logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MacBook Pro Late 2013 losowe wyłączanie bez względu czy pracuje na zasilaczu czy baterii

boy20 11 Paź 2025 18:31 324 8
  • #1 21717116
    boy20
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Cześć,

Od wczoraj mam poważny problem z moim MacBookiem Pro (Late 2013). Laptop zaczął sam się wyłączać w zupełnie losowych momentach – niezależnie od poziomu baterii czy tego, czy jest podłączony do zasilacza.

Bateria ma około 1,5 roku i obecnie ma ok. 490 cykli ładowania.

Objawy:

komputer potrafi się wyłączyć po 2 godzinach pracy, ale też po kilku minutach,

dzieje się to przy różnych poziomach naładowania

potrafi się wyłączyć także przy pracy na kablu zasilającym,

po takim wyłączeniu komputer uruchamia się jak po pełnym wyłączeniu (wszystkie aplikacje od nowa), przy czym po uruchomieniu nie wyświetla się żaden błąd

czasami uruchomi się, pokaże ekran logowania i zanim wpiszę hasło – znów się wyłącza,

zdarza się też, że przerywa proces uruchamiania i gaśnie,

zauważyłem, że czasami wyłącza się przy poruszeniu klapą matrycy (np. lekkie odchylenie do przodu lub tyłu), ale nie zawsze,

innym razem potrafi się wyłączyć po delikatnym położeniu laptopa na biurku, ale kolejny raz już nie – wszystko dzieje się losowo.

Co już zrobiłem:

- resetowałem PRAM i SMC,

- sprawdziłem system pod kątem wirusów,

- czyściłem system specjalną aplikacją

- wyłączyłem autostart aplikacji

- zaktualizowałem wszystkie aplikacje,

- wyczyściłem laptopa od środka (wiatraki, kurz, wnętrze obudowy),

nic z powyższych nie pomogło.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    Czy to może być coś z płytą główną, układem zasilania, taśmą od matrycy, czy może jednak bateria mimo młodego wieku?

Każda sugestia mile widziana – z góry dziękuję za pomoc!
  • #2 21717161
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Podejrzewam zimny lut. Jakiś element nie łączy. Zobacz - ruszasz i jest problem.. zastanawiające jest to, że nie masz żadnych komunikatów. W Windows jest coś takiego jak dziennik zdarzeń, poszukaj czegoś podobnego w mac booku.
  • #3 21717769
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Powodów może być całkiem sporo. Od standardowych ze sprzętem po dość skomplikowane, mikroelektroniczne, wymagające szerokiego spojrzenia. Serwis - zamów diagnostykę i zdaj się na umiejętności mikroelektronika. Upewnij się wcześniej, że spojrzy na to mikroelektronik a nie (jak to bywa w większości przypadków) wymieniacz-podstawiasz. Taka naprawa wymaga parametryzacji, matematyki i wiedzy. Inaczej usłyszysz - "nie da się naprawić", "nie wiemy co się zepsuło", "wymieniliśmy już wszystko i nic się nie zmieniło", "chyba płyta główna - to będzie... 1.200 zł za naprawę".
    Alternatywnie, możesz część zrobić sam: rozkręć komputer (dolna osłona), popatrz co w środku. Szukaj zielonego, odkurzacz już się przydał lub innych nieprawidłowości, które zwrócą Twoją uwagę. Zrób zdjęcie, konsultuj, nawet na elektrodzie - ktoś zawsze pomoże. Przy okazji, zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Oczywiście, możesz dojść do punktu, w którym niezbędne będzie skorzystanie z dobrego serwisu naprawczego ale o tym znacznie później.

Dowiedz się jak uruchomić auto-diagnostykę na swoim Macu. Podłącz zasilanie i WYŁĄCZ komputer. Odczekaj przynajmniej 20s i naciśnij przycisk Power. Po sygnale, naciśnij i przytrzymaj klawisz D (lub command-D - nie pamiętam). Kliknij zgody, wpisz hasło WiFi i czekaj. Nie dowiesz się niczego istotnego o ile nie będzie problemów oczywistych ale da ci to już jakieś spojrzenie na "system.hardware".
    Z innej strony: nagłe wyłączenia się zostawiają ślad nie w logu, o ile nie zostały spowodowane przez watchdog monitor (mechanizm organizujący auto-testy i budowanie dump'ów awarii) a w ogólnej behawiorystyce systemu. Po awaryjnym restarcie, którego doświadczasz następuje kolejne uruchomienie - popatrz na wskaźnik baterii. Dziwnym zachowaniem będzie pokazanie wskaźnika naładowania 1% przez kilka sekund (problem z zarządzaniem), 0% (problem z połączeniem) lub 100% (problem z interpretacją pomiarów z czujników).

Podpowiedź: odkręć tylną obudowę i wypnij baterię. Odwróć komputer, podepnij zasilanie i uruchom komputer. Bez baterii powinien się uruchomić ale wszystkie akcesoria zameldują się na 110% - wiatrak zacznie szaleś, system będzie powolny ale nie zrestartuje. Nie da się na czymś takim pracować ale pozwoli określić czy powodem może być nowa, roczna bateria, co paradoksalnie dość często się zdarza.

PS, na Mac'i nie ma wirusów. "Specjalne aplikacje" jak clean.my.mac etc to właśnie całe zło, które sobie sami robimy. Jest duża szansa, że się tego nie pozbędziesz bez rycia systemu do gołej ziemi. Przemyśl to i zaplanuj na wszelki wypadek.
  • #4 21717786
    boy20
    Poziom 6  
    Dzisiaj rozkręciłem komputer, okazało się że komputer wyłącza się przy delikatnym uderzeniu w okolicach procesora, pokazałem na zdjęciu. Problem występuje jeśli komputer już troszkę się nagrzeje, wtedy małe stuknięcie, przesunięcie laptopa po blacie czy przełożenie go z jednej nogi na nogę i się wyłącza. Sprawdzałem też diagnostykę, nic nie wykryła. Jeśli miało by się to nadawać na serwis, to chyba się nie zdecyduje, wymianę komputera planowałem w 2026 r, jednak ta awaria przyspieszy chyba moją decyzję.

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcie
    Załączniki:
    • MacBook Pro Late 2013 losowe wyłączanie bez względu czy pracuje na zasilaczu czy baterii IMG_20251012_123539.jpg (4.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21717791
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    Na pocz. zrób tak jak pisze kol. wyżej.

* podaj swoją spec.

p.s
    To model 13.3" ( 2560 x 1600) na cpu z Haswell-ULT czyli np. i5-4288U
    bez dodatk. grafiki

Lub masz model
    MacBook Pro 13in (late-2013) na Ivy Bridge
    - i5-3210M / i7-2600K

lub model 15" MacBook Pro A1398 late 2013/ early 2014
    Logic Board 820-3662-A / 820-3662-03, 820-3787-06, 820-3787-A
    - i7-4750HQ, ... i7-4980HQ
  • #6 21717813
    boy20
    Poziom 6  
    To MacBook Pro Late 2013 z 15-calowym ekranem Retina
    - procesor i7 z 4 rdzeniami
    - dwie karty graficzne Intel Iris Pro i NVIDIA GeForce GT 750M
    - 16 GB pamięci RAM
    - 500 GB pamięci, dysk SSD
  • #7 21717826
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    To induktory napięcia procesoragrafiki. Pęknięte lub przegrzane. Przydałoby się wymienić/przelutować. Istnieje prawdopodobieństwo pęknięcia połączenia samego procesora (tylko lutowanie) i po krzyku. Naprawa trwać będzie ok 10 min jednak z kosztami może być różnie. Jak w niektórych przypadkach można to zrobić za "dziękuję" jeśli większość zrobisz sam (wyjmiesz i zaniesiesz płytę do warsztatu) tak cała usługa, także mont/zamont (jak to mówią mechanicy samochodowi) będzie kosztowała. Raz naprawione więcej się nie powtórzy za życia tego komputera. Warto jeśli wystarcza Ci moc tego komputera. Należy także wziąć pod uwagę inną usterkę, charakterystyczną dla tych modeli (przegrzane synapsy) i naprawa może skończyć się całkowitym uszkodzeniem procesora. Przed podjęciem decyzji, podzwoń i dopytaj kto, gdzie i za ile. Najtańsza oferta nie musi być najlepsza.

PS, na zdjęciu widać wystającą pastę spod procesora. Być może ktoś krzywo zamocował chłodzenie. Dodatkowo, induktory powyżej mają dziwny kolor. Jeśli to pozostałość po kleju (w tych modelach jeśli dobrze pamiętam był kawałek taśmy plastikowej naklejony), to nic złego. Wygląda to teraz jednak jak oksydacja lub lekka korozja po zalaniu.
  • #8 21717852
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    Masz model 15" z
    i7-4960HQ
    * GPU (integrated) Intel Iris Pro
    GPU (dedicated) - Nvidia GeForce GT 750M
    czyli jedna z tych płyt
    820-3662-03, 820-3662-A, 820-3787-06, 820-3787-A

Jak masz GT750 (chip N14P-GT-W-A2 ) to
    A1398 (820-3787-06)

Masz sentyment > serwis (jak brak wyposażenai i wiedzy, warsztatu ...)

* reszta j.w.
  • #9 21719628
    boy20
    Poziom 6  
    Po konsultacjach z kilkoma serwisami, dostałem informację, że na 90 procent uszkodzony jest kontroler odpowiedzialny za zasilanie układu graficznego lub procesora. W każdym serwisie, do którego wykonałem telefon dostałem informację że naprawa może oscylować w budżecie to 500-800 zł. Dla mnie jest to nieopłacalne, patrząc na wiek komputera plus parę innych drobnych usterek, które wcześniej dla mnie nie były jakieś mega istotne, (np. niedziałający mikrofon czy głośniki wymienione na jakieś tanie zamienniki). Komputer kupiłem jako używany za 1300 zł, 2 lata temu, więc nie widzę logiki aby podobne pieniądze wydać na naprawę. Dlatego wymieniam laptopa na innego Macbooka, tym razem z serii Air, gdyż zauważyłem, że nie potrzebuję komputera o dużej mocy obliczeniowej, a laptopa raczej do programów biurowych, drobnych aplikacji, amatorskiego programu do projektowania wnętrz i ewentualnie do oglądania Netflixa i YouTuba. Moimi priorytetami jest jego waga, zgrabność i niewielkie wymiary oraz długi czas pracy na baterii. Wymieniam tym razem na nowego Macbooka Air z czipem M2, w konfiguracji 16/256 GB.

Podsumowanie tematu

✨ MacBook Pro Late 2013 doświadcza losowych wyłączeń niezależnie od poziomu baterii i zasilania sieciowego. Urządzenie wyłącza się zarówno podczas pracy na baterii, jak i podłączone do zasilacza, często po krótkim czasie użytkowania lub nawet podczas uruchamiania systemu. Objawy obejmują nagłe wyłączanie przy ruchu klapy matrycy lub delikatnym położeniu laptopa, brak komunikatów błędów po restarcie oraz nieregularne zachowanie podczas startu systemu. Bateria ma około 1,5 roku i około 490 cykli ładowania. Problem może wskazywać na uszkodzenie sprzętowe, takie jak problemy z taśmą matrycy, zasilaniem, płytą główną lub baterią. Zalecane jest przeprowadzenie diagnostyki sprzętowej, w tym testów Apple Diagnostics, sprawdzenie stanu baterii i ewentualna wymiana komponentów odpowiedzialnych za zasilanie i połączenia mechaniczne matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA