logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi Magnifica S 22.110B – woda leci i nie chce przestać pracować pompa wody

zortex 15 Paź 2025 21:47 738 24
REKLAMA
  • #1 21721512
    zortex
    Poziom 11  
    Dzień dobry,
    Pod lupą nie znalazłem żadnego rozwiązania.
    Mam ekspres DeLonghi Magnifica S 22.110b. Problem polega na tym, że po włożeniu kabla do gniazdka momentalnie pompuje wodę bezpośrednio do tacy ociekowej, z pominięciem dyszy, tam, gdzie leci kawa. Jak wcisnę przycisk do uruchomienia ekspresu, to po chwili namysłu zaczyna lecieć woda przez dyszę, ale i tam pompka nie chce skończyć pracy i pompuje nawet, gdy skończy się woda. Jedynie wyciągnięcie kabla z zasilania przerywa ten proces. Co to może być? Czy w tym ekspresie jest jakiś elektrozawór, który to kontroluje, czy to raczej problem elektroniki. Dodam, że wymieniłem triak zaznaczony na zdjęciu oraz uszczelnienia w środku ekspresu. Podpowiecie mi, drodzy Państwo, gdzie należy szukać problemu? Jakiś przepływomierz? Jak to pomierzyć? Poniżej zdjęcia przykładowego schematu tej płyty głównej oraz triaka, który został wymieniony, nie jestem pewny, czy miał jakiś wpływ na tę usterkę, ale widać wyraźnie, że był zjarany.
    https://www.midi-pieces-menager.fr/ecam21117b...etiere-delonghi-5213223671-3077000010947.html
    Dodaje link do strony ze schematem bo ss jakiś niewyraźny jest. Wrzucić jeszcze jakieś zdjęcia z płytki? Generalnie nic prócz tamtego triaka nie wyglądało na uszkodzone

Schemat elektryczny ekspresu DeLonghi Magnifica S z oznaczeniami komponentów.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną ekspresu DeLonghi z widocznymi przewodami i komponentami elektronicznymi Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym elementem D13 wymienionym triakiem Płytka elektroniki ekspresu DeLonghi z widocznymi przewodami i podzespołami
    AI: Czy ekspres był ostatnio odkamieniany lub dokładnie czyszczony? Jeśli tak, to kiedy i jakimi środkami?
    Ekspres został wyczyszczony manualnie po rozebraniu go. Problem był jedynie w infuzorze który został dokładnie wyczyszczony
    AI: Czy na panelu ekspresu pojawiają się jakieś komunikaty błędów, migające diody lub sygnały dźwiękowe podczas występowania problemu?
    Brak komunikatów na panelu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21721613
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    zortex napisał:
    nie jestem pewny czy miał jakiś wpływ na tą usterkę ale widać wyraźnie że był zjarany.
    To teraz:
    1 - należy sprawdzić czy ten triak ASC108 steruje pompą wody
    2 - należy prześledzić do jakich elementów jest podłączone wyprowadzenie
    zaznaczone żółtą strzałką i te elementy zmierzyć.
    Zbliżenie na triak ASC108 zaznaczony czerwonym okręgiem i żółtą strzałką wskazującą wyprowadzenie
    Powinny być rezystory SMD o oznaczeniach 102 ( wartość 1 kΩ) i 271 (wartość 270 Ω) i te wartości należy zmierzyć choćby w układzie bez wylutowania elementów.

Jak prawdopodobnie wygląda układ można zobaczyć na str. 3 element TY4 z załącznika. Nie jest to schemat od Twojego modelu, ale chodzi o układ sterowania triakiem.
    Załączniki:
    • delonghi_magnifica_esam3500_schematics.pdf (4.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21722390
    zortex
    Poziom 11  
    Nie udało mi się jeszcze sprawdzić tego, bo nie miałem czasu, ale udało mi się znaleźć schemat do tego, konkretnie ekspresu. Dziękuję bardzo za wskazówki ☺️
    Załączniki:
    • DeLonghi_Magnifica_ECAM22.110_CH00.pdf (3.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21722510
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Według powyższego schematu ten triak steruje pompą wody (WASSERPUMPE).
  • Pomocny post
    #5 21722512
    Przemcio
    Układ podobny TY4 z R5 i R6 ale pod względem naprawialności chyba ciekawszy niż
    ten model , który na szybko wczoraj znalazłem bo jest U2 i triak nie jest bezpośrednio
    sterowany z układu sterującego.

Po takim przypaleniu może U2 czyli ULN2004 jest też uszkodzony.
  • #6 21725524
    zortex
    Poziom 11  
    Zmierzyłem rezystancję i wychodzi ok. 290 Ω (może być błąd pomiarowy ze względu na tani miernik). Gdyby rezystor był uszkodzony, to raczej pokazywałby wartość bliską 0? W jaki sposób mógłbym sprawdzić sprawność tego układu U2? Z ciekawości, mierząc rezystancję układu U2 z I4 do O4, ustawiając miernik na 200 kΩ, wyświetla się 29,5 Ω, a mierząc rezystancję od układu U4 — ścieżka 26 (schemat) do układu U2 — ścieżka I4 (schemat), wychodzi 19,5 Ω. Zastanawia mnie też, w jaki sposób wygląda sterowanie pompą, tzn. musi być skądś impuls, który powoduje wyłączenie tej pompy. Ciekawe, czy ten impuls jest wyzwalany poprzez np. przepływomierz? Dana ilość wody przepływa, więc układ wysyła impuls, że czas przestać pompować, ale ostatecznie sygnał nie dociera tam, gdzie powinno nastąpić zatrzymanie tego procesu. Za daleko trochę z tym idę? 😂 Wracając do tematu — jak można chałupniczo sprawdzić ten układ? ☺️ Może znacie jakiś filmik na YT, gdzie ktoś coś podobnego robi?
  • Pomocny post
    #7 21725532
    inot
    Poziom 38  
    Jak sprawdzić U2:
    Link
    zortex napisał:
    gdyby rezystor był uszkodzony to raczej by pokazywał wartość bliska 0?

Wręcz przeciwnie. Pokazywałby nieskończoność, czyli brak połączenia.
  • Pomocny post
    #8 21725552
    Przemcio
    Ustaw miernik na zakres jak na filmie i zmierz pomiędzy wyprowadzeniem 8 a 13 czyli GND i O4.

Jeżeli wyjście O4 jest zwarte czy ma niewielką rezystancję to triak będzie załączony i
    pompa będzie cały czas pracować. Układ U2 będzie uszkodzony.

Impuls załączający pompę w U4 powstaje w wyniku działania programu i wywoływany
    jest przyciskiem lub na dotykowym wyświetlaczu.
    Sam przepływomierz generuje jedynie impulsy jeżeli przepływająca woda obraca
    "śmigiełko" z magnesem przed hallotronem. O ile pracuje pompa.
    Jeden impuls czyli jeden obrót "śmigiełka" to konkretna ilość wody np. 1 ml.
    U4 po włączeniu pompy wody (i grzałek) zlicza te impulsy i jeżeli
    np. wybrano program na kawę 250 ml to potrzeba zliczyć ... 250 impulsów
    przepływomierza i wyłączyć grzałkę i pompę.
    To trochę bardziej skomplikowane bo jeszcze trzeba poczekać aż
    będzie odpowiednia temperatura grzałki żeby zimną wodą kawy nie zalewać
    ale to już wynika z programu w układzie U4, który steruje ekspresem.
  • REKLAMA
  • #9 21728825
    zortex
    Poziom 11  
    Zmierzyłem tak jak mówiliście i nie ma zwarcia. Brzęczyk się nie uruchamia. W ogóle, jak mierzę na przejście, to wartość bardzo szybko rośnie do 2000 na mierniku i pokazuje 0L. Jak przyłożę biegunami na odwrót, tj. czerwony do GND i czarny do O4, to przejście pokazuje wartość 600 i podobnie na O3, O2 i O1... Brzęczyk się nie uruchamia w żadnym przypadku. Co dalej można sprawdzić? Co tu jest nie tak? Zmieniłem miernik i rezystancja na tamtym pokazuje równo 270 Ω. Sprawdziłem, czy nie jest zwarty, i nic. Wygląda poprawnie. Jakieś pomysły, Panowie?

Co ciekawe, mierząc triak na płytce na brzęczyku, pomiędzy G i OUT pokazuje wartości. Również pomiędzy COM i G oraz COM i OUT pokazuje wartości. Natomiast mam drugi triak nie zamontowany na płytce i pomiędzy G i COM oraz OUT i COM nie pokazuje żadnych wartości. Czy to jest poprawne?

Edit. Zmierzyłem R51 — wartość 47 Ω, ale jest przejście na brzęczyku. Te linie prowadzą do grzałki.Element ACS1086 z oznaczonymi wyprowadzeniami COM, G i OUT
  • #10 21729086
    inot
    Poziom 38  
    zortex napisał:
    Zmierzyłem R51 — wartość 47 Ω,

To jest prawidłowa wartość. Pomiar 270 Ω na R6 wskazuje także prawidłową wartość. Zmierz jeszcze rezystancję R5.
  • #11 21729221
    zortex
    Poziom 11  
    R5 ma 1000 ohm mierzyłem już to wcześniej 😟
  • REKLAMA
  • #12 21729253
    inot
    Poziom 38  
    Z tego wynika, że elementy układu triaka są w porządku, tylko wysterowanie jest nieprawidłowe.
  • #14 21732522
    zortex
    Poziom 11  
    Panowie, wszystko wygląda ok z układem. Postanowiłem wpiąć płytkę i podpiąć wszystkie kabelki. Za każdym razem wypinałem jeden z kabelków, podłączałem do prądu i patrzyłem, co się dzieje. Tj. przepływomierz, zasilanie pompy itd., itp. Za każdym razem, przy braku zmian, wpinałem kabelek z powrotem i co się okazało: gdy wypiąłem kabel F3, czyli heizung - grzałka, przestało pompować wodę i nawet uruchomił się ekspres, ale już bez płukania. Tzn. że grzałka jest w jakiś sposób powiązana z uruchamianiem pompy wody itp. Muszę popatrzeć na schemacie, co, jak i gdzie.

Edit.
    Sprawdziłem, gdzie prowadzi ten kabelek i on idzie do pompy do czujnika temperatury pompki? Poszukam w necie co to za element. Jak go można sprawdzić?Zbliżenie na pompę ULKA z podłączonymi przewodami i oznaczeniem błędnego podłączenia

Ale jaja — wychodzi na to, że są źle podłączone kabelki. Źle względem schematu. Ciekawe, kto tu wcześniej siedział i majstrował... Masakra. Ktoś wsadził kable z F2 do F3 i na odwrót
  • #15 21732545
    inot
    Poziom 38  
    Wygląda na termostat. Jeśli tak, to w temperaturze pokojowej powinien być zwarty.
  • #16 21732551
    zortex
    Poziom 11  
    Wpiąłem już kable prawidłowo, ale F2, czyli thermische Sicherung na pompie, wydaje się powodować problem. To jest bezpiecznik termiczny? Pod jaką nazwą powinienem go szukać?
  • #17 21732559
    inot
    Poziom 38  
    Spróbuj jakoś odczytać napisy.
  • #18 21732565
    zortex
    Poziom 11  
    Rezystancja termika 0,6 Ω. Jest zwarcie na nim. Będę musiał go wymontować i zamówić. Ciekawe, czy coś jeszcze może być uszkodzone tutaj? Mam nadzieję, że nie 😂. Spalony triak chyba musiał być konsekwencją podłączonej grzałki zamiast termika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 21732571
    inot
    Poziom 38  
    Jeśli to Thermosicherung, to pomiar zwarcia jest prawidłowy. Na schemacie jest jednak oznaczony jako PTC.
    Na tym schemacie oznaczenie jako zabezpieczenie termiczne, czyli Thermosicherung.
    Poza tym ten element połączony jest szeregowo z pompką, a skoro ona działa, to znaczy, że jest w porządku.
  • #20 21732615
    zortex
    Poziom 11  
    Kurczę, czyli jak dobrze rozumiem, to ten bezpiecznik termiczny powinien cały czas mieć przejście — dopiero w momencie zbyt wysokiej temperatury powinien zadziałać i rozłączyć obieg, żeby wyłączyć pompę. W takim razie to musi być coś innego... 😟
  • #21 21732671
    inot
    Poziom 38  
    Najlepiej byłoby pomierzyć, jaki sygnał wychodzi z mikrokontrolera, ale niestety tego się nie da pomierzyć bez użycia oscyloskopu.
  • #22 21732710
    Przemcio
    inot napisał:
    Najlepiej byłoby pomierzyć, jaki sygnał wychodzi z mikrokontrolera, ale niestety tego się nie da pomierzyć bez użycia oscyloskopu.

A gdyby wymusić stan niski na I4 układu U2 ULN2004 i wtedy zobaczyć czy triak załącza pompę ?
    To zegarmistrzowska robota trochę ale do zrobienia ... ale zanim ...

tak sobie myślę ... bo czegoś takiego jeszcze w service manual`u nie widziałem tzn.
    na stronie 9 jest fotka z wystrzelonym triakiem od grzałki TY5 (typ T4 3570).
    Element PTC 1 (PPTC Fuse typu 240L025) też wygląda słabo. ;)
    Ja bym pomierzył wszystkie elementy wykonawcze żeby się nie okazało, że pompa
    pracuje ale grzałka też przy okazji "trochę" grzeje.
    W tych ekspresach jest chyba jeszcze coś takiego jak factory reset bo może coś się
    w główce pomieszało i ekspres próbuje dokończyć jakiś proces.
    Ten PIC18F2520 czyli U2 ma EEPROM 256 bajtów czyli potrafi coś sobie zapamiętać
    po wyłączeniu zasilania lub nawet pogubić ustawienia np. po zaiskrzeniu triakiem a pewnie takie było.
    Na YT by można wyczarować jak się robi factory reset i jak działa TEST MODE (tryb testowy) w Magnifica S.
    Reset i TEST MODE tylko tłumaczenie w napisach sobie trzeba wyczarować żeby było po polskiemu.
    Ale to może tylko takie straszenie po nocy.
  • #23 21732934
    inot
    Poziom 38  
    Można wypróbować obie metody. Dlaczego czarować, skoro wszystko jest wizualnie wyjaśnione.
  • #24 21733746
    zortex
    Poziom 11  
    Reset próbowałem już robić i to różnymi sposobami. Ale przeglądałem różne ścieżki i zastanawia mnie, skąd taka mała rezystancja r7 wynosi 60 Ω, a r52 120 Ω — na nich powinno być 1 kΩ według schematu... Idąc dalej, zauważyłem brak elementu w układzie vdr4 — brak warystora; może mieć taki wpływ na pracę tego układu? Poza tym wygląda, jakby fabrycznie go tutaj nie było od nowości...Widok płytki PCB z miejscem na warystor VDR4, który nie został zamontowany
  • #25 21733750
    inot
    Poziom 38  
    Brak tego warystora nie ma wpływu na funkcjonalność.
    Co do tych rezystorów, to ten fragment schematu i tak jest błędny. Sposób połączenia triaków nie może odpowiadać prawdzie. Brakuje połączenia masy.
    Wartości tych rezystorów można odczytać (nadruk).
    Spróbuj wejść w tryb testu. Jak widać na filmie, można w ten sposób sprawdzić, czy poszczególne elementy pracują.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ekspresu DeLonghi Magnifica S 22.110B, który po podłączeniu do zasilania natychmiast uruchamia pompę wody, pompując wodę bezpośrednio do tacy ociekowej, omijając dyszę kawową. Pompa pracuje ciągle, nawet po wyczerpaniu wody, a zatrzymanie procesu możliwe jest tylko przez odłączenie zasilania. W dyskusji analizowano układ sterowania pompą, w tym rolę triaka ASC108, układu U2 (ULN2004) oraz rezystorów SMD (102 i 271). Sprawdzono poprawność wartości rezystancji i brak zwarć w elementach układu. Zwrócono uwagę na sterowanie pompą przez mikrokontroler U4, który zlicza impulsy z przepływomierza (hallotron) i wyłącza pompę po osiągnięciu zadanej ilości wody. W trakcie diagnostyki odkryto błędne podłączenie kabli F2 i F3, gdzie F3 odpowiada za grzałkę, a F2 to termiczny bezpiecznik (Thermosicherung/PTC) na pompie. Uszkodzony termik wykazywał zwarcie, co mogło powodować ciągłą pracę pompy i uszkodzenie triaka. Brak warystora VDR4 nie wpływa na funkcjonalność układu. Sugerowano wykonanie factory resetu i testów w trybie serwisowym, jednak problem leżał głównie w uszkodzonym termicznym bezpieczniku i błędnym okablowaniu. Diagnostyka obejmowała pomiary rezystancji, sprawdzenie stanu triaka, układu ULN2004 oraz analizę sygnałów sterujących pompą i grzałką.
REKLAMA