logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować pełną butlę gazową z niesprawnego auta?

maciekolo 28 Gru 2005 23:35 6152 7
REKLAMA
  • #1 2124861
    maciekolo
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    witam, mam taki problem.musze zdemontować bute, która jest pełna. wyjeździć nie mogę, bo samochód nie jest na chodzie. na wielozaworze za dwa zaworki,ale zkręcanie/odkręcanie nic nie daje:( panowie, co począć?
  • REKLAMA
  • #2 2124920
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Butla odłączona od sterownika powinna mieć zamknięty zawór . Ja swoją butlę demontowałem pełną i leży teraz w piwnicy . Przy odkręcaniu przewodów trochę "syknie" i gdy uleci gaz z przewodów można wyciągać butlę :D
  • REKLAMA
  • #3 2124995
    maciekolo
    Poziom 13  
    to obawiam się,że u mnie ten zawór może nie dzialać. jak dlugo może gaz ulatniać sie z tych przewodów?? bo ja odłaczyłem na ok. 5 sek i nie przestalo :(
  • REKLAMA
  • #4 2125033
    MRSZAKAL
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Tam jest gaz płynny jak zakręcone to na bank muszą trzymać takie rzeczy się nie psuja bo po to sa w razie wypadku czy innych zdążeń musza działać ZAKRĘĆ KOMBINERKAMI I WYCIĄGAJ BUTLE

NIE PAL CZASEM CYGARA JAK TO BIEDZISZ ROBIŁ :) :)
  • REKLAMA
  • #5 2125035
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    na pewno dluzej niz 5 sekund -jakies 15 sekund
    (przy calkowitym odkreceniu rurki , jak ja tylko popuscisz to jeszcze dluzej) tylko
    zakrec zaworki na butli
  • #6 2125038
    setaszi
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    w przewodach jest gaz w fazie płynnej więc 5 sek to zamało, spokojnie jezeli niema otwartego ognia i pomieszczenie / alepiej na zewnątrz/ jest dobrze przewiewne nic ci nie grozi
  • #7 2125049
    MRSZAKAL
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Ale bronka sie możesz napic dla spokojności :D
  • #8 2127425
    maciekolo
    Poziom 13  
    panowie, dzięki za porady, problem rozwązany

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył demontażu pełnej butli gazowej z niesprawnego samochodu, gdzie nie można było zużyć gazu przez jazdę. Butla wyposażona była w wielozawór z dwoma zaworkami, które jednak nie zamykały się skutecznie. W odpowiedziach wyjaśniono, że butla powinna mieć zamknięty zawór, co gwarantuje zatrzymanie gazu płynnego w butli. Przy odkręcaniu przewodów może nastąpić krótkie syczenie wskutek ulatniania się gazu z przewodów, co jest normalne i trwa około 15 sekund przy całkowitym odkręceniu rurki. Zalecano zakręcenie zaworków na butli, użycie kombinerków do dokręcenia zaworu oraz wykonywanie operacji w dobrze wentylowanym miejscu, z zachowaniem ostrożności i bez obecności otwartego ognia. Po zastosowaniu tych wskazówek problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA