logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż nowej rozdzielnicy TT w Hiszpanii – dobór RCD, RCBO, SPD, uziemienie, 30 obwodów,

Artur_es 16 Paź 2025 12:50 768 12
  • #1 21721960
    Artur_es
    Poziom 2  
    Drodzy użytkownicy.
    Przeprowadziłem się do Hiszpanii. Tu standardem jest sieć w układzie TT.
    Muszę zmodernizować instalację: przeniesienie licznika ze ściany domu w obrys ogrodzenia, wymiana głównych przewodów zasilających itp. Przydział mocy 5,75 kW, co jest tu standardem. Hiszpański elektryk z Iberdrola wbił jedną szpilkę i stwierdził, że to ok. Ja go pytam o rezystancję, a on mówi, że będzie ok. 20 Ω, może trochę ponad, i że to w Hiszpanii normalne. Oczywiście dokupiłem jeszcze 2 szpilki i zamierzam powiedzieć mu, że ma dołączyć do uziemienia w celu uzyskania niższej rezystancji. Elektryk będzie wykonywał podłączenie rozdzielnicy, ale nie ufam hiszpańskim elektrykom, jak i innym pracownikom, dlatego chciałbym zasięgnąć waszej porady, co mogę mu zasugerować do dokończenia jego pracy, jak chciałbym, żeby to wykonał. Muszę korzystać z jego usług, ponieważ jest od operatora i nie będzie problemu z papierologią u dostawcy, czyli Iberdrola. Poza tym inni tu robią tak samo. Jak byłem u znajomych i sąsiadów, wszędzie taka "lipa"
    Z powodu braku styczności z sieciami TT, a czytając wcześniej o układzie kaskadowym dla RCD, czy można dla najbardziej "niebezpiecznych" urządzeń, typu terma, pralka, pompa, gniazdka w łazience, zewnętrzne itp., zastosować RCBO za RCD podłączone jak wyłączniki nadprądowe?
    W załączeniu to, co przywiózł. Wg mnie praktycznie wszystko do wymiany i mocnej rozbudowy. Ja chcę mieć ok. 30 obwodów.
    Salon, 3 sypialnie, kuchnia, łazienka, pomieszczenie gospodarcze i pracownia, do tego oświetlenie i gniazdka zew., sterowanie bramą, kamery, rolety, klimatyzacja x3. Brak instalacji odgromowej.
    Obwody wg mnie:
    Salon: 2 gniazdka, 1 oświetlenie
    Sypialnia 1: 1 gniazdko, 1 oświetlenie
    Sypialnia 2: 1 gniazdko, 1 oświetlenie
    Sypialnia 3: 1 gniazdko, 1 oświetlenie
    Kuchnia: 3 gniazdka (1 lodówka, 1 zmywarka, 1 ogólne), 1 oświetlenie
    Łazienka: 1 gniazdko, 1 oświetlenie
    Pom. gosp.: 4 gniazdka (pralka, terma, pompa i ogólne), 1 oświetlenie.
    Pracownia: 1 gniazdko, 1 oświetlenie
    Gniazdka zew. 1
    Oświetlenie zewnętrzne 1
    Brama 1
    Kamery 1
    Rolety 1
    Klimatyzacja 3

Wolę zastosować również wyłączniki nadprądowe dwubiegunowe jednopolowe dla oszczędności miejsca, do tego część B, a nie samo C (tu praktycznie wszędzie i nawet w sklepach same C, więc trzeba szukać lub zamawiać przez internet)
    Nie ma również zabezpieczenia przeciwprzepięciowego, co również zamierzam mu zasugerować.
    Co jeszcze moglibyście podpowiedzieć w kwestii bezpieczeństwa, czy są jakieś elementy, które należałoby dodać do rozdzielnicy? Ile byście sugerowali RCD? Instalacja wodna, kanalizacyjna PCV, brak schodów (parterowy dom), więc chyba do wyrównywania potencjałów nie będzie czego podpiąć. Wszelkie sugestie od osób z doświadczeniem w TT mile widziane.
    Zbliżenie rozdzielnicy z aparaturą modułową Omnium Electric w zabudowie
    AI: Czy mógłbyś wrzucić lub opisać szczegółowo planowany schemat rozdzielnicy – ile i jakich RCD planujesz, czy przewidujesz kaskadowanie, jak chcesz podzielić obwody (np. na strefy, grupy urządzeń)?
    RCD i RCBO: podział na strefy i urządzenia
    AI: Jakie przewody (rodzaj, przekroje) planujesz zastosować do poszczególnych obwodów i do zasilania rozdzielnicy, szczególnie przy tej liczbie obwodów i mocy 5,75 kW?
    2,5 mm² gniazdka, 1,5 mm² oświetlenie
  • #2 21721983
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    >>21721960
    Kolego wiesz, że pytasz na polskim forum?
    Jeżeli chodzi o układ TT w Polsce, to w uproszczonym skrócie:
    - uziemiony przewód PE wydzielony na obiekcie,
    - wyłączniki różnicowoprądowe jako główny środek ochrony przed dotykiem pośrednim,
    - zalecany rezerwowy wyłącznik różnicowoprądowy 300mA selektywny bądź 100mA krótkozwłoczny (w zależności od wielkości instalacji),
    - rezystancja uziemienia dla celów ochrony przeciwporażeniowej do wyliczenia w zależności od zastosowanego wyłącznika różnicowoprądowego (w praktyce bez znaczenia),
    - rozłączniki izolacyjne 2, 4-biegunowe,
    - ograniczniki przepięć w układzie 1+1/3+1.

Niemniej jednak dla Ciebie jest kluczowe zapoznanie się z przepisami, standardami i normami obowiązującymi w Hiszpanii... ja niestety takowych nie znam.
    Może np. u kolegów z półwyspu iberyjskiego rezystancja uziemienia na poziomie 10 omów to wymóg a nie zalecenie :)
  • Pomocny post
    #3 21722068
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    cz4rnypan napisał:
    ...
    Niemniej jednak dla Ciebie jest kluczowe zapoznanie się z przepisami, standardami i normami obowiązującymi w Hiszpanii....

Podstawy prawne i normy
    • Reguluje Reglamento Electrotécnico para Baja Tensión (REBT), Real Decreto 842/2002 oraz jego Instrucciones Técnicas Complementarias (ITC BT), szczególnie ITC BT 19 (instalacje interiores), ITC BT 25 (viviendas) i ITC BT 08 (sistemas de conexión a tierra).
    • Normy UNE (np. UNE 20315:2004) dla gniazdek, obudów, zabezpieczeń i wymagań materiałowych.
    Wymagane zabezpieczenia
    • Diferenciales (wyłączniki różnicowoprądowe, RCD) – zazwyczaj 30 mA do ochrony ludzi w obwodach gniazd i oświetlenia.
    • Magnetotérmicos / wyłączniki nadprądowe/charakterystyka (zabezpieczenie przeciążeniowe i zwarciowe) dla poszczególnych obwodów.
    • Główne zabezpieczenie przy wejściu instalacji (Interruptor General Automático, IGA).
    Obwody i zabezpieczenia (rozdzielnica główna)
    Symbol Przeznaczenie Przekrój przewodów (Cu) Zabezpieczenie (magnetotermiczny) RCD (różnicowoprądowy)
    C1 Oświetlenie parter 1,5 mm² 10 A 30 mA
    C2 Oświetlenie zewnętrzne (ogród, elewacja) 1,5 mm² 10 A 30 mA
    C3 Gniazdka ogólne salon / sypialnie 2,5 mm² 16 A 30 mA
    C4 Gniazda kuchnia (małe AGD) 2,5 mm² 20 A 30 mA
    C5 Zmywarka 2,5 mm² 16 A 30 mA
    C6 Pralka + suszarka 2,5 mm² 20 A 30 mA
    C7 Kuchenka indukcyjna + piekarnik 6 mm² 32 A 30 mA dedykowany
    C8 Klimatyzacja (split) 2,5 mm² 16 A 30 mA
    C9 Gniazda łazienka (z ograniczeniem IP44) 2,5 mm² 16 A 30 mA
    C10 Garaż / narzędzia 2,5 mm² 16 A 30 mA
    C11 Instalacja domofonowa / automatyka bramy 1,5 mm² 10 A 30 mA
    C12 Fotowoltaika (jeśli jest) – osobny rozdzielacz —
  • #4 21722079
    Artur_es
    Poziom 2  
    Skoro napisałem w języku polskim, to raczej chyba wiem, że to polskie forum.
    Dzięki za sugestie co do osprzętu.
    Pytam na polskim forum, jak napisałem wcześniej, z prośbą o sugestie, co można zrobić lepiej i poprawić, żeby to zasugerować tutejszemu elektrykowi.
    Tylko odnośnie rozdzielnicy — instalację przyłączeniową i uziemienie już wykonał, no prawie, jeszcze nie wie, że dokupiłem 2 szpilki 😉.
    Elektryk Hiszpan z pracy (on jest elektrykiem maszynowo-przemysłowym, więc trochę inna bajka) zasugerował mi dołożenie 2 szpilek dla zmniejszenia rezystancji.
    Ten z Iberdrola jest otwarty na propozycje klienta, jest tu wielu mieszkańców z różnych krajów, którzy mają swoje przyzwyczajenia i jeśli coś mu powiem, to zrobi, jak chcę, o ile nie będzie to niezgodne z tutejszymi przepisami. Dlatego proszę o poradę osób doświadczonych w instalacjach TT.
    Tu starają się robić tanio i bez zbyt wielu podziałów. Ja wolę mieć więcej niezależnych obwodów dla wygody i bezpieczeństwa.
    Tu nawet do pralki czy termy nie dają oddzielnego obwodu i zabezpieczenia. Dla mnie to co najmniej dziwne.
    Na pytanie o rezystancję stwierdził, że to nie ma większego znaczenia, w normie się zmieścimy, bo RCD zabezpiecza.
    Wg tutejszych zaleceń powinna być poniżej 37 Ω.
    Realne wymaganie praktyczne wg przewodnika ITC-BT-26 i wytycznych NTE-IEP dla domów bez odgromówki to:
    37 Ω – i tego poziomu należy się trzymać w nowych instalacjach — cytat z ich zaleceń
    Wg przepisów to jakaś porażka: UNE-HD 60364-4-41 — to < 1666 Ω dla RCD 30 mA
  • #5 21722122
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Artur_es napisał:
    Wg przepisów to jakaś porażka: UNE-HD 60364-4-41 — to < 1666 Ω dla RCD 30 mA

Taka wartość wynika z wyliczeń. Bezpieczne napięcie w normalnych warunkach to 50V AC. 50V/0,03A≈1666Ω. W wilgotnych pomieszczeniach bezpieczne napięcie to 25V, więc 833Ω. Te wartości rezystancji są maksymalne i realnie trudno ich nie uzyskać, chyba że suchy skalisty teren.
  • #6 21722131
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    Artur_es napisał:
    z Iberdrola wbił jedną szpilkę i stwierdził, że to ok. Ja go pytam o rezystancję, a on mówi, że będzie ok. 20 Ω, może trochę ponad, i że to w Hiszpanii normalne. Oczywiście dokupiłem jeszcze 2 szpilki.
    Wartość rezystancji uziomu - przy RCD - nic nie zmienia.
    Przy uziomie 10 Ω zostaniesz porażony tak samo jak przy uziomie 37 Ω.
    Będziesz porażony z napięcia 230 V - zanim RCD wyłączy.
    W ochronie przed dotykiem pośrednim (SWZ) istotne jest napięcie rażeniowe - nie prąd zadziałania RCD.
  • #7 21722665
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Sprawdź jeszcze kolego jak z wymogami co do typów wyłączników różnicowoprądowych w odniesieniu do przebiegu prądu różnicowego.
    Wyłączniki różnicowoprądowe ze zdjęcia to typ AC, a w niektórych krajach są one zabronione (np. Niemczech), i wszystko wskazuje na to, że w bliższej czy dalszej przyszłości inne kraje również wprowadzą taki zakaz.
    Pomijam fakt, że niezależnie od powyższego, i tak w dzisiejszych czasach odchodzi się od tego typu wyłączników i zaleca się montaż min. typu A, ze względu na rodzaje dzisiejszych odbiorników.
  • #8 21722987
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Potwierdzam.
    Typowe mieszkanie w budynku wielorodzinnym, w Berlinie, w dzielnicy Marienfelde :

Tablica elektryczna z bezpiecznikami i okablowaniem w mieszkaniu w Berlinie
  • #9 21723826
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    Artur_es napisał:
    Wolę zastosować B, a nie samo C (tu praktycznie wszędzie i nawet w sklepach same C, więc trzeba szukać lub zamawiać przez internet)
    Artur_es - dlaczego chcesz B - potrafisz uzasadnić ?
  • #10 21724207
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1906
    Artur_es napisał:
    Obwody wg mnie:Salon: 2 gniazdka, 1 oświetlenieSypialnia 1: 1 gniazdko, 1 oświetlenieSypialnia 2: 1 gniazdko, 1 oświetlenieSypialnia 3: 1 gniazdko, 1 oświetlenie

Jedno gniazdko na pomieszczenie to moim zdaniem wyjątkowo oszczędnie. Minimum dałbym dwa a nawet trzy.
  • #11 21728799
    Artur_es
    Poziom 2  
    >>21722665
    Niestety, w Hiszpanii są dozwolone i wręcz głównie te są wykorzystywane. W sklepach i hurtowniach głównie A/C. A lub F przeważnie na zamówienie i patrzą jak na kosmitę lub tylko online, czyli też zamówienie. Dlatego zamierzam to wszystko zmienić. A i F.
  • #12 21733920
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Artur_es napisał:
    >>21722665
    Niestety, w Hiszpanii są dozwolone i wręcz głównie te są wykorzystywane. W sklepach i hurtowniach głównie A/C. A lub F przeważnie na zamówienie i patrzą jak na kosmitę lub tylko online, czyli też zamówienie. Dlatego zamierzam to wszystko zmienić. A i F.

Nie martw się, w Polsce bywa podobnie :) Ostatnio, przez telefon, pomagałem ojcu w hurtowni (mała miejscowość) kupić RCCB typu A to powiedzieli, że tego typu różnicówki to chyba na jakieś zastosowania specjalnie, a nie do gospodarstw domowych, i że jedynie AC sprzedają od lat.

Co do różnicówek F - czy kolega na pewno spodziewa się prądów różnicowych o przebiegu dla tego typu RCCB? Z całą pewnością wystarczą koledze typu A (i na te słusznie dobrze jest wymienić te AC). Typu F są odpowiednio droższe i nie wiem jak z dostępnością np. w wersjach 2-biegunowych.
  • #13 21735029
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Witam,
    cz4rnypan napisał:
    powiedzieli, że tego typu różnicówki to chyba na jakieś zastosowania specjalnie, a nie do gospodarstw domowych, i że jedynie AC sprzedają od lat.

dziwi się jeszcze kolega, jak w hurtowniach w małych miejscowościach, większość zaopatrujących się elektryków, to "dorabiacze po 15-tej i w weekendy".

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji elektrycznej w układzie TT w Hiszpanii, ze szczególnym uwzględnieniem doboru zabezpieczeń RCD, RCBO, SPD oraz uziemienia dla około 30 obwodów przy przydziale mocy 5,75 kW. W Hiszpanii obowiązuje Reglamento Electrotécnico para Baja Tensión (REBT) oraz normy UNE, które regulują wymagania dotyczące instalacji uziemienia, wyłączników różnicowoprądowych (zwykle 30 mA dla ochrony ludzi) i zabezpieczeń nadprądowych. Standardem są wyłączniki typu AC, które są powszechnie dostępne, choć zaleca się stosowanie typów A lub F ze względu na charakterystykę prądów różnicowych nowoczesnych odbiorników. Wartość rezystancji uziemienia w układzie TT może być wyższa (np. 10 Ω lub nawet 20 Ω), co jest akceptowalne w hiszpańskich warunkach, jednak dla poprawy bezpieczeństwa zaleca się stosowanie kilku szpilek uziemiających w celu obniżenia rezystancji. Rezystancja uziemienia nie wpływa bezpośrednio na skuteczność działania RCD, gdyż ochrona opiera się na wykrywaniu prądu różnicowego, a nie na wartości rezystancji. W praktyce ważne jest zapewnienie odpowiedniego podziału obwodów i stosowanie wyłączników różnicowoprądowych o właściwej charakterystyce, aby zwiększyć bezpieczeństwo i wygodę użytkowania instalacji. W Hiszpanii często stosuje się mniej rozbudowane rozdzielnice i mniejszą liczbę obwodów niż preferowane przez użytkownika, który planuje zwiększyć ich liczbę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA