logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego drugi TV odbiera DVB-T tylko gdy kabel antenowy F nie ma oplotu?

zuber2007z 02 Lis 2025 07:39 522 20
REKLAMA
  • #1 21738676
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Mam pytanie. U znajomych w domu są dwa TV połączone do jednej anteny kierunkowej do TV naziemnej. Schemat wygląda tak:
    Antena - połączenie dwóch przewodów z anteną gdzieś na poddaszu - 1: TV z zasilaczem podłączonym kablem - 2: sam kabel.

No i jest dziwna sytuacja: na drugim TV bez zasilacza programy ściągają się tylko, gdy wtyczka jest zarobiona w złączu F bez oplotu. Dwa razy sprawdzałem. Dlaczego tak jest? Bo nie daje mi to spokoju?
  • REKLAMA
  • #2 21738681
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6600
    zuber2007z napisał:
    No i jest dziwna sytuacja: na drugim TV bez zasilacza ściągają programy tylko, gdy wtyczka jest zarobiona w złączu F bez oplotu. Dwa razy sprawdzałem. Dlaczego tak jest, bo nie daje mi to spokoju?

Bo oplot podłączony do wtyczki powoduje zwarcie zasilania przez wejście tunera gdzie równolegle jest indukcyjność. Zapewne po podłączeniu z oplotem i włożeniu do TV gaśnie la,ka na zasilaczu antenowym. Częsty błąd domorosłych instalatorów. Należy podłączyć wtyczkę antenową z separatorem. Chociaż jak dobrze odbiera wszystkie MUX-y bez oplotu to można to zostawić.
  • #3 21738708
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    zuber2007z napisał:
    No i jest dziwna sytuacja: na drugim TV bez zasilacza programy ściągają się tylko, gdy wtyczka jest zarobiona w złączu F bez oplotu.

Typowa sytuacja spapranej / uszkodzonej instalacji antenowej w której nie ma dopasowań.

Przyczyną jest najprawdopodobniej rozdział sygnału na odbiorniki - możliwe, że zastosowano albo jakiś badziewny rozdzielacz od AV jako rozgałęźnik lub w ogóle cały rozdział to skręcone dwa kable koncentryczne ze sobą.
    Możliwe są również inne sytuacje, jak źle założone złącze F / wtyczka antenowa albo uszkodzony kabel (brak ciągłości ekranu).

Jak zrealizowany jest rozdział sygnału z anteny - najlepiej fotka?
  • #4 21738731
    zuber2007z
    Poziom 10  
    No, z tego, co mi mówił znajomy, bo do niego dzwoniłem, to kable są skręcone razem: 3 na poddaszu — miedziane razem i oplot razem.
  • #5 21738822
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    Podaję hasło: RDZ-211
  • REKLAMA
  • #7 21738853
    andpol 33
    Poziom 39  
    DiZMar napisał:
    andpol 33 napisał:
    Podaję hasło: RDZ-211

Do czego ma być to "hasło"?

Do rozwiązania problemu. Taki skrót myślowy. Tobie nie trzeba tłumaczyć co to rozgałęźnik.
    Metalowy rozgałęźnik sygnału RDZ-211 z trzema złączami typu F
  • #8 21738863
    DiZMar
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    Tobie nie trzeba tłumaczyć co to rozgałęźnik.

Autor ma skręcone na "żywca" przy zastosowaniu zasilacza i pewno wzmacniacza antenowego. To nie może działać prawidłowo. Gdyby było bez wzmacniacza z zasilaczem a tylko w antenie symetryzator to by śmigało aż miło.
    zuber2007z napisał:
    to kable są skręcone razem: 3 na poddaszu — miedziane razem i oplot razem.
  • #9 21738866
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    Witam,
    andpol 33 napisał:
    Do rozwiązania problemu. Taki skrót myślowy.

- uwaga - skrót myślowy:
    z przejściem zasilania.
    Jeśli zastosujesz zwykły rozdzielacz, to na drugim TV nadal nie będzie poprawnego odbioru.
    A najlepiej zasilacz antenowy z wtyczką separującą wpiąć przed rozdzielaczem pasywnym, np. takim, jaki ty przedstawiłeś.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 21738883
    andpol 33
    Poziom 39  
    Do tego służą rozgałęźniki tego typu i nie ma potrzeby stosowania zasilacza przed rozgałęźnikiem. Często kable są na dachu albo na strychu, gdzie nie ma gniazdka elektrycznego i nie ma możliwości założenia zasilacza.
  • REKLAMA
  • #11 21738884
    k_pec
    Poziom 34  
    zuber2007z napisał:
    No, z tego, co mi mówił znajomy, bo do niego dzwoniłem, to kable są skręcone razem: 3 na poddaszu — miedziane razem i oplot razem.

No i masz odpowiedź - jak się domyślałem - skręcone razem kable antenowe.

Trzeba zastosować typowy rozgałęźnik do dzielenia sygnałów telewizyjnych, który umożliwi podział sygnału z anteny na oba odbiorniki, a jednocześnie zapewni przesył napięcia do zasilania wzmacniacza w antenie. Przykładowo taki --> Link.

Radziłbym też zastosować złącza F samokompresyjne, o ile mają w miarę standardowe kable RG-6, przykładowo --> Link Są lepsze dla niefachowca niż złącza F nakręcane, tylko trzeba zastosować się dokładnie do instrukcji zakładania (prościzna).
  • #12 21738889
    andpol 33
    Poziom 39  
    k_pec napisał:

Radziłbym też zastosować złącza F samokompresyjne, o ile mają w miarę standardowe kable RG-6, przykładowo --> Link Są lepsze dla niefachowca niż złącza F nakręcane, tylko trzeba zastosować się dokładnie do instrukcji zakładania (prościzna).

Akurat te samokompresyjne to takie sobie. Dobre na biały kabel. Spróbuj wcisnąć na czarnucha. Nawet jak Ci się uda wcisnąć na siłę to wyłazi przy dokręcaniu. Musi być kabel z miękką powłoką a w czarnych kablach to raczej trudno o taką. A weź to jeszcze zrób na zewnątrz, jak temperatura poniżej zera.
  • #13 21738920
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Dobra, bo on mi tam mówi, że mu ścina obraz czasem. To zrobię mu tak, żeby grało wszystko.
    1. Zasilacz zostawię przy jednym TV
    2. Wejdę na poddasze i połączę wszystko splitterem z przejściem napięcia (przez 1 złącze).
    3. Poprawię ten oplot w drugim TV

Moje pytanie, czy tak będzie dobrze?
  • Pomocny post
    #14 21738928
    andpol 33
    Poziom 39  
    zuber2007z napisał:
    Moje pytanie czy tak będzie dobrze?

Będzie poprawnie zrobione. Jak będzie grało, to zależy od wielu czynników.
  • #15 21738980
    k_pec
    Poziom 34  
    zuber2007z napisał:
    Moje pytanie, czy tak będzie dobrze?

Rozdział będzie poprawnie zrobiony.
    Możesz też dać wtyk antenowy samokompresujący Cabelkona przy odbiorniku bez zasilacza antenowego.

zuber2007z napisał:
    bo on mi tam mówi, że mu ścina obraz czasem.

A to to już może zależeć od tego skręcenia, ale noże być też coś innego. Jak będzie nie halo po zrobieniu rozdziału wróć, to coś dalej postaramy się poradzić.

Niezależnie - możesz sprawdzić czy antena jest poprawnie ustawiona - ustawia się na max jakości pokazywanej przez odbiornik. Ustawiasz / sprawdzasz dla kanałów:
    • TVP1
      POLSAT
      TV TRQAM
      TVP POLONIA
      METRO TV

andpol 33 napisał:
    Spróbuj wcisnąć na czarnucha.

No, z czarnymi, a zwłaszcza z żelem to wszystko idzie ciężko. Ale tam są na bank białe.
  • #16 21738989
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jakość kabla antenowego nie zależy od koloru tylko od materiałów z jakich jest wykonany oraz sposobu wykonania (rodzaj i ilość oplotu, grubość żył...). Może być biały szajs a czarny OK. Dodam, że są jeszcze brązowe.
  • #17 21739012
    zuber2007z
    Poziom 10  
    Na chwilę obecną dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Jak tam pojadę do znajomego, to mu to ogarnę. Jeśli nadal coś będzie nie tak, dam znać 👍
  • #18 21739198
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    zuber2007z napisał:
    Dlaczego tak jest? Bo nie daje mi to spokoju?

Wystarczy na drugim kablu, zamontować wtyczkę z separatorem.
  • #19 21739257
    John Yossarian
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    >>21738676 Kolego, do pierwszego TV Masz podłączony zasilacz z Bias-T. Separujesz głowicę pierwszego TV, od napięci stałego. Ale jeżeli "na górze" masz skręcone razem kable przed wzmacniaczem, to jest zwarcie i przy okazji zasilania wzmacniacza Podajesz stałe na głowicę drugiego TV. Przy takiej kombinacji, trzeba odseparować stałe od drugiego TV. Spróbuj nawet przez jakiś kondensator, i zobaczysz o co chodzi.
  • #20 21739464
    DiZMar
    Poziom 43  
    gumisie napisał:
    zuber2007z napisał:
    Dlaczego tak jest? Bo nie daje mi to spokoju?

Wystarczy na drugim kablu, zamontować wtyczkę z separatorem.

W >>21738681
    DiZMar napisał:
    Należy podłączyć wtyczkę antenową z separatorem.
  • #21 21739935
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    Ten kondensator można również dać we wtyczce.
    Prawidłowo jednak jest danie separator Power Pass - nap. SSP-1-2 i podłączyć wszystko prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji z dwoma telewizorami podłączonymi do jednej anteny kierunkowej DVB-T pojawia się problem z odbiorem sygnału na drugim telewizorze, który nie ma zasilacza antenowego. Drugi TV odbiera programy tylko wtedy, gdy wtyczka F jest podłączona do kabla antenowego bez oplotu, co jest nietypowe. Przyczyną może być wpływ uziemienia lub ekranowania kabla antenowego na przepływ prądu zasilającego wzmacniacz antenowy lub zasilacz, a także różnice w impedancji i ekranowaniu kabla. Kabel z oplotem może powodować zwarcie lub zmianę parametrów sygnału, co uniemożliwia poprawny odbiór na drugim TV bez zasilacza. W praktyce, brak oplotu w miejscu wtyku F może zmniejszać zakłócenia lub poprawiać kontakt sygnału, co pozwala na odbiór. Problem wskazuje na konieczność prawidłowego doboru i montażu kabli antenowych oraz zasilaczy, aby zapewnić stabilny odbiór sygnału DVB-T na obu telewizorach w instalacji dzielonej.
REKLAMA