logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna III - świeci "usterka ładowania akumulatora" mimo prawidłowego ładowania

hiperz1811 15 Paź 2025 22:44 438 1
REKLAMA
  • #1 21721572
    hiperz1811
    Poziom 1  
    Witam,

Mam problem z moją Laguną III Coupe z 2008 roku, silnik 2,0 T, 204 KM, przebieg ok. 170 000 km.
    Od pewnego czasu cały czas świeci się kontrolka "usterka ładowania akumulatora", a dodatkowo pojawia się komunikat "usterka ABS".

Objawy:

Auto odpala bez najmniejszych problemów.

Napięcie ładowania podczas jazdy utrzymuje się stabilnie w granicach 14,8–15,0 V.

Regulator napięcia w alternatorze został wymieniony na nowy — bez zmian.

Co ciekawe, ABS działa prawidłowo podczas hamowania — kontrolka i komunikat pojawiają się tylko od strony elektroniki.

Nie wiem, czy te dwa błędy mogą mieć wspólną przyczynę (np. jakieś zakłócenia w komunikacji CAN, problem z masą, czujnikiem w alternatorze lub samym sterownikiem ABS).

Czy ktoś miał podobny przypadek w Lagunie III lub w innych Renault z tym silnikiem?

Każda wskazówka będzie bardzo pomocna.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
    AI: Czy podłączano komputer diagnostyczny i odczytywano kody błędów (DTC) z modułów ładowania i ABS? Jeśli tak, to jakie konkretnie błędy się pojawiały?
    Nie.
    AI: Czy sprawdzałeś stan połączeń masowych oraz instalacji elektrycznej (np. korozja, luzy, uszkodzenia przewodów) w okolicach akumulatora, alternatora i modułu ABS?
    Tak, brak korozji, wszystkie kable zostały sprawdzone.
  • REKLAMA
REKLAMA