logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Warystor czy listwa ACAR F5 POWER – co lepiej chroni instalację i Air Fryer 2500W?

KrzysiekKowalski1 01 Lis 2025 20:07 324 10
REKLAMA
  • #1 21738412
    KrzysiekKowalski1
    Poziom 5  
    Witam, mam takie pytanie: czy warystor ochroni w jakimś tam stopniu instalacje elektryczną? Mam wątpliwej jakości jednofazową, chcę sobie kupić Air Freyer z mocą 2500 W. Zamówiłem ACAR F5 POWER i jakoś się dowiedziałem o tych magicznych warystorach i nie wiem, co teraz mam robić. Jest na Allegro jedna listwa za 71 zł z warystorem — czy ten ACAR wystarczy
  • REKLAMA
  • #2 21738507
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    KrzysiekKowalski1 napisał:
    Witam, mam takie pytanie: czy warystor ochroni w jakimś tam stopniu instalacje elektryczną?

Tak, przed przepięciami. Ale jak to już zależy od samego warystora jak podasz co tam zainstalowali to można coś więcej powiedzieć.
    Mam wątpliwej jakości jednofazową

To znaczy, o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 21738524
    KrzysiekKowalski1
    Poziom 5  
    >>21738507 Co do wątpliwości, to 3 gniazdka mi nie działają: jedno jakieś 15 lat temu siadło, dwa pozostałe jakieś 5 lat temu.
    A co do warystora, to okazuje się, że ten Acar F5 Power ma wbudowany, ale nie wiem, jaki to jest https://acar.pl/wp-content/uploads/2021/03/W2301.pdf
  • #4 21738673
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Witam, mam takie pytanie: czy warystor ochroni w jakimś tam stopniu instalacje elektryczną?

Listwa nie ochroni instalacji elektrycznej nawet w minimalnym stopniu Jej zadanie jest co najwyżej chronić elektronikę podłączoną do niej. Instalację się naprawia a nie czeka aż całkiem przestanie działać. 5 czy 15 lat od awarii to wystarczający czas na naprawę, być może nawet przez ten czas grubszy remont był. Kolejne sprzęty o dużej mocy mogą spowodować co najwyżej awarie kolejnych gniazd, łącznie z pożarem, obojętnie czy listwa będzie czy nie.
  • #5 21738781
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Witam,
    Co do wątpliwości, to 3 gniazdka mi nie działają: jedno jakieś 15 lat temu siadło, dwa pozostałe jakieś 5 lat temu.

na początek i chyba na koniec też mam pytanie:
    - Czy twoja instalacja widziała przez te 15 lat elektryka?
    Jeśli nie, to jest teraz pora na to, aby porządny elektryk zrobił porządny przegląd twojej instalacji oraz dokonał jej naprawy lub modernizacji, jeśli na ten moment będzie tego wymagała. Zwlekanie z tym, jak napisał kolega wyżej, skutkować będzie w najgorszym razie pożarem domu/mieszkania.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21739356
    KrzysiekKowalski1
    Poziom 5  
    >>21738781 Kiedyś znajomy mojej mamy sprawdzał na szybko tę instalację, który jest elektrykiem, to zabezpieczył dwa gniazda elektryczne. Co do instalacji będę musiał to ogarnąć, ale to pewnie spore koszty, plus ewentualnie wymiana trzeba kuć itp. Kiedyś pamiętam używałem na raz włączonego bojlera. Piekarnik to około 4200 W to wybijało korki po prostu i nic się nie działo
  • #7 21739377
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    włączonego Bojlera + Piekarnik

Polska język trudna język. W trzech wyrazach masz aż 4 błędy. Nie da się tego czytać.

Ten elektryk był chyba 15 lat temu albo dawniej skoro od 15 lat nie działa instalacja. Tak na marginesie instalacja powinna przechodzić przegląd co 5 lat, a wyzwolenie zabezpieczenia w twoim przypadku nie jest wyznacznikiem sprawności instalacji.
  • #8 21739382
    KrzysiekKowalski1
    Poziom 5  
    >>21739377 Instalacja działa, tylko 3 gniazda nie działają. Naucz się czytać ze zrozumieniem.
  • REKLAMA
  • #9 21739394
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    >>21739377 Instalacja działa tylko 3 gniazda nie działają naucz sie czytać ze zrozumieniem.

Widocznie inaczej rozumiemy sprawność instalacji. Nie wiem od ilu niedziałających gniazdek instalację można uznać za niesprawną. Czytać ze zrozumieniem potrafię. Jak mogę coś doradzić to pisz ze zrozumieniem, może na początek odmianę przez przypadki opanuj. Wtedy będziesz mógł wymagać od innych czytania ze zrozumieniem.

Elektryk w protokole wpisał że te 3 gniazda, o których mowa, są sprawne czy nie? A jeśli nie ma żadnego protokołu od 15 lat to na jakiej podstawie twierdzisz że reszta instalacji jest sprawna i co najważniejsze że jest bezpieczna?
  • #10 21739417
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    Warystor czy listwa ACAR F5 POWER – co lepiej chroni instalację i Air Fryer 2500W?
    nie wiem, co teraz mam robić.
    Nie ma sensu kupowanie w tym celu listwy.
    Instalacja jednofazowa nie wytwarza przepięć - nawet jak jest niesprawna.
  • #11 21739579
    KrzysiekKowalski1
    Poziom 5  
    Pewnie jest tak, jak mówisz, ale mimo wszystko zostawię listwę, sztuczna inteligencja mówi, że coś tam działa, dla spokoju ducha.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano skuteczność ochrony instalacji elektrycznej oraz urządzenia Air Fryer o mocy 2500 W za pomocą warystora oraz listwy zasilającej ACAR F5 POWER. Warystor jest elementem zabezpieczającym przed przepięciami, jednak jego efektywność zależy od jakości instalacji i parametrów sieci. Listwa ACAR F5 POWER oferuje ochronę przeciwprzepięciową oraz dodatkowe zabezpieczenia, co czyni ją bardziej kompleksowym rozwiązaniem. W przypadku wątpliwej jakości instalacji jednofazowej, stosowanie listwy z warystorem i zabezpieczeniami przeciwprzepięciowymi jest zalecane, gdyż sam warystor może nie wystarczyć do pełnej ochrony urządzeń o dużym poborze mocy, takich jak Air Fryer 2500 W.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA