idzie 12 V; to jest chyba prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #13 21718946
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko pomiary bez obciążenia nic nie wnoszą bo bez obciążenia nieraz wychodzi ok a pod obciążeniem już nie. Do testów można sobie wykonać przekaźnik który jest mechanicznie załączony na stałe. W którychś golfach 2 lub 3 były takie zworki z blachy zamiast przekaźników. Po postu wkładając ją zwierało styk 30 z 87 symulując jego załączenie.
  • #14 21718995
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Dobra, dziękuję panowie, jadę zamówić pompę paliwa, ponieważ stara na krótko pod akumulator w ogóle nie ma reakcji.
    (edit: jak wymontowałem starą pompkę paliwa z auta i z obudowy, przy połączeniu stałym - brak reakcji, odezwała się, ale dopiero jak zacząłem ją iskrzyć przewodami z akumulatora, więc nie namyślając się długo podmieniłem ją na nową)
  • #15 21721176
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Problem opanowany:
    Diagnoza:
    padła pompka paliwa oraz zimny lut na przekaźniku 30 w pinie 30, to ten przekaźnik koło komputera, i to powodowało błąd 17925, a za brak zapłonu odpowiadała chimeryczna pompa paliwa, tzn. już się zamortyzowała po latach używania. Kluczowe w obserwacji było to, że auto od około pół roku zdarzało mu się, że długo kręciło, zanim odpaliło, i to już był sygnał od pompy paliwa, możliwe, że też zimny lut w przekaźniku nie pomagał. Natomiast jak już się auto nagrzało, to odpalało od strzała, podobne objawy opisywali ludzie, jak pompa padała, więc przypadek popularny.

Foto story:
    Przekaźnik 30 i moduł komputera silnika w komorze pojazdu

Zbliżenie na gniazdo starej pompy paliwa z widocznymi przewodami i zabrudzeniami

Wnętrze pustego zbiornika paliwa z widocznym otworem serwisowym i złączami

Stara pompka paliwa
    Zbliżenie na starą pompę paliwa z przewodami w plastikowej obudowie

Nowa pompka paliwa
    Nowa pompka paliwa w folii ochronnej, leżąca na dywanie

I po wymianie:
    Nowa pompka paliwa zamontowana w zbiorniku samochodu, widoczne podłączenia elektryczne i przewody

Dodano po 6 [minuty]:

milejow napisał:

Sprawdziłem dzięki, zupełnie sucho tam było, przewody zdrowe. Auto znowu działa.
  • #16 21722545
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Witam ponownie:
    Poruszyłem w tym temacie też kwestię niedziałającego oświetlenia z przodu, w dachu, między pasażerem a kierowcą. Mam założyć nowy temat, czy jest to tak banalne, że ktoś może mi w tym poście odpisać? Dziś np. działało, ale jest to loteria, kompletnie nie zauważyłem jakiejś tendencji, od czego zależy, czy ono działa, czy nie.
  • #17 21722601
    sigwa18
    Poziom 43  
    Typowo to czujnik otwarcia drzwi kierowcy w zamku tz mikrostyk a także te same czujniki w reszcie drzwi. Często też wiązki w przelotkach drzwi a konkretnie przewody się łamią od zamykania i otwierania drzwii.
  • #18 21726564
    nowyuser66
    Poziom 2  
    sigwa18 napisał:
    Typowo to czujnik otwarcia drzwi kierowcy w zamku tz mikrostyk a także te same czujniki w reszcie drzwi.

Nie chodzi o to, że światło się nie zapala przy otwieraniu drzwi lub zamykaniu, ale o fizyczne włączanie z przycisku w suficie: raz działa, raz nie. Czyli przełamane przewody w drzwiach? Bo jeśli to byłby czujnik mikrostyk, to z przycisku, siedząc w aucie, mógłbym oświetlenie centralne włączyć, a nie jest to reguła, że mogę. A może problem jest w samym przycisku/przełączniku w suficie?
  • #19 21726609
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tak jak moduł komfortu rozpozna stan pomiędzy albo coś co logicznie mu się nie spina i lampka miałaby się świecić i rozładowywać aku to odcina system rozłączając całość. Zresztą odczytaj błędy w module komfortu. Będzie błąd.
  • #20 21847328
    nowyuser66
    Poziom 2  
    Jednak woda też się dostawała przez uszczelkę w drzwiach. To było powodem źle działającego modułu komfortu. Pomogło ucięcie w dole uszczelki w kształcie odwróconego "V". Woda już ucieka poza auto. Drugie miejsce, gdzie lała się woda, to gumowa uszczelka linki przedniej klapy-maski. Uszczelka spadła z grodzi.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21847328 ostatnio mocno padało i wydaje się, że już auto jest suche w środku. Nie parują szyby.

Podsumowanie tematu

✨ Volkswagen Passat B5 z 2000 roku, silnik 1.8 ARG 125 KM, miał problem z błędem 17925, który objawiał się trudnościami z odpalaniem, niestabilną pracą pompy paliwa oraz brakiem oświetlenia wewnętrznego. Diagnostyka wykazała, że błąd 17925 był spowodowany uszkodzoną pompą paliwa oraz zimnym lutem na pinie 30 przekaźnika 165906381 umieszczonego przy komputerze. Pompa paliwa nie reagowała na zasilanie, co potwierdzono testem podłączenia bezpośrednio do akumulatora. Przekaźniki (165906381 i 4D0951253) miały prawidłowe napięcia na pinach 30 i 87, jednak pod obciążeniem mogły występować spadki napięcia wskutek złych styków lub uszkodzonych przewodów, szczególnie w wiązce w lewym progu, gdzie często dochodzi do korozji. W kwestii oświetlenia sufitowego problem był nieregularny i dotyczył fizycznego włączania przyciskiem, co mogło wynikać z uszkodzonego przełącznika lub problemów z modułem komfortu, który był narażony na zalanie wodą przez nieszczelne uszczelki drzwi i maski. Usunięcie nieszczelności uszczelek poprawiło działanie modułu i eliminowało problemy z wilgocią wewnątrz pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA