logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot RCZ 1.6THP 156KM – chwilowy brak mocy, turbo nie działa, auto 47 tys. km

xavier666 28 Paź 2025 19:52 486 7
REKLAMA
  • #1 21734524
    xavier666
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Peugeot RCZ 1.6 THP 156 KM

Witam forumowiczów.
    Pojawił mi się dziś problem z autem, a mianowicie odcięło mi turbinę - przynajmniej takie mam uczucie.
    To drugi taki przypadek w ciągu ostatnich 2 dni.
    Wczoraj po wyjeździe z domu wszystko OK, po kilku km noga w podłogę a on... jakby miał 50 KM. Przejechane tak ze 20 km i wszystko wróciło do normy.
    Dziś to samo. Co może być przyczyną?
    Żadnych błędów nie pokazuje.
    Auto ma 47 tys. km od nowości - prawdziwy przebieg.
  • REKLAMA
  • #2 21734630
    Anon1997
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    >>21734524 Ja bym proponował: pierwsze, co sprawdzić, czy czasem geometria turbiny się nie zawiesza. Tam turbina jest sterowana podciśnieniem czy elektrycznie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21735139
    aari13
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Opisany problem, czyli nagła utrata mocy (uczucie "odcięcia turbiny") po przejechaniu kilku kilometrów, bez wyświetlania żadnych błędów na desce rozdzielczej, jest często spotykany i zazwyczaj oznacza, że silnik wchodzi w tryb awaryjny (limp mode).

Fakt, że po pewnym czasie moc wraca (po ponownym uruchomieniu silnika lub samoistnie) sugeruje, że usterka ma charakter sporadyczny i może być związana z warunkami pracy, takimi jak temperatura silnika/dolotu lub ciśnienie doładowania. Brak błędu na desce nie oznacza, że w sterowniku silnika (ECU) nie ma żadnych zapisanych kodów – komputer może zapisywać błędy "miękkie", które nie zapalają kontrolki, ale wprowadzają tryb awaryjny.
  • #5 21735524
    Anon1997
    Poziom 9  
    Uszkodzony zawór N75 by raczej błąd pokazywał.
    Jak się przywiesza geometria, błąd może być chwilowy (czyli akurat wtedy, jak auto nie ma mocy). Najlepiej by było wtedy właśnie, nie gasząc pojazdu, wpiąć kompa i zobaczyć, czy wtedy żaden błąd się nie pojawia, bo jak wszystko wróci do normy, to komputer tego błędu może nie pokazać.
    Ogólnie tutaj jest dużo rzeczy do sprawdzenia. U mnie w Skodzie 1,9 TDI, jak odcinało turbo, okazało się, że na rozgrzanym silniku dopiero wtedy się geometria zawieszała — na zimnym wszystko działało idealnie. Z kolei w Audi też 1,9 TDI winny okazał się być filtr powietrza (tańszy zamiennik)
  • REKLAMA
  • #6 21735577
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    Anon1997 napisał:
    Ogólnie tutaj jest dużo rzeczy do sprawdzenia. U mnie w skodzie 1.9 tdi jak odcinało turbo okazało się to że na rozgrzanym silniku dopiero wtedy się geometria zawieszała w niej na zimnym wszystko działało idealnie. z kolei w Audi też 1.9 tdi winny okazał się być filtr powietrza (tańszy zamiennik)

To jest benzyna.

Bez diagnostyki komputerowej możesz tylko zgadywać.

To że ma 47tys km w tym silniku nie ma większego znaczenia.
  • #7 21735627
    Anon1997
    Poziom 9  
    >>21735577 Turbiny w benzynach nie mają zmiennej geometrii? Tak jak pisałem — komputer podłącz. Wtedy, jak mocy nie będzie, i na bank musi być jakiś błąd i od tego zaczynaj.
  • #8 21741502
    xavier666
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    >>21735627 Dzięki za podpowiedzi. Oczywiście, złośliwością rzeczy martwych od tamtej pory ta sytuacja się nie pojawiła. Mam kostkę OBD w gotowości, soft też, ale, jak znam życie, to prawo Murphy'ego w tym przypadku też się sprawdzi.
    Jak coś się zmieni, dam znać :)

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot RCZ 1.6 THP 156 KM pojawia się problem chwilowej utraty mocy, przypominający "odcięcie turbiny", który występuje sporadycznie po kilku kilometrach jazdy i ustępuje samoistnie. Auto ma przebieg 47 tys. km i nie wyświetla błędów na desce rozdzielczej, jednak możliwe jest występowanie zapisów w ECU, które nie aktywują kontrolki. Przyczyną może być wejście silnika w tryb awaryjny (limp mode) spowodowany problemami z ciśnieniem doładowania lub temperaturą silnika. Dyskusja wskazuje na potencjalne usterki takie jak zawór N75, który steruje turbiną, lub zawieszenie się geometrii turbiny, choć w silnikach benzynowych turbiny zwykle nie mają zmiennej geometrii. Zalecane jest podłączenie diagnostyki komputerowej podczas występowania problemu, aby odczytać ewentualne błędy, które mogą być chwilowe i nie pojawiają się po ustąpieniu usterki. Wskazano również, że przebieg 47 tys. km nie jest czynnikiem decydującym o awarii. W innych markach (Skoda, Audi) podobne objawy były związane z zawieszeniem geometrii turbiny lub problemami z filtrem powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA