logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyłącznik różnicowoprądowy wyłącza obwód mimo pozycji włączonej – co sprawdzić?

uomo 13 Paź 2025 15:38 258 5
REKLAMA
  • #1 21719097
    uomo
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Prawdopodobnie zmywarka powoduję problem i aktywuje wyłącznik róznicowo-prądowy, dziwne jest tylko to, że czasami wyłącznik jest w górnej pozycji a mimo to odcina prąd. Wymieniłem róznicówkę jakiś czas było OK a teraz znowu dzieje się to samo wezwałem już fachowca do sprawdzenia zmywarki. Moje pytanie czy to jest możliwe że róznicówka odcina prąd będąc w pozycji górnej "włączony" ? Oczywiście test wyłącznika działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 21719143
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    A nie jest to wyłącznik którego dźwignia po wyzwoleniu przechodzi w pozycję środkową?
    Aby go zazbroić należy dźwignię przesunąć w dół, a następnie załączyć dźwignią w górne położenie.
  • REKLAMA
  • #3 21719250
    uomo
    Poziom 16  
    Nie jest to taki wyłącznik czasami jak się wyłączy dżwigienka jest zupełnie na dole, a czasami jest zupełnie na górze a prąd jest wyłączony
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21719287
    uomo
    Poziom 16  
    Ktoś_tam napisał:
    Może ta różnicówka ma jakieś napisy typu marka, model? Może jest ona z tych najtańszych na rynku?

To chyba dość dobry wyłącznik https://tiny.pl/c-jbfqwc .
  • #6 21719347
    uomo
    Poziom 16  
    Okazało się, że Energa zrobiła mi psikusa dziś mieli jakąś awarie i wyłączali jedną faze chwilami, taki zbieg okoliczności, to nie różnicówka wyłączała zasilanie.
REKLAMA