logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha R-1330 – migająca zielona dioda, błąd PS1:134

DarekRz4 22 Paź 2025 15:30 177 10
REKLAMA
  • #1 21728199
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Pacjent to Yamaha R-1330 . Po włączeniu przyciskiem power miga zielona dioda i nic się nie da zrobić . Po wejściu w tryb serwisowy Pojawia się komunikat PS1:134 i sprzęt się wyłącza i miga znowu zielony led. Gdzieś w internecie znalazłem, że winę za taki stan rzeczy może odpowiadać rezystor smd R559 . W dwóch tematach, które znalazłem ( Na elektrodzie i gdzieś na jakimś zagranicznym ) był ten rezystor uszkodzony. U mnie niestety jest on dobry, podstawiałem jednak inny, ale bez skutku. Ciekawa sprawa to to, że w tym sprzęcie jest stacja dokująca do iPoda z przyciskiem play/pauza do niej . Ta stacja jest na osobnej płytce z gniazdem do iPoda i połączona z płytą główną taśmą . Jeśli wyciągnę tą taśmę, czyli odłączę tą stację zupełnie to sprzęt się włącza normalnie i gra absolutnie bez zarzutu 5-10 minut. W tym czasie absolutnie nic się ze sprzętem nie dzieje, gra jak nowy. Następnie po tych 5-10 minutach wyłącza się tak samo jak opisałem na początku, czyli power off i miga zielona dioda. Ten kilkuminutowy czas kiedy sprzęt gra z wypiętą taśmą stacji dokującej pozwala na dokonanie pomiarów końcówki mocy i napięć . Oczywiście żadnych anomalii nie ma w tym momencie, bo przecież sprzęt gra. Nic się nie grzeje końcówki nie mają napięcia stałego na wyjściu itp. Czy ktoś z kolegów walczył może z tym problemem i może coś podpowiedzieć ? Błąd PS1:134 nie jest opisany w serwisówce którą znalazłem w sieci. Dlaczego sprzęt gra kilka , kilkanaście minut bez stacji dokującej, a z nią od razu się wyłącza nie potrafię odpowiedzieć. Na początku myślałem, że to ona jest po prostu uszkodzona jak sprzęt się włączył i grał normalnie. Niestety po czasie się także wyłącza więc to nie jej wina. Ktoś coś doradzi ? Posprawdzałem wszystko, co mogłem w obrębie końcówki mocy , ale niczego uszkodzonego nie znalazłem . Próbowałem też szukać usterki metodą termiczną- bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #2 21728264
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1339
    Wychodzi że problem z zasilaczem zasilającym też stację. Ze stacją,pada bez po czasie.
    Stacja dok jest zasilana z +5STBY
    To zasilacz na A1708, wcześniej z 9V IC53.
    9V jest z zasilacza StandBy.
    Sprawdź te zasilacze po kolei.
  • REKLAMA
  • #3 21729131
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    To co udało mi się dzisiaj sprawdzić to chyba nie jest to problem zasilaczy, gdyż : Napięcie z zasilacza standby podczas kiedy sprzęt jest w trybie czuwania ( świeci się pomarańczowy led ) wynoszą :
    9V - tutaj jest 10,9V
    5V - tutaj jest 5,08V
    W momencie włączenia kiedy stacja dokująca jest wpięta napięcie 10,9V spada do 8,20V i sprzęt się wyłącza. Napięcie 5 V jest w miarę stabilne i spada o kilka setnych więc pomijalnie.
    Kiedy wypnę stację dokującą to w momencie włączenia napięcie spada do 8,5V i sprzęt działa jakiś czas normalnie ( kilka minut) i się wyłącza-w momencie wyłączenia napięcie nie spada poniżej 8,5V a pomimo to następuje wyłączenie. Postanowiłem odpiąć z kostki przewód i podać napięcie z zasilacza laboratoryjnego. Ustawiłem zasilacz na 9,5V i włączyłem sprzęt. Z wpiętą stacją wyłącza się natychmiast a z wypiętą stacją działa kilka minut i się wyłącza, czyli jest taka sama sytuacja jak z zasilaczem oryginalnym. Podczas wyłączenia na zasilaczu laborotoryjnym nie widać jakiegoś zwiększonego poboru prądu ani spadku napięcia . Dziwna ta usterka . Robiłem też pomiary 5-ciu Volt na taśmie stacji dokującej i na taśmie która idzie do płyty frontowej i te 5V wynoszące 4,93V nie zmienia swojej wartości o więcej niż 0,01V więc nie ma raczej to żadnego znaczenia.
  • #4 21729189
    jozgo
    Poziom 42  
    No dobra ale zwykle zaczyna się od sprawdzenia napięć wszystkich zasilaczy i stabilizatorów w układzie.
    Tu coś sugerowała ta stacja dokująca i dalej sugeruje.
    Czy te +5V które mierzyłeś to 5stby?

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli te 9V spada to sprawdź/podmień C6 3300uF/16V w zasilaczu StandBy (Subtrafo).
    Przy 8,2V AC z transformatorka to powinno być nawet więcej niż9.
    Zobacz czy z transformatorka jest 8,2V AC.
  • #5 21729251
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Tak na wejściu mostka prostowniczego jest 8,9V oczywiście zmiennego, na jego wyjściu jest +10,7V - stacja dokująca wpięta sprzęt na standby
    Jak wypnę stację ( sprzęt na standby) to mam na wejściu na mostek 9,3V a na wyjściu z mostka +11,08V
    Włączenie sprzętu do stanu pracy ( Stacja dokująca odpięta) powoduje natychmiastowy spadek napiecia z +11,08V do+ 8,5V , ale sprzęt dziala kilka minut.
    Tam na stacje wchodzą w dwóch miejscach napięcia 5V i oba wynosza mniej więcej 4,91-4,93V na taśmę do płyty frontowej wchodzą w 3 miejscach napięcia 5V i też nie "siadają" poniżej 4,91V wynoszą mniej wiecej 4,93V .
  • #6 21729270
    jozgo
    Poziom 42  
    Pisałeś wcześniej, że napięcie "9V" spada z 10,9V do 8,2V(8,5V)?
    Sprawdź co z tego napięcia 9V jest zasilane po włączeniu zasilania głównym transformatorem?
    Które stabilizatory z 9V są wtedy włączane. Może być problem z jakimś elektrolitem za takim stabilizatorem - zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #7 21729279
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Napięcie spada do różnych wartości w zależności czy wpięta jest stacja czy nie i czy sprzęt jest w stanie pracy czy w standby. Mam jakby 4 stany tych napięć.
    Nawet jak jest sprzęt w standby i w tym stanie wypnę taśmę stacji to napięcie 9V wzrasta .Oczywiście piszę 9V czyli to co napisane jest na laminacie. W rzeczywistości to napięcie jest wyższe lub niższe w zależności jak napisałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #8 21729286
    jozgo
    Poziom 42  
    Oczywiście że przy StandBy jak wypniesz taśmę to "9V" spada bo to tylko mostek i kondensator. Niestabilizowane.
    Pisałem też o sprawdzeniu wszystkich, wszystkich zasilaczy bo komunikat PS... raczej dotyczy zasilacza?
  • #9 21729330
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Tak jest , będę to sukcesywnie sprawdzał, jednak wymaga to wyciągnięcia całej elektroniki ze środka, gdyż ten i wiele innych sprzętów wspaniałomyślnie pozbawiono odkręcanego dna, tak więc chcąc wymienić jeden element trzeba wyjmować wszystko ze środka. Dam znać jakie są wyniki pomiarów .
  • #10 21729478
    jozgo
    Poziom 42  
    Czepiłem się tego 9V bo stacja,dok, ale sprawdź jakie są i jak się zmieniają napięcia na W1 zasilacza StandBy, piny:
    1. +5M,
    2. PWR_DET,
    3. N_RST
  • #11 21730166
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Oki, dzięki za poświęcanie czasu. Będę dalej walczył w poniedziałek bo pojechałem na wesele.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Yamaha R-1330 po włączeniu sygnalizuje migającą zieloną diodą i wyświetla błąd PS1:134 w trybie serwisowym, po czym urządzenie się wyłącza. Wstępne podejrzenia wskazywały na uszkodzony rezystor SMD R559, jednak w tym przypadku rezystor jest sprawny, a jego wymiana nie rozwiązała problemu. Urządzenie posiada stację dokującą do iPoda z przyciskiem play/pauza na osobnej płytce połączonej taśmą z płytą główną. Odłączenie taśmy stacji dokującej pozwala na normalne działanie amplitunera przez 5-10 minut, po czym następuje samoistne wyłączenie i ponowne miganie zielonej diody. Problem wydaje się być powiązany z modułem stacji dokującej i jego interakcją z płytą główną, co sugeruje możliwą usterkę w obwodach komunikacji lub zasilania tej części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA