logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cenrit Fonia WAB-82, KM-82, WAB-31 – dane transformatorów, przełożenia, zamienniki, schematy

prlunitra 11 Paź 2025 12:10 480 12
REKLAMA
  • #1 21716791
    prlunitra
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam.
    Zajmuję się obecnie odtworzeniem modułów Cenrit Fonia, a konkretniej WAB-82, KM-82 do systemu API-500 jak i WAB-31(lampowa) jako zewnętrzny moduł.

Do WAB-82 schemat jest w sieci, lecz niestety nie mogę się dokopać do informacji na temat użytych transformatorów. Jakie mają przełożenie itd-wszelkich informacji, aby znaleźć produkowane obecnie zamienniki.
    Posiadam oryginalne dwie sztuki WAB-82, jeżeli ktoś również zna metodę na zmierzenie transformatorów w nich, aby dobrać zamienniki - byłbym wdzięczny. Podobno transformator wejściowy TP-3-085 ma ratio 3,1:1 (10dB) - ale czy faktycznie, również o impedancji nic nie wiadomo.

KM-82 tu już w ogóle internet zapomniał o tym module poza faktem, że istniał. Jeżeli, ktoś również posiada do tego modułu schemat i informacje o transformatorach również mile widziane. Transformatory w KM-82 mają oznaczenie TP-3-085K.

Jaka jest różnica pomiędzy TP-3-085(wab82), a TP-3-085K, też nie jest mi wiadome.

Ta sama kwestia WAB-31, transformator już trudniej dobrać, gdyż nie posiadam tego przedwzmacniacza, a już tym bardziej transformatorów, żeby w ostateczności je zmierzyć.

Schemat lampowego przedwzmacniacza audio z trzema lampami ECC81 i transformatorami TP-10-007 i TK-15-005

Schemat ideowy wzmacniacza WAB-51 z transformatorem TP3-3-085 i oznaczeniem elementów
  • REKLAMA
  • #2 21716809
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1960
    prlunitra napisał:
    jeżeli ktoś również zna metodę na zmierzenie transformatorów w nich, aby dobrać zamienniki - byłbym wdzięczny.

Samą przekładnię transformatora łatwo zmierzyć ale transformator w torze audio to nie tylko przekładnia.
  • #3 21716818
    prlunitra
    Poziom 16  
    Zdaję sobie z tego sprawę - stąd trud w znalezieniu odpowiedników jak i odpowiednich pomiarów, gdyż nigdy nie miałem potrzeby badać transformatorów o nieznanych parametrach - zwłaszcza audio i sama przekładnia tu nie wystarczy. Dlatego przede wszystkim szukam informacji o tych transformatorach i schematu do KM-82. Transformatory z WAB-82 i KM-82 mogę pomierzyć, lecz metoda nie jest mi znana, aby wszystkie potrzebne parametry uzyskać -> nigdy tego nie robiłem.
  • REKLAMA
  • #4 21716824
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    prlunitra napisał:
    Transformatory z WAB-82 i KM-82 mogę pomierzyć, lecz metoda nie jest mi znana, aby wszystkie potrzebne parametry uzyskać -> nigdy tego nie robiłem.

Jeśli zmierzysz przekładnię to będzie można na tej podstawie wybrać jakieś transformatory które by się nadawały ale dobrej jakości transformatory audio są drogie tak więc nie jest wcale takie oczywiste czy ta renowacja będzie miała sens.
  • #5 21716863
    prlunitra
    Poziom 16  
    Odpowiedź trochę sprzeczna, z jednej strony ratio to za mało, z drugiej wystarczy, żeby dobrać trafo z tym samym ratio. Transformatory prawdopodobnie będą Lundahl lub inne, które pozwolą na te same/zbliżone wartości.
    Cała sztuczka polega na tym, że nie jest to renowacja istniejącego modułu, a stworzenie kopii w systemie API-500, wab-82 (z dodatkami jak linijka VU, pad, phantom, di-box, trim) jak i korektora KM-82 (z lepszym wyborem korekcji), jak i kopii podstawowej bez przeróbek.
  • #6 21716871
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    prlunitra napisał:
    Odpowiedź trochę sprzeczna, z jednej strony ratio to za mało, z drugiej wystarczy, żeby dobrać trafo z tym samym ratio.

Nie jest sprzeczna. Oprócz odpowiedniej przekładni, transformator powinien mieć odpowiednie pasmo ale nie ma żadnego sensu tego pasma mierzyć gdyż wystarczy wybrać transformator z odpowiednio szerokim pasmem. Jeśli to będzie Lundahl, można uznać że będą one nawet lepsze niż oryginalne.
  • #7 21717801
    prlunitra
    Poziom 16  
    Trafa do pomierzenia, może się coś ukręci. Dalej pozostaje kwestia traf do WAB-31, których nawet nie mam jak zmierzyć, bo nie posiadam egzemplarza. Może ktoś zawita na temat, i będzie znała jakieś informacje na temat transformatorów w WAB-31

Co do KM-82 przeniosłem symbole na zdjęcie druki i powoli tworzę na podstawie tego schemat, lecz oryginalny schemat byłby wybawieniem, zwłaszcza, że ten odtwarzany będzie miał luki od transformatorów..
    Zdjęcie płytki drukowanej z naniesionymi symbolami elementów elektronicznych
  • REKLAMA
  • #8 21717839
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    WAB 31 to ten górny schemat z pierwszego wpisu?
  • REKLAMA
  • #9 21717845
    prlunitra
    Poziom 16  
    Tak, ten lampowy schemat to WAB-31.
  • #10 21719070
    miloszcichecki75
    Poziom 2  
    Panie Sławku, a co z impedancjami, indukcyjnością i rodzajem rdzenia? Chodzi o to, żeby znaleźć jak najbardziej pasujący odpowiednik pod każdym względem, a nie pierwszy z brzegu.
  • #11 21719226
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    miloszcichecki75 napisał:
    a co z impedancjami, indukcyjnością i rodzajem rdzenia?

Rodzaj rdzenia jest drugorzędny gdyż transformatory o podobnych parametrach da się zrobić na różnych rdzeniach. Indukcyjności można pomierzyć ale nie jest to konieczne jeśli wybieramy gotowe transformatory np. Lundahł lub Jensen do konkretnego zastosowania, np jako transformator wejściowy. Lundahle są dość dobrze opisane pod kątem możliwych zastosowań tak więc da się je wybrać na podstawie przekładni i zastosowania.
  • #12 21719338
    miloszcichecki75
    Poziom 2  
    Otóż nie do końca prawdą jest to, co Pan napisał. Rodzaj rdzenia ma znaczenie w momencie jego nasycania. Wystarczy podać sinusa na wejście i zobaczyć, co się dzieje z harmonicznymi na wyjściu przy rdzeniu stalowym, stalowo-niklowym, amorficznym itd. itp. Ważny jest też rodzaj nawinięcia, jakim drutem oraz grubość samych blach i kilka innych rzeczy.
    Samo trafo wejściowe może być różnicą (nie wiem — strzelam w ciemno) rzędu 1%. Jeżeli wzmocnimy ten sygnał, powiedzmy nawet 500×, to różnica już z tego, powiedzmy, 1% zrobi się znacząca. Jeżeli takim sygnałem zasilimy trafo wyjściowe, to ono też doda coś od siebie i na wyjściu preampu już mamy różnicę rzędu kilku do kilkunastu procent. Jeśli jeszcze do tego zbliżymy się z sygnałem (mówiąc oczywiście w sporym uproszczeniu) do "przesteru" (tłumiąc potem sygnał na końcu do pożądanego poziomu), to wielkość wygenerowanych harmonicznych będzie się różnić na tyle, że będzie dość wyraźnie zauważalna między transformatorami A i B. Przy jednym nagranym śladzie najprawdopodobniej ciężko będzie usłyszeć różnicę, ale przy np. 60 śladach nawet Pan usłyszy, że dźwięk między preampem z transformatorami A i transformatorami B się różni (i tu można dowolnie to opisywać: miękkością góry, środka, ciasnotą basów, powietrzem i innymi określeniami). Do tego dochodzi też liniowość fazowa i jeszcze kilka innych.
    Mam świadomość ogromu Pańskiej wiedzy i doświadczenia w elektronice użytkowej, ale jeśli choć troszkę zgłębi Pan temat transformatorów audio do zastosowań w sprzęcie używanym w studiach nagrań, dowie się Pan, że są naprawdę spore różnice między Jensenem, Lundahlem, Cinemagiem, Sowterem, nie mówiąc już o customowych nawijaczach takich jak serbski Moby czy nasz rodzimy UTM, i dwa trafa o tym samym ratio będą się różniły we wpływie na sygnał przy zmianie histerezy rdzenia. Oczywiście, że bardzo podobne pod tym względem mogą też być jakieś konkretne modele różnych producentów, i można będzie znaleźć trafo Jensena, które będzie grało jak np. Lundahl, ale generalnie, patrząc całościowo, to tak to wygląda jak napisałem.
    Autor wątku chce dobrać najbardziej zbliżone trafo do oryginału. Podał Lundahl, ale nie znając choćby kilku podstawowych parametrów Fonii, nie można zakładać, że najbardziej zbliżonym odpowiednikiem będzie właśnie Lundahl, a nie np. Sowter.
    Z tego, co wiem, Fonie były robione na niemieckich rdzeniach i drutach (ale czy wszystkie modele i z jakich Niemiec?), a jakie to były rdzenie i druty — tego nie wiadomo.
    Najlepiej, jakby ktoś miał gdzieś jakieś takie trafa, np. z demontażu starych stołów mikserskich albo np. taki preamp w stanie "złomu", wtedy bez bólu serca można byłoby takie trafa "pomaltretować".
  • #13 21719554
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    @miloszcichecki75
    To co napisałeś może być zasadne w przypadku kiedy ktoś projektowałby transformator w celu późniejszego wyprodukowania.
    W tym konkretnym przypadku, zasadnym jest nie teoretyczne rozważania nad rdzeniami tylko wybranie możliwie najlepszych transformatorów w założonym budżecie. Nie wydaje mi się aby była tu możliwość sprawdzenia transformatorów różnych producentów w celu wybrania najlepszego, nie mówiąc już o dociekaniu jaki jest w którym rdzeń.
    Od strony konstrukcyjnej, transformator jest pomimo pozornej prostoty, dość złożonym elementem i ktoś kto go wybiera do swojego urządzenia musi mieć pewne minimum wiedzy na ten temat ale nie wydaje mi się aby było konieczne zagłębianie się w to aż do poziomu metalurgii takich rdzeni gdyż to jest zadaniem producenta transformatora.
    Ten wątek jest dla wszystkich otwarty tak więc możesz tu podpowiedzieć autorowi jak wybrać transformator nawet łącznie z samym rdzeniem, w oparciu o Twoją wiedzę, jeśli uznajesz za zasadne sięganie aż do samego rdzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy odtworzenia modułów przedwzmacniaczy mikrofonowych Cenrit Fonia: WAB-82, KM-82 oraz lampowego WAB-31. Głównym problemem jest brak dostępnych danych technicznych dotyczących transformatorów użytych w tych modułach, w szczególności ich przełożeń i impedancji, co utrudnia znalezienie współczesnych zamienników. Dla WAB-82 dostępny jest schemat, jednak brak szczegółów transformatorów, choć pojawia się informacja, że transformator wejściowy TP-3-085 ma przełożenie około 3,1:1 (10 dB), bez danych o impedancji. W przypadku KM-82 transformator oznaczony jest jako TP-3-085K, jednak różnice między TP-3-085 a TP-3-085K nie są znane. Wątpliwości dotyczą także metody pomiaru transformatorów w celu dobrania zamienników. Wątek obejmuje również poszukiwanie schematów i danych transformatorów do lampowego modułu WAB-31, który ma być używany jako zewnętrzny moduł do systemu API-500. Brak jest szczegółowych informacji o transformatorach w tym module. Dyskusja skupia się na technicznych aspektach transformatorów audio, ich parametrach i możliwościach zamienników w kontekście rekonstrukcji klasycznych modułów przedwzmacniaczy mikrofonowych Cenrit Fonia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA