logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana firmware SMART06B - jak podłączyć czajnik elektryczny z Wi-Fi do Home Assistant?

p.kaczmarek2 16 Paź 2025 10:21 915 2

TL;DR

• Svensson SMART06B, zdalnie sterowany czajnik Tuya, został przeprogramowany tak, aby działał z Home Assistant i lokalnie, bez chmury.
  • Moduł Wi‑Fi WBR3 trzeba odlutować z rączki i zaprogramować przez pady na spodzie, a następnie wgrać OpenBK7231T App.
  • Konfiguracja TuyaMCU mapuje bieżącą temperaturę, przekaźnik i zadaną temperaturę; autor użył zewnętrznego LDO 3,3 V do zasilania.
  • Po sparowaniu z Home Assistant działa sterowanie przekaźnikiem i historia temperatur, ale najbardziej zaawansowane dpID TuyaMCU nie zostały zdekodowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Czajnik Svensson SMART06B pokazuje 51°C, obok ekran aplikacji TuyaTeapot na smartfonie.
    Svensson SMART06B to zdalnie sterowany czajnik elektryczny kompatybilny z aplikacją Tuya. Oferuje on kontrolę nad temperaturą oraz czasem nagrzewania. Tutaj pokażę, jak można zmienić jego firmware tak, by był kompatybilny z Home Assistant. Skutkować to będzie też jego odcięciem od chmury, czyli zyskamy na prywatności i bezpieczeństwie.

W poprzednim temacie pokazałem ten czajnik z aplikacją producenta. Zapraszam do zapoznania: Po co łączność Wi-Fi w czajniku elektrycznym? Test Svensson Tuya SMART06B

Moduł Wi-Fi WBR3 jest schowany w rączce:
    Moduł Wi-Fi WBR3 wewnątrz rączki czajnika elektrycznego SMART06B
    Trzeba go odlutować od podstawy, bo pady do programowania są na jego spodzie:
    Moduł Wi-Fi WBR3 obok płytki adaptera z pinami do programowania
    Programujemy według tematu: WBR2, WBR3, WBRU, W701-VA2-CG pinout, karta katalogowa, flashowanie dla Home Assistant

Wgrywamy OBK - nawet jeśli w środku będzie inny moduł Wi-Fi, to wszystko powinno być już wspierane: https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
    Moduł Wi-Fi WBR3 podłączony przewodami do programatora USB na tle drewnianego blatu
    Całość oczywiście musi być odpowiednio zasilona - używam zewnętrznego LDO 3.3V:
    Moduł CB3S podłączony do płytki stykowej z konwerterem USB-TTL i przewodami

UWAGA - dla wygody dalsza część jest zrealizowana na mojej płytce z CB3S, ale programowo wychodzi na to samo - oba te moduły są wspierane przez OBK.

Teraz można wziąć się za konfigurację. Urządzenie w środku opiera się o dodatkowe MCU, należy zapoznać się z tematem:
    Protokół TuyaMCU - komunikacja pomiędzy mikrokontrolerem a modułem WiFi
    Teraz postępujemy wedle przewodnika TuyaMCU:
    Przewodnik flashowania, instalacji i konfiguracji TuyaMCU - skonfiguruj dpID dla Home Assistant

Osobiście obrałem metodę "zgadywania" dpID po flashowaniu, więc tu ją opiszę.
    Zacząłem od włączenia flag zapisywania zmiennych oraz od prostego autoexec.bat startującego sterownik:
    Edytor skryptu autoexec.bat z komendami TuyaMCU w interfejsie webowym Zaznaczone opcje Flag 46 i 47 dotyczące zapisu danych TuyaMCU w interfejsie webowym
    Po restarcie już zaczęły pojawiać się pakiety w logu:
    Wyświetlone logi komunikacji TuyaMCU z informacjami o pakietach i stanach
    komenda DP poprawnie zwracała ich wartości w formacie JSON:
    Zrzut ekranu JSON z danymi TuyaMCU wyświetlany na czarnym tle w przeglądarce Zrzut danych JSON z zaznaczonym fragmentem id: 2, wskazującym temperaturę 35
    Udało się tam znaleźć bieżącą temperaturę (tylko do odczytu) - to jest ta sama wartość, co na ekraniku.
    Wpisałem zatem jej mapowanie do konfiguracji:
    Interfejs WemosD1CB3S pokazujący aktualną temperaturę i dane diagnostyczne Zrzut ekranu edytora z plikiem autoexec.bat konfigurującym TuyaMCU
    W podobny sposób znalazłem stan przekaźnika - to daje też nam kontrolę, nie jest to zmienna tylko do odczytu. Typ zmiennej to boolean - zero lub jeden.
    Panel sterowania WemosD1CB3S z temperaturą i statusem Wi-Fi Zrzut ekranu edytora przedstawiający skrypt autoexec.bat do TuyaMCU
    Tak samo znalazłem docelową temperaturę - dla niej wybrałem formę pola do wpisywania.
    Interfejs OBK z aktualną i docelową temperaturą oraz przyciskiem przekaźnika Logi TuyaMCU z danymi DP, zaznaczone pole wskazuje wartość temperatury docelowej
    Wygląda na to, że całość działa:

Końcowy autoexec.bat:

startDriver TuyaMCU

tuyaMcu_defWiFiState 4

setChannelType 1 Toggle

linkTuyaMCUOutputToChannel 1 bool 1

setChannelType 2 Temperature
    setChannelLabel 2 "Current Temperature"

linkTuyaMCUOutputToChannel 2 val 2

setChannelType 4 TextField
    setChannelLabel 4 "Target Temperature"

linkTuyaMCUOutputToChannel 4 val 4

Teraz można sparować z Home Assistant:

Panel HA:
    Panel Home Assistant z informacjami o czajniku z firmware OpenBK7231N
    Dostępna jest kontrola przekaźnika:
    Panel sterowania urządzeniem w Home Assistant z przełącznikiem zasilania w pozycji Off
    Mamy też historię temperatur (bieżącej i docelowej):
    Historia zmian temperatury docelowej czajnika w panelu Home Assistant Wykres temperatury czajnika pokazujący wzrost do około 95°C, następnie spadek
    Zasadniczo wszystkie podstawowe funkcje działają - a teraz bardziej zaawansowane można zrealizować na automatyzacjach z Home Assistant.

Podsumowując, to było parowanie czajnika elektrycznego z Home Assistant. Udało mi się tu uruchomić wszystkiego jego podstawowe funkcje. Bardziej zaawansowanych rzeczy zaszytych w dpID TuyaMCU nie dekodowałem, bo uważam, że przykładowo takie utrzymanie temperatury pod naszą nieobecność można zrealizować już w samym HA.
    Największą trudnością był wylut WBR3 - niestety ten moduł ma pady do programowania na spodzie, więc potrzeba hot air. Byłoby lepiej trafić na wersję z CB3S lub TYWE3S itd, wtedy programowanie jest łatwiejsze.
    Czy widzicie zastosowanie dla tego typu gadżetu, czy może jednak była to tylko edukacyjna zabawa bez odzwierciedlenia w praktyce?
    Bez względu na docelowe zastosowanie, urządzenia działa teraz 100% lokalnie, bez chmury, bez serwerów producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14607 postów o ocenie 12622, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21739960
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Ależ jestem stary. W życiu nie sądziłem, że ktoś się do czajnika będzie włamywał. ;)
    Z jednej strony popieram - jak mieć urzadzenie smart, to już w wersji możliwej do strawienia, zgodne z jednym systemem i bez konieczności łączności z Chinami.
    Z drugiej strony - co za czasy, kupię nowy czajnik - hakowanie, telewizor - hakowanie, sedes - hakowanie, kran - hakowanie. Na dłuższą metę tak się nie da.
  • #3 21894321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA