logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Netia IP TV – brak kolorów, wyblakły obraz przez dekoder po WiFi, HDMI czy sygnał?

CC_PL 27 Paź 2025 12:11 846 7
  • #1 21733007
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    Witam,

Pół godziny temu monter podłączył internet i TV ( IP TV z Netia) w domu. Internet działa dobrze (w testach 900 / 60).
    Podłączony dekoder IP TV (po WiFi) działa, kanały są odbierane, ale prawie nie ma kolorów, kolory są zupełnie nienasycone, obraz jest mocno szary. Gdy przełączam na naziemną TV (DVB-T) obraz jest krystalicznie czysty i ma naprawdę żywe kolory (na tym samym TV). Różnica jest kolosalna.

W czym może być problem?
    (Czy przyczyną może być uszkodzony kabel HDMI, czy połączanie WIFI 6 - kilka pokojów dalej, może być powodem?)

Dzięki!
  • Pomocny post
    #2 21733022
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Sam możesz dojść, co jest nie tak z połączeniem.
    Weź dekoder IPTV do pokoju, gdzie jest router WiFi i tam wszystko podłącz do TV.
    Jeśli obraz na TV będzie czysty to wina jest odległość (moc) routera WiFi do dekodera IPTV.
    Jeśli obraz nadal bedzie "szary" wina dekodowania IPTV, a z tym sam nic nie zrobisz (reklamacja w Netii)
  • #3 21733026
    CC_PL
    Poziom 13  
    Witam,

Sprawdzałem przed chwilą dwa kable HDMI - na obu jest do kitu :) Dalej szarówa i brak ostrości.
    Sygnał WIFI odbierany w dekoderze od NETIA jest na poziomie 80%
    TV nie wezmę do pokoju - to jest 55 cali :) Ciężko go przenieść. Ew. pod monitor można podłączyć?

EDIT:
    Podłączyłem dekoder do mojego monitora 4K 32" - obraz dalej beznadziejny, szary, wyblakły, słaba ostrość. A dekoder leży 40 cm od routera, więc to nie wina WIFI.

Dodano po 15 [minuty]:

Czyli dekoder jest uszkodzony?
  • #4 21733232
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    CC_PL napisał:
    (Czy przyczyną może być uszkodzony kabel HDMI, czy połączanie WIFI 6

Ani jedno ani drugie.
    CC_PL napisał:
    Sprawdzałem przed chwilą dwa kable HDMI

Takiego efektu nie daje uszkodzony kabel HDMI.
    CC_PL napisał:
    Czyli dekoder jest uszkodzony?

To wiadome bez testów, że wina dekodera. Przecież
    pawelklosmobile napisał:
    wina dekodowania IPTV, a z tym sam nic nie zrobisz (reklamacja w Netii)

Trzeba było sprawdzić przy monterze. Możliwe tylko złe ustawienia dekodera.
  • #5 21733753
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    To mi wygląda na "ograniczony zakres sygnału RGB (HDMI)":
    https://manuals.playstation.net/document/pl/ps3/current/settings/rgbfullrange.html

Uwaga różne sprzęty stosują różne nazwy więc szukaj w opcjach zarówno dekodera jak i TV. W każdym razie "ograniczony" poznałem na PS3 i to była ta wyblakłość, od razu zmieniłem na pełny, dużo trudniej z Xbox gdzie MS się upiera (i bywa zmiennie).
  • #6 21734148
    CC_PL
    Poziom 13  
    Poszukam tych ustawień jak @Rognor pisze, aczkolwiek w menu raczej czegoś takiego nie widziałem. Wczoraj zgłosiłem sprawę do NETIA, zobaczymy co powiedzą / zrobią.
  • #7 21735770
    CC_PL
    Poziom 13  
    Netia chce załatwić sprawę zdalnie,..... no cóż, czekam. Dam znać czy się udało.
    Nawet programy 4K (sportowy ElevenSports i jakiś włoski) nie mają odpowiedniej jakości.
  • #8 21771370
    CC_PL
    Poziom 13  
    Niestety, NETIA po prostu tak ma, wymiana dekodera nic nie pomogła, ani trochę. Ogólnie kiszka ta TV po IP - tragedia. Sam Internet działa dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po podłączeniu usługi Netia IPTV przez WiFi obraz na dekoderze jest wyblakły, pozbawiony nasyconych kolorów i ma słabą ostrość, podczas gdy sygnał DVB-T na tym samym telewizorze wyświetla obraz o wysokiej jakości i żywych kolorach. Testy wykazały, że problem nie wynika z odległości od routera WiFi ani z kabli HDMI, które zostały sprawdzone i wymienione. Podejrzewano uszkodzenie dekodera lub nieprawidłowe ustawienia, w tym ograniczony zakres sygnału RGB w HDMI, co może powodować wyblakłość obrazu. Użytkownik zgłosił problem do Netii, która próbowała rozwiązać go zdalnie, a następnie wymieniła dekoder, jednak problem pozostał. Ostatecznie stwierdzono, że jakość obrazu IPTV Netii jest niska mimo prawidłowego działania internetu, co wskazuje na ograniczenia samej usługi lub sprzętu dekodera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA