logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik łazienkowy – głośne przelewanie wody powyżej 3 na termostacie, zawory

kosecki777 28 Paź 2025 10:03 603 24
REKLAMA
  • #1 21733922
    kosecki777
    Poziom 5  
    Witam,
    Mam problem z grzejnikiem łazienkowym. ( zdjęcia się obróciły, realnie termostat jest w lewym górnym rogu). Mianowicie, gdy odkręcę termostat powyżej 3, to zaczyna głośno przelewać się woda. Ogólnie trochę pomaga wpuszczenie powietrza do naczynia przeponowego, ale nie rozwiązuje problemu do końca. Załączam zdjęcia grzejnika. Chyba zawory nie są w odpowiednim miejscu, ale chcę, aby ktoś się wypowiedział, czy da się ten problem rozwiązać bez przerabiania instalacji.

Pionowy grzejnik łazienkowy z zaworami po bokach, na tle płytek ceramicznych
    Grzejnik łazienkowy z zaworem termostatycznym i rurami zasilającymi u góry i na dole
    Grzejnik łazienkowy drabinkowy z zaworami umieszczonymi po bokach u góry
  • REKLAMA
  • #2 21733945
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    Było przytłumiane na powrocie tą śruba imbusową pod nakrętką?
  • #3 21733973
    kosecki777
    Poziom 5  
    >>21733945 Jest ona odkręcona na maxa aktualnie, ale kiedyś przytłumiłem i jedynie co, to grzejnik słabiej grzał
  • REKLAMA
  • #4 21733981
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Jeśli słychać bulgotanie, to znaczy, że kaloryfer jest ZAPOWIETRZONY. W ogóle to te grzejniki wiesza się inaczej (te szczeble drabinki mają być poziomo - jak drabina). Przy tym zamontowaniu będzie grzał, ale trudniej będzie się odpowietrzał. Bulgotanie świadczy o obecności POWIETRZA.
  • #5 21733984
    kosecki777
    Poziom 5  
    >>21733981 >>21733981 On jest poziomo, tylko nie wiem, dlaczego zdjęcia się obróciły. Termostat znajduje się realnie w lewym górnym rogu.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21733981 Zastanawiam się, jak to odpowietrzyć, może zmienić odpowietrznik na inny, bo ten jest automatyczny, z tego co wiem? Działam też z nabiciem powietrza do naczynia przeponowego, ale dzisiaj źle to zrobiłem, bo tam trzeba zgodnie z zasadami otworzyć/zamknąć odpowiednie zawory.
  • #6 21734163
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Na pewno jest poziomo?Jeśli tak, to pewnie odpowietrznik jest z wadą.
  • #7 21734222
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6596
    kosecki777 napisał:
    zdjęcia się obróciły

kosecki777 napisał:
    tylko nie wiem, dlaczego zdjęcia się obróciły. Termostat znajduje się realnie w lewym górnym rogu.

Oto zdjęcia w prawidłowej postaci.
    Grzejnik drabinkowy w jasnoszarym kolorze zamontowany na ścianie łazienki. Szary grzejnik drabinkowy zamontowany na ścianie z ciemnych płytek w łazience Grzejnik łazienkowy drabinkowy z podłączonym zaworem termostatycznym
  • #8 21734233
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Głośne przelewanie może być spowodowane powietrzem i owszem lecz także zbyt dużymi obrotami pompki obiegowej.
  • REKLAMA
  • #9 21734336
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Zbyt duże obroty pompki wydają inny dźwiek niż bulgotanie. Bulgotanie świadczy o obecności powietrza w grzejniku.
  • #10 21734381
    kosecki777
    Poziom 5  
    Założyłem ręczny odpowietrznik i odpowietrzyłem, ale nic się nie zmieniło. Zmiana obrotów pompki też nic nie daje.
  • #11 21734508
    DiZMar
    Poziom 43  
    kosecki777 napisał:
    Założyłem ręczny odpowietrznik i odpowietrzyłem ale nic się nie zmieniło.

To źle odpowietrzyłeś albo instalacja natychmiast go zapowietrza. Nie ma innej możliwości bulgotu niż powietrze w układzie.
  • #12 21734515
    kosecki777
    Poziom 5  
    >>21734508 Jak mogę go odpowietrzyć?
    Założyłem ręczny odpowietrznik w miejsce automatycznego, odkręciłem i czekałem, aż zamiast powietrza zacznie lecieć woda i zakręciłem. Czy podczas takiego odpowietrzania muszę zrobić coś jeszcze?
  • #13 21734526
    DiZMar
    Poziom 43  
    Po działaniu instalacji po jakimś czasie (jak zacznie bulgotać) sprawdź czy znowu nie ma powietrza.
  • REKLAMA
  • #14 21734556
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 371
    kosecki777 napisał:
    Czy podczas takiego odpowietrzania muszę zrobić coś jeszcze?

Tak, uzupełnić stan wody.
  • #15 21734588
    kosecki777
    Poziom 5  
    Woda uzupełniona na 2 bar.
    Może źle opisałem dźwięk.
    To takie jakby przelewanie wody, jakby ściekała w grzejniku od termostatu w dół.
    Dźwięk ten słychać tylko, kiedy pompa się załącza.
    Dodam, że w tej samej chwili, co grzejnik się odpowietrza, cały czas występuje bulgotanie.
  • #16 21734596
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 371
    kosecki777 napisał:
    Woda uzupełniona na 2 bary.

Ale za dużo powietrza i to co odpowietrzysz to uzupełnij wodą.
  • #17 21734598
    kosecki777
    Poziom 5  
    >>21734596 Spróbuję to też zrobić, ale zastanawiam się, czy ten grzejnik nie jest zamontowany do góry nogami i czy ma to w ogóle znaczenie, bo czytam, że może mieć to wpływ na głośną pracę termostatu.
  • #18 21734703
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Po pierwsze to zawór termostatyczny pod sufitem to jakiś chory pomysł. Ciepło na górze pomieszczenia ogrzewa zawór termo, zaznaczam termostatyczny, czyli taki który po osiągnięciu temperatury pomieszczenia zamyka przepływ a gdy temperatura w pomieszczeniu się obniży to otwiera. Po drugie to czy to aby bulgotanie czy stukanie? Zaczął bym od sprawdzenia kierunku przepływu. Jeżeli na dole grzejnika rurka jest cieplejsza niż na górze to temat prosty. Czyli zakręć głowicę, poczekaj aż grzejnik ostygnie i odkręć głowicę. Jak szybciej zacznie się nagrzewać rurka na dole to znaczy że to jest rurka zasilania i na niej powinien być zamontowany zawór termostatyczny i to by miało sens. Czyli mierzył by temperaturę pomieszczenia a nie pod sufitem. W takim przypadku wystarczy spuścić wodę, odkręcić zawory i zamienić je miejscami. Ale jeżeli górna rurka robi się szybciej ciepła to poczekaj na zapowietrzenie i spróbuj przy odpowietrzaniu sprawdzić czy to co wychodzi jako powietrze to czy to się zapali. Tylko musisz powoli odpowietrzać bo zbyt szybki przepływ może gasić płomień. To nie żart. W wielu instalacjach i to coraz częściej z uwagi na różne przyczyny dochodzi do powstawania biogazu w rurach.
  • Pomocny post
    #19 21734755
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    dobij wody, wylacz pompe, zakrec powrot, sciag glowice, podloz recznik od tylu grzejnika miedzy niego a sciane i popusc srubunek dosc znacznie niech wypluje powietrze i wode. przy okazji jak sciagniesz glowice zobacz czy na samym zaworze sa jakies cyferki
  • #20 21735076
    kosecki777
    Poziom 5  
    >>21734755 Postaram się dzisiaj to zrobić. Proszę tylko wyjaśnić, czy głowica a zawór to dwa różne elementy, żebym się później nie zastanawiał.
  • #21 21735320
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Głowica jest nakręcana na zawór do tego przeznaczony. Na dole masz zawór powrotny którym możesz zakręcić przepływ i na niego głowicy nie zamontujesz. Zawór z głowicą termostatyczną to możliwość sterowanie temperaturą więc istnieje możliwość zakręcenia przepływu ale to zależy od temperatury pomieszczenia. I tak jeżeli zakręcisz głowicę na minimum to przy spadku temperatury z powodu otwarcia okna np. to głowica się otworzy. Czyli w Twoim przypadku musisz zamienić je miejscami całe tzn kpl. :) To pomoże dla prawidłowej regulacji temperatury. Poza tym grzejnik podłączony po skosie będzie grzał równo na każdej z poziomych rurek zgodnie z zasadą Tihelmana ( obym dobrze zapisał nazwisko). Tylko czy przepływ jest odwrotny ma dalej znaczenie bo jeżeli zmienisz a masz zasilanie na górze to jeszcze bardziej pogorszysz bo jeżeli zawór z głowicą zostanie zamontowany na powrocie, to dojdą Ci jeszcze hałasy od zaworu. Czyli cokolwiek zaczniesz zmieniać najpierw sprawdź która rurka jest cieplejsza. Górna czy dolna. Jeżeli dolna jest cieplejsza to zmień jeżeli górna to zostaw i trudno będziesz sterował temperaturą pod sufitem.
  • #22 21735565
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Głowica termostatyczna zamontowana na zaworze z zaznaczoną nakrętką mocującą

Żeby odkręcić głowicę, ustawiasz ją na 5tke, lekko dopychasz do zaworu i palcami luzujesz nakrętkę, powinno pójść palcami bez klucza.
  • #23 21737058
    kosecki777
    Poziom 5  
    DARIUS67 napisał:
    Głowica jest nakręcana na zawór do tego przeznaczony. Na dole masz zawór powrotny którym możesz zakręcić przepływ i na niego głowicy nie zamontujesz. Zawór z głowicą termostatyczną to możliwość sterowanie temperaturą więc istnieje możliwość zakręcenia przepływu ale to zależy od temperatury pomieszczenia. I tak jeżeli zakręcisz głowicę na minimum to przy spadku temperatury z powodu otwarcia okna np. to głowica się otworzy. Czyli w Twoim przypadku musisz zamienić je miejscami całe tzn kpl. :) To pomoże dla prawidłowej regulacji temperatury. Poza tym grzejnik podłączony po skosie będzie grzał równo na każdej z poziomych rurek zgodnie z zasadą Tihelmana ( obym dobrze zapisał nazwisko). Tylko czy przepływ jest odwrotny ma dalej znaczenie bo jeżeli zmienisz a masz zasilanie na górze to jeszcze bardziej pogorszysz bo jeżeli zawór z głowicą zostanie zamontowany na powrocie, to dojdą Ci jeszcze hałasy od zaworu. Czyli cokolwiek zaczniesz zmieniać najpierw sprawdź która rurka jest cieplejsza. Górna czy dolna. Jeżeli dolna jest cieplejsza to zmień je jeżeli górna to zostaw i trudno będziesz sterował temperaturą pod sufitem.
    Zawór jest w odpowiednim miejscu, czyli tam, gdzie jest zasilanie, więc tego nie ruszam. Zdjąłem dziś głowicę i widzę, że jest możliwość jakiejś regulacji na zaworze. Jakieś cyferki tam są.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21735320 Termostat sprawdziłem i jest w odpowiednim miejscu. Wiem, że instalacja pociągnięta jest po partacku, ale nie uśmiecha mi się tego przerabiać. Dzisiaj jeszcze pobawię się z regulacją przepływu na zaworze, może coś się zmieni. Dodam, że ten grzejnik jest w najwyższym punkcie domu piętrowego, najdalej od pieca, więc to pewnie dodatkowo powoduje, że problem występuje.
  • #24 21737804
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Problem zapowietrzania to prawo fizyki najwyższy punkt najniższe ciśnienie. Tego nie zmienisz. zainwestuj w odpowietrznik i ewentualnie sprawdź to gazowanie.

• #25 21742036
    kosecki777
    Poziom 5  
    PchlaW81 napisał:
    dobij wody, wylacz pompe, zakrec powrot, sciag glowice, podloz recznik od tylu grzejnika miedzy niego a sciane i popusc srubunek dosc znacznie niech wypluje powietrze i wode. przy okazji jak sciagniesz glowice zobacz czy na samym zaworze sa jakies cyferki
    Zrobiłem tak jak napisałeś: popuściłem śrubunek przy termostacie kluczem 30 mm i wtedy pluło naprzemiennie wodą i powietrzem. Widać, przyczyną było powietrze w lewej części grzejnika, którego odpowietrznik nie dał rady się pozbyć. Dzięki za radę ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośnego przelewania się wody w grzejniku łazienkowym przy ustawieniu termostatu powyżej 3. Przyczyną hałasu jest obecność powietrza w instalacji, co potwierdza bulgotanie i naprzemienne wypływanie powietrza i wody podczas odpowietrzania. Grzejnik jest zamontowany poziomo, a termostat i zawory znajdują się w prawidłowych miejscach, jednak instalacja jest prowizoryczna i grzejnik znajduje się w najwyższym punkcie domu, co sprzyja zapowietrzaniu. Próby odpowietrzania automatycznym i ręcznym odpowietrznikiem oraz regulacja obrotów pompki nie przyniosły pełnej poprawy. Zalecane jest dokładne odpowietrzenie poprzez poluzowanie śrubunku przy termostacie, co pozwoliło usunąć powietrze z lewej części grzejnika. Wskazano również na konieczność uzupełniania ciśnienia wody (ok. 2 bar) po odpowietrzaniu oraz na znaczenie prawidłowego kierunku przepływu i montażu zaworu termostatycznego na zasilaniu. Wymiana miejscami zaworów może pomóc, ale w tym przypadku nie jest konieczna. Problem zapowietrzania w najwyższym punkcie instalacji jest naturalnym zjawiskiem fizycznym i wymaga regularnego odpowietrzania oraz kontroli ciśnienia.
REKLAMA