logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EZVIZ HP5 - wada fabryczna czy nie umiem podłączyć?

kashmiri 14 Lut 2025 18:36 4461 16
REKLAMA
  • #1 21439594
    kashmiri
    Poziom 10  
    Witam,

Czy ktokolwiek tutaj kojarzy domofon EZVIZ HP5 i mógłby doradzić?

Panel domofonu EZVIZ HP5 ma m.in. styki do podłączenia sterownika bramy (GATE+ i GATE-). Jak czytam w instrukcji obsługi, są to styki beznapięciowe - domyślam się, że są to styki COM i NO i aktywowanie bramy następuje po ich zwarciu przez automatykę panela.

Otóż u mnie te styki nie wydają się działać w żaden sposób. Nie ma na nich napięcia, ale też wybranie opcji otwarcia bramy na domofonie nie powoduje ich złączenia (przesłuchiwane multimetrem). Nadmienię, że automat bramowy działa poprawnie - ręcznie zwarcie obu kabli powoduje otwarcie/zamknięcie bramy, nawet gdy są podłączone do panela. Tymczasem ani w apce, ani brelokiem nie jestem w stanie sprawić, aby brama się otworzyła, podczas gdy multimetr pokazuje, że obwód pozostaje otwarty.

W pozostałym zakresie panel działa - furtka, dzwonek, podgląd wideo itd.

Co robię nie tak? Czy to może panel jest felerny?

k.

AI: Czy możesz opisać, jak dokładnie podłączyłeś styki COM i NO do automatyki bramy? Czy użyłeś jakichś dodatkowych elementów, takich jak przekaźniki?
    Bezpośrednio do zacisków sterownika bramy - styki nr 19 i 20 Allmatic BIOS2 ECO. Zgodnie z instrukcją sterownika oraz wielokrotnymi testami, zwarcie tych styków powoduje otwarcie/zamknięcie bramy.
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków rozwiązywania problemów, takich jak resetowanie panelu lub sprawdzanie aktualizacji oprogramowania?
    Tak, aczkolwiek problem prawdopodobnie nie jest związany z oprogramowaniem.
  • REKLAMA
  • #2 21439700
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    A tak zapytam od najprostszego - sprawdzasz to mając włączony obraz z panelu zewnętrznego ?
  • #3 21439707
    kashmiri
    Poziom 10  
    Tak, na komórce.
  • REKLAMA
  • #4 21439728
    Okraj1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    >>21439707 A czy przy otwieraniu brelokiem (trzymanym minimum 3 s), jest jeden czy trzy krótkie sygnały?
  • REKLAMA
  • #5 21439740
    kashmiri
    Poziom 10  
    >>21439728 Jeden. Mimo że furtka aktualnie nie jest podłączona.

Tak się teraz zastanawiam, czy może być to kwestia polaryzacji? Czy ten panel jest wrażliwy na polaryzację?
  • #6 21439743
    Okraj1
    Poziom 12  
    >>21439740 W obu przypadkach (furtka i brama) jest jeden sygnał przy poprawnym otwarciu. Tylko do furtki należy brelok tylko przyłożyć, a do otwarcia bramy przytrzymać dłużej przy czytniku (te minimum 3 s).
  • #7 21439750
    kashmiri
    Poziom 10  
    Tak, za każdym razem trzymałem te 3 sekundy co najmniej. Próbowałem też z apki i (po podłączeniu kabli) z wyświetlacza. Nic nie szło.
  • REKLAMA
  • #8 21439798
    Okraj1
    Poziom 12  
    Pytanie, co jest elementem wykonawczym w tym domofonie (styk przekaźnika czy elektronika)? Producent domofonu dopuszcza 12 V i obciążenie 2 A. Napęd bramy sterowany jest po 24 V. Być może coś uległo uszkodzeniu w domofonie.
  • #9 21472371
    florian31
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    >>21439750 Witam ma podobny problem, ale działało 8 miesięcy i teraz słychać przekaźnik, ale nie zwiera styku. Coś poradziłeś?
  • #10 21472388
    Daro1003
    Poziom 34  
    Jeśli słychać przekaznik to będzie coś z połączeniami.
    Sprawdzałeś czy jest zwarcie styku bezpośrednio na zaciskach ?
  • #11 21472400
    florian31
    Poziom 12  
    Miernik do zacisków w jednostce zewnętrznej, słychać piknięcie, słychać przekaźnik, ale styki się nie zwierają. Miernik sprawny.
  • #12 21472402
    Daro1003
    Poziom 34  
    Może zacisk przysniedział. Lub jakiś zimny lut w obwodzie styków przekaźnika.
  • #13 21472409
    florian31
    Poziom 12  
    Ostatnio brama się nie zamykała i to chyba wina domofonu, nie mogę rozebrać, bo jest na gwarancji, napisałem do sprzedającego, zobaczymy, w razie w sam wymienię przekaźnik.

Dodano po 35 [minuty]:

Ostatnio brama się nie zamykała i to chyba wina domofonu, nie mogę rozebrać, bo jest na gwarancji, napisałem do sprzedającego, zobaczymy, w razie w sam wymienię przekaźnik.
  • #14 21541567
    grzegorzrys1
    Poziom 1  
    >>21472409
    Czy udało się uzyskać odpowiedź od sprzedawcy?
    U mnie to samo, brama się otwierała do pewnego czasu. Raz udało się ponownie uruchomić funkcję przez reset domofonu. Teraz nic nie pomaga. Jest piknięcie na domofonie, ale nie otwiera bramy z monitora, pestki ani aplikacji. Dzwoniłem do Ezviz i kazali przysłać numery seryjne urządzenia oraz instrukcję napędu bramy (centralki), model oraz zdjęcia.

Nie wiem tylko, co im to da, skoro wszystko działało, a w sterowniku bramy wystarczy na pół sekundy zewrzeć styki SBS i brama się otwiera 🤷 Do tej pory wszystko działało.
  • #15 21813575
    ricki_123
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Pytanko do fachowców bo mój zawiódł. Przy podłączaniu ezviz hp5 w momencie podłączenia jednostki zewnętrznej pojawia się iskra na zacisku i wyłącza się ekran. Jakiś pomysł czy sprzęt do śmieci?
  • #16 21828992
    ricki_123
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Podłączał ktoś do tego sprzętu jakiś mocniejszy głośnik? Ten wbudowany jest jak dla moich potrzeb zbyt cichy
  • #17 21898489
    Klepa68
    Poziom 1  
    Witam. Dzisiaj udało mi się podłączyć ezvis hp5 z napędem bramy Nice Robus 600. Początkowo napęd podłączony na zaciski SBS z ezvis otwierała się i nie mogłem zamknąć. Dopiero przestawienie "Czas otwarcia komendy bramy" w Ekran i obraz z fabrycznego 3 s na minimalny 0,1 s powoduje poprawne funkcjonowanie napędu. Jedno kliknięcie otwierania bramy otwiera, kolejne stop bramy i kolejne zamknięcie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z wyjściem sterowania bramą w domofonie EZVIZ HP5, oznaczonym jako GATE+/GATE-, które według instrukcji ma być stykiem beznapięciowym do zwarcia przez automatykę panelu. Początkowo zgłaszano, że styki nie zwierają się ani z aplikacji, ani z breloka, mimo poprawnego działania furtki, dzwonka i podglądu wideo. Sprawdzano, czy otwieranie odbywa się przy aktywnym obrazie z panelu oraz czy przy użyciu breloka występuje właściwa sekwencja sygnałów; potwierdzono, że dla bramy wymagane jest przytrzymanie breloka minimum 3 s, a poprawne otwarcie sygnalizowane jest jednym krótkim sygnałem. Pojawiły się sugestie dotyczące możliwej awarii przekaźnika, zimnego lutu, zaśniedziałych zacisków lub uszkodzenia elementu wykonawczego, zwłaszcza że napęd bramy pracuje na 24 V, a producent dopuszcza obciążenie 12 V / 2 A. W późniejszych wpisach inni użytkownicy opisali podobne objawy: słychać przekaźnik i piknięcie, ale styki nie zwierają się, a funkcja przestaje działać po pewnym czasie; wspominano też o kontakcie z serwisem EZVIZ i konieczności podania numerów seryjnych oraz danych napędu. Ostatecznie pojawiło się rozwiązanie dla napędu Nice Robus 600: po podłączeniu do zacisków SBS należało skrócić w ustawieniach EZVIZ parametr „Czas otwarcia komendy bramy” z domyślnych 3 s do 0,1 s, co przywróciło poprawne działanie otwierania, stopu i zamykania bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA