logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kalendarz XP na Windows 10 64bit – znika z tray i ekranu po restarcie systemu

werde 19 Paź 2025 17:10 444 7
REKLAMA
  • #1 21725045
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 55
    Dawno temu używałem Kalendarza XP w systemie WinXP. Byłem bardzo zadowolony z działania tego programu. Teraz zatęskniłem za nim i zainstalowałem w Win10 64bit. Instalacja powiodła się. Program zachowuje podstawową funkcjonalność, pozwolił na wpisanie interesujących mnie ważnych dat i wyświetla je prawidłowo. Jednak po zamknięciu systemu i ponownym uruchomieniu znika z ekranu i tray. Jest na liście programów, ale brak ikony do jego uruchomienia. Po ponownej instalacji pojawia się na ekranie z zachowanymi wszystkimi wpisanymi datami i informacjami. Jak zaradzić tej niedogodności
  • REKLAMA
  • #2 21725087
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Co prawda to Windows 11, ale na mój gust będzie jeden pies.
    Znikać, znika jednak nie trzeba go ponownie instalować - mimo zastąpienia ikony programu przez standardową jej kliknięcie wywołuje go bez problemu. Nie miałem nabożeństwa, by sprawdzić czy jakieś wpisy w autostarcie nie rozwiązałyby sprawy, czy należy się pogodzić z tym, że coś, co ma 20 lat i jest 32-bitowe, nie bardzo chce być w pełni zgodne z obecnym Windowsem.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 21727652
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Matuzalem napisał:
    czy należy się pogodzić z tym, że coś, co ma 20 lat i jest 32-bitowe, nie bardzo chce być w pełni zgodne z obecnym Windowsem.

Może przemądrzały defender uważa to za zagrożenie i wywala w kosmos z autostartu?

P.S. Miałem taką sytuację iż jegomość wypi....ł mi bez pytania z dysku moje skrypty wsadowe bo uznał je za niebezpieczne.
  • REKLAMA
  • #4 21728237
    werde
    Poziom 4  
    Zwracam tylko uwagę, że defender całkowicie nie mógł usunąć programu, bo po uruchomieniu systemu i ponownej instalacji kalendarza widać w nim wszystkie zapisane wcześniej dane daty rocznice itp

Dodano po 56 [sekundy]:

A przy okazji. Czy można wykluczyć ten program z "opieki" defendera
  • #5 21780086
    werde
    Poziom 4  
    Po wielu próbach mam następujący pomysł. Kalendarz XP jest uruchamiany z pliku "Start.exe" znajdującego się na dysku systemowym. Czy jest sposób na to aby przy starcie systemu ten plik uruchomił się automatycznie, czyli krótko mówiąc - automatyczne uruchomienie pliku *.exe przy starcie systemu.
  • REKLAMA
  • #6 21780130
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Jest.

Windows + R => „shell:startup” i tam dodaj SKRÓT do Start.exe.
    Możesz ustawić odpalanie jako admin (we właściwościach skrótu) i jak będzie dalej fikać, to ustawienia zgodności (tez we właściwościach, tryb zgodności).

To załatwi sprawę.
  • #7 21781782
    werde
    Poziom 4  
    I to zadziałało kolego kjoxa. Wprawdzie kalendarz wymaga dodatkowo potwierdzenia, że akceptuję uruchomienie pliku, ale to tylko kilka sekund i już działa. Pozostał jeszcze tylko jeden problem. Po uruchomieniu pojawia się tylko ikonka w trayu i trzeba ją kliknąć aby zobaczyć okienko kalendarza. Z tym muszę jeszcze powalczyć

Podsumowanie tematu

✨ Kalendarz XP, pierwotnie działający na Windows XP, został zainstalowany na Windows 10 64-bit, gdzie zachowuje podstawową funkcjonalność i przechowuje wpisane daty. Problem polega na tym, że po restarcie systemu program znika z ekranu i zasobnika systemowego (tray), mimo że jest widoczny na liście zainstalowanych aplikacji. Po ponownej instalacji dane pozostają zachowane. Możliwe przyczyny to ingerencja Windows Defender, który może usuwać program z autostartu lub blokować jego automatyczne uruchamianie. Rozwiązaniem jest ręczne dodanie skrótu do pliku Start.exe (uruchamiającego Kalendarz XP) do folderu autostartu systemu (shell:startup), z opcją uruchamiania jako administrator oraz ustawieniami zgodności. Po zastosowaniu tej metody program uruchamia się automatycznie po starcie systemu, jednak nadal wymaga potwierdzenia uruchomienia oraz pojawia się jedynie ikona w trayu, którą trzeba kliknąć, aby wyświetlić okno kalendarza. Problem z automatycznym wyświetlaniem okna po starcie pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA