logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Latitude 7400 i5 – jak usunąć hasło administratora BIOS, które nie znika po resecie CMOS?

DJF1 24 Paź 2025 08:24 696 16
REKLAMA
  • #1 21729931
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Dell Latitude 7400 i5, laptop wstawiony do lombardu z hasłem. Wiadomo, instalka nowego systemu, ale okazało się, że jest hasło administratora. Odpięcie baterii CMOS nic nie dało, jedyne zapewne wyjście to sczytanie pamięci, tylko nie wiem, która to pamięć jest. Chyba że w tym modelu jest jakiś inny sposób, ale nie sądzę, do BIOS-u nie da się wejść.
  • REKLAMA
  • #2 21729939
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Uruchom komputer.
    Wprowadź błędne hasło 3-5 razy, aż na ekranie pojawi się informacja o błędzie i kod błędu (np. System Disabled [XXXXXXXXX-XXXX]).
    Zapisz dokładny kod błędu.
    Skontaktuj się z pomocą techniczną firmy Dell, podając kod błędu oraz dowód własności komputera.
    Otrzymasz kod odblokowujący, który należy wprowadzić w wierszu hasła, aby uzyskać dostęp do ustawień BIOS-u.
    Uruchom ponownie komputer i naciśnij klawisz F2, aby wejść do konfiguracji BIOS-u.
    Przejdź do sekcji "Security" i usuń hasło lub ustaw nowe.

Dodano po 43 [sekundy]:

Na stronie internetowej, takiej jak https://bios-pw.org/, wpisz kod błędu zablokowanego systemu.
    Wygenerowane hasło wpisz w wierszu hasła, a następnie naciśnij Ctrl + Enter + Enter.
  • #3 21729949
    DJF1
    Poziom 22  
    Jedyny dowód własności to kwity przyjęcia laptopa do lombardu, nie wiem czy jest tam numer seryjny itd. Raczej nie przejdzie więc tylko ingerencja w pamięć

Dodano po 3 [minuty]:

Byłem na tej stronie ale nie generuje mi nowego kodu tylko podaje stary
  • REKLAMA
  • #4 21730914
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Jeśli jest to laptop, który ma suffix 8FC8 (po złym wpisaniu hasła), to - z tego co wiem - nie ma dostępnych póki co darmowych metod na ominięcie tego hasła wygenerowanym kodem.

Są strony, które za jakąś opłatą podobno generują hasła dla sufiksu 8FC8, ale nie mam pojęcia, czy działają.

Jeśli masz możliwość odczytania BIOS to mogę spróbować zrobić jego modyfikację, ale może być ona skuteczna lub nie (mając programator to nie powinien być wielki problem, jak będzie zła to po prostu wgra się poprzedni wsad). No ale edycja wsadu niestety niezbędna.

Bios prawdopodobnie jest na spodniej stronie płyty:

Płyta główna laptopa z zaznaczonym miejscem układu BIOS na niebieskim laminacie
  • #5 21731032
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    DJF1 napisał:
    Wiadomo instalka nowego systemu ale okazało się że jest hasło administratora.

Półśrodkiem jest instalacja systemu na innym komputerze i przełożenie nośnika - może nie trzeba będzie zajmować się hasłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21736761
    dt1
    Admin grupy komputery
    Producent twierdzi, że programator pracuje z pamięciami 25*, więc jakieś szanse są. Kwestia na ile aktualne jest oprogramowanie, z którym ten programator pracuje i czy obsługuje pamięci 3V - to powinno wynikać z instrukcji lub dokumentacji urządzenia.
  • #9 21736945
    DJF1
    Poziom 22  
    Nie moge znaleźć pin out tej pamięci, mam taką przystawkę i teoretycznie mierząc mienikiem pokrywa sie z pamięcią numerycznie pod programator Żółta płytka PCB z napisem DATAFLASH i podwójnym rzędem otworówAdapter PCB z 16 otworami na piny i opisem „UP” na żółtym tle

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Chyba że można dokupić adapter do tej pamięci żeby nie lutować , jeśli jest dostępny w Polsce to może wiecie gdzie go kupić?

Dodano po 29 [minuty]:

Jest dostępny na aliexpress ale w Polsce nie znalazłem https://pl.aliexpress.com/item/10050090476510...9d74b68b086ad55eea5e007&afSmartRedirect=y
  • #11 21739804
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pamięć wygląda na WSON-8 8x6mm, skoro ten adapter takie obsługuje to powinien się nadać.
  • Pomocny post
    #14 21750885
    roman109
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Do sprawdzenia.
    Załączniki:
    • unlocked_DELL.bin (32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21751732
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli nie zadziała to można sprawdzić jeszcze jedną wersje, bez gwarancji zadziałania.
    Załączniki:
    • v2.bin (32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dell Latitude 7400 i5 posiada zablokowane hasło administratora BIOS, które nie znika po resecie CMOS. Próba odczytania kodu błędu po wielokrotnym wprowadzeniu błędnego hasła wskazuje na sufiks 8FC8, dla którego nie ma dostępnych darmowych metod generowania kodów odblokowujących. Rozwiązaniem jest fizyczny odczyt i modyfikacja pamięci BIOS, która znajduje się na spodzie płyty głównej. Pamięć to MX25L25673GZ41-08G w obudowie WSON-8 8x6mm, którą można odczytać za pomocą programatora Sky Pro i odpowiedniego adaptera (dostępnego m.in. na Aliexpress). Po odczycie wsadu BIOS dokonano jego modyfikacji, co pozwoliło na usunięcie hasła i przywrócenie dostępu do BIOS-u. Po programowaniu BIOS-u pojawił się problem z numerem Service Tag, który udało się odczytać z naklejki na spodzie laptopa. Alternatywnie sugerowano instalację systemu na innym komputerze i przeniesienie nośnika, jednak nie rozwiązuje to problemu zablokowanego BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA