logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odkręcić obrobioną baryłkę przewodu hamulcowego bez prądu i ognia?

keseszel 11 Paź 2025 18:51 339 3
REKLAMA
  • #1 21717145
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Witam.
    Mam do odkręcenia barylkę od przewodu hamulcowego pod autem. Już przewód jest obcięty. O kluczu do hamulców mogę zapomnieć - ślizga się wszystko, baryłka jest obrobiona na okrągło. Mam dwie opcje - wkręcić w imadło i próbować odkręcić żabami, do tej pory nic nie dało. Druga opcja zakłada przewody od spawarki podłączone do akumulatora, na twardo dołożyć do baryłki by się zagotowała i wtedy próbować żabami. Ewentualnie mam jeszcze rozbijak do nakrętek, spróbować wkręcić aż popęka baryłka i wtedy ruszyć, potraktować to jak klucz i spróbować odkrecic na długiej. Palnik gazowy nic nie dał, za bardzo nie mogę szaleć z ogniem, bo w pobliżu zbiornik z paliwem. Przewody mają ponad 25 lat i nie były ruszane, auto na kobyłkach, prądu brak. W parkingu czujki pożarowe, więc muszę też rozsądnie operować ogniem. Aha, wszelkie wd-40 można sobie.. wsadzić..
    Jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21717149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21717431
    keseszel
    Poziom 26  
    Przewód wkręcany w elastyczny. By wymienić ten elastyczny musiałbym zdjąć zbiornik z paliwem, ruszyć tamte śruby. Obstawiam niewykonalne na obecnym etapie.
  • #4 21723032
    keseszel
    Poziom 26  
    Na baryłkę założyłem przyrząd do rozpękiwania nakrętek. Było mało miejsca. Przyrząd złapałem kluczem, bo miał tendencje do wypadania. Wkręciłem ostrze by mocno załapało. Baryłka została nacięta. Na przyrząd nałożyłem długą. Ostrożnie poruszałem by całość nie spadła. Generalnie dokręcone na maksa. Potem klucz do rur, żaba zaciskowa. Poszło.
    Miałem farta, bo mimo, że było mało miejsca to jednak zmieściłem się z całym osprzętem. Żadne podgrzewanie palnikami, odrdzewiacze nie dały rady, można między bajki włożyć opowieści jakie cudne są.
    Tu baryłki nie były ruszane ponad 20 lat.
REKLAMA