logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 328P6A – uszkodzony panel dotykowy, korozja płytki sterującej, naprawa

Kart 11 Paź 2025 19:48 213 5
REKLAMA
  • #1 21717217
    Kart
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam trafił mi się monitor PHILIPS 328P6A i ma problem z wałczeniem go. Rozłożyłem go i zauważyłem uszkodzoną płytkę od włączenia i sterowania monitorem. Panel dotykowy jest skorodowany i nikłe szanse na naprawę. Jeśli ktoś wie jak to naprawić był bym wdzięczny Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną panelu sterowania monitora PhilipsZbliżenie na uszkodzoną płytkę sterującą monitora Philips z widocznymi oznaczeniamiUszkodzona płytka drukowana z oznaczeniem 715G7232-K01-000-004M i śladami korozjiZbliżenie na uszkodzoną i skorodowaną płytkę sterującą monitora z taśmą przewodzącą.Zbliżenie na skorodowaną taśmę i płytkę sterującą monitora Philips 328P6A
  • REKLAMA
  • #2 21717222
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    Najlepiej wymienić o ile gdzieś dostępny. Nr oryginalny to KEPCSQPB
    Zrzut ekranu z listą części zamiennych do monitora Philips, klawiatura KEPCSQPB
    Dostępny Link
    Zrzut ekranu strony sklepu z zestawem przełączników Tp Vision w cenie 16,99 £
  • REKLAMA
  • #3 21717274
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Z tych kilku zdjęć wnioskuję, że można by się pokusić o naprawę tej płytki. Jeśli posiadasz odpowiedni sprzęt do lutowania. Problem trochę z tymi kondenasorami. Schemat by się przydał. Rezystory może da się odczytać lub zmierzyć.
  • REKLAMA
  • #4 21717358
    Kart
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Próbowałem delikatnie oczyścić elementy zaśniedziałe i pod czas sprawdzania tej taśmy miernikiem uszkodziłem w sumie odpadł jeden z rezystorów zaraz przy samej taśmie. Próbowałem go polutować ale to za drobne elementy na taką naprawę. Także wątpię że ktoś by to naprawił
  • REKLAMA
  • #5 21717370
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Jest to możliwe. Ale potrzeba lutownicy na miarę takich elementów lub Hot Air, mikroskopu, lub chociaż szkła powiększającego, pęsety i nie trzęsących się dłoni. Jeśli nie posiadasz narzędzi lub umiejętności to zrób sobie dokładne zdjęcia tej płytki tak aby było wiadomo co gdzie jest zanim odpadnie. Dobrze by było gdybyś miał ten element który odpadł lub chociaż odczytał co na nim jest napisane i wskazał miejsce gdzie on był.
    Jeśli nie uda się Tobie zdobyć drugiego takiego modułu to z tymi zdjęciami i płytką może uda się znaleźć fachowca w twojej okolicy który to doprowadzi do porządku. Ktoś kto naprawia laptopy bez problemu sobie z tym poradzi jeśli będzie wiedział gdzie i jaki element powinien być.
  • #6 21726162
    Micronix
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Można tą cześć kupić w jakimś polskim sklepie? Jakie są największe sklepy z częściami i elektroniką? Pod jaką nazwą tego szukać?
REKLAMA