logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zacięcia dźwięku FM na Trójce i Radio Olsztyn – antena Dipol, Pieczewo, sygnał 75+dB

dindzi 24 Paź 2025 10:01 255 18
  • #1 21730039
    dindzi
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Odbieram "Trójkę" i "Radio Olsztyn" z olsztyńskiego Pieczewa. Mam trójelementową antenę z Dipola, sygnał 75+dB. Zauważyłem, że od pewnego czasu są jakby zacięcia w odbiorze, co słychać najbardziej gdy jest audycja mówiona. Myślałem, że to może zacina to urządzenie które dosyła "Trójkę" do nadajnika regionalnego, ale "Radio Olsztyn" ma tę samą przypadłość. Załączam kilkusekundową próbkę dźwięku.
    Załączniki:
    • Error 002.wav (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21730050
    dindzi
    Poziom 4  
    Już jest dobrze wklejone.
  • #4 21730089
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3742
    Dość istotne jest to, w jaki sposób odbierasz - to FM czy DAB+. Próbka nie wygląda na problemy z Twoją anteną. Raczej problemy techniczne po stronie transmisji danych z "puszki". NA DAB+ czasem pojawia się "bulgotanie", ale brzmi nieco inaczej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21730120
    dindzi
    Poziom 4  
    Odbieram na tunerze FM Sony ST-S311. To chyba coś u nich. Jeszcze sprawdzę na Radiu Zet i RMFie.
  • Pomocny post
    #6 21730173
    Mobali
    Poziom 43  
    Przede wszystkim można postawić obok inny odbiornik, nawet przenośne małe radyjko. Jeśli błędy pojawią się jednocześnie na obu, to będzie dowód na problemy u nich (kompresja, błędy zapisu, itp.)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21731661
    dindzi
    Poziom 4  
    Ani na małym radyjku ani w radiu w samochodzie takie zjawisko nie występuje.
  • #8 21732633
    dindzi
    Poziom 4  
    Zauważyłem też, że gdy w tunerze przełączę na mono, to problem znika.
  • #9 21732799
    Mobali
    Poziom 43  
    To może jednak wskazywać na słaby sygnał. Czy instalacja antenowa jest pasywna? Czy przewód antenowy jest przyzwoity?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21732870
    dindzi
    Poziom 4  
    Antena Dipol 3RZ/B, polaryzacja pionowa, sam symetryzator, sygnał w tunerze max (75dB+), szumów zero, zero, nawet jakby się mocno wsłuchać. Przewód Triset 113.

http://mikolajherda.beep.pl/BOX/IMG_0992.mp4 - tu jest filmik, jak pomimo mocnego sygnału znika stereo i tuner się rozstraja
  • #11 21732919
    Mobali
    Poziom 43  
    Antena jest odpowiednia, przewód dobrej jakości. Chyba jedyne co warto dokładnie sprawdzić, to kwestie wilgoci. Przewód układany na zewnątrz powinien być żelowany i zaopatrzony z łącza hermetyczne. Jeśli tak nie jest, to do wnętrza instalacji mogła dostać się wilgoć - szczególnie o tej porze roku. Czy od anteny masz odcinek przewodu dedykowanego na zewnątrz (np. Triset 113PE żelowany, zwykle w kolorze czarnym)? Czy jest tam zaciśnięte szczelna złączka, np. kompresyjna?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21732921
    dindzi
    Poziom 4  
    Niestety, nie. Zwykły, biały Triset i "F-ki". Sprawdzę połączenia i puszkę z symetryzatorem pod kątem wilgoci.
  • #13 21732932
    Mobali
    Poziom 43  
    Skoro to zwykły przewód, to problemy spowodowane wilgocią są wysoce prawdopodobne. Bywa, że pojawiają się już w pierwszym sezonie użytkowania instalacji. W przypadkach krańcowych, z przewodu potrafi dosłownie "lecieć woda".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21733300
    dindzi
    Poziom 4  
    Zdjąłem całą antenę, w puszcze suchutko ale i tak przeczyściłem, rozkręciłem i tak dalej. Instalacja jak nowa. I dalej to samo. Ale, obym nie musiał prostować niniejszego posta, przełączyłem przypadkowo strojenie na ręczne. U nas "Trójka" nadaje na 99.10 MHz i tak ją złapało automatyczne strojenie. Ja delikatnie gałeczką zmieniłem na 99.15 MHz. Czyli o jedno "oczko" w górę. I teraz, odpukać, gra już piątą godzinę i nic się nie rozstraja i nie gubi stereo. Zobaczę co się będzie działo dalej.
    To samo spróbuję zrobić przy 103.20 MHz, gdzie nadaje 'Radio Olsztyn" i też była masakra. Mogę klawiszami wklepać częstotliwość. Ale byłby wstyd, jak za jakiś czas bym musiał napisać, że niestety, nie pomogło.
  • Pomocny post
    #15 21733328
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2534
    Wygląda na to, że rozstraja się filtr demodulatora (typowy problem wynikający ze starzenia się kondensatorów wewnątrz filtra). Układ tego demodulatora ma funkcję FM Mutting przy braku sygnału. Może używasz na filtrze Narrow i przy braku modulacji wąskie widmo sygnału powoduje zadziałanie wyciszania.
  • #16 21733647
    dindzi
    Poziom 4  
    Praktycznie częstotliwości wszystkich stacji musiałem podnieść o 0.05MHz i już się nie zacinają.
    Zastanawia mnie jeszcze tylko dlaczego poziom sygnału stacji jest sporo większy na wejściu antenowym "B". Bo mam dwa wejścia antenowe, "A" i "B". Oczywiście, przełączam je przyciskiem "Ant". Ale sygnał na "B" jest o kilka dB wyższy. Tłumienie antenowe przyciskiem wyłączone.
  • #17 21734107
    dindzi
    Poziom 4  
    Skoro już rozpocząłem wątek, zadam pytanie dodatkowe. Czy ktoś, kto odbiera "Trójkę" z olsztyńskiego Pieczewa zauważył dziś (28.10, wtorek 12:30) spadek sygnału o kilka dB? Czy robią jakieś prace konserwacyjne?
  • Pomocny post
    #18 21734224
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2534
    Wejście A przechodzi przez styki NC przekaźnika. Mogą być przybrudzone styki i przez to gorszy sygnał. Przypuszczam że dałoby się to zmierzyć omomierzem podłączonym na wejście antenowe, na schemacie nie ma schematu głowicy, ale na wejściu może mieć filtr pasmowy zwarty dla prądu stałego.
    Na Radiopolska nie ma informacji o planowanych pracach konserwacyjnych. Obecnie panują za słabe warunki abym mógł odbierać Olsztyn.
  • #19 21752350
    dindzi
    Poziom 4  
    Ręczne podwyższenie częstotliwości, na której nadaje dana stacja, o 0,05 MHz (ręczne wklepanie zadanej częstotliwości klawiszami) rozwiązuje problem. Stacje działają stabilnie, nie gubi stereo, nie przerywa. Nie wiem jak jest w innych modelach tunerów FM. Mój to Sony ST-S311.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odbiera stacje FM "Trójka" i "Radio Olsztyn" z olsztyńskiego Pieczewa za pomocą trójelementowej anteny Dipol 3RZ/B z symetryzatorem i przewodem Triset 113, sygnał na poziomie 75+dB. Problemem są zacięcia dźwięku, szczególnie podczas audycji mówionych, objawiające się zanikiem stereo i rozstrajaniem tunera Sony ST-S311. Zjawisko nie występuje na innych odbiornikach (małe radio przenośne, radio samochodowe). Przełączenie tunera na tryb mono eliminuje problem. Podejrzenia padły na wilgoć w instalacji antenowej, zwłaszcza że używany jest zwykły, biały przewód Triset bez żelowania i hermetycznych złączek, co może powodować degradację sygnału. Po demontażu i oczyszczeniu anteny problem pozostał. Kluczowym rozwiązaniem okazało się ręczne podniesienie częstotliwości odbioru o 0,05 MHz (np. z 99,10 MHz na 99,15 MHz dla "Trójki"), co stabilizuje odbiór, eliminuje rozstrajanie i zaniki stereo. Dodatkowo zauważono różnicę poziomu sygnału między dwoma wejściami antenowymi tunera (A i B), gdzie wejście A może mieć gorszy sygnał z powodu zabrudzonych styków przekaźnika. Nie odnotowano oficjalnych prac konserwacyjnych nadajnika. Problem prawdopodobnie wynika z rozstrajania filtra demodulatora w tunerze, możliwego efektu starzenia kondensatorów oraz ustawień strojenia automatycznego. Ręczne strojenie częstotliwości jest skutecznym obejściem problemu w modelu Sony ST-S311.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA