logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja spalonego elementu na płycie Crawford K047622 – MOSFET czy inny?

gaweda86 02 Lis 2025 16:41 165 6
REKLAMA
  • #1 21739189
    gaweda86
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, proszę o pomoc z doborem elementu. Jest to płyta sterująca bramą. Oznaczenie płyty Crawford K047622. Nie jestem pewien, czy spalony element to MOSFET, może ktoś ma doświadczenie i zechce pomóc? Bardzo proszę, wszystkie wskazówki są bardzo mile widziane.
    Dodam, że rezystor R41 nie przepalił się, okolice 27 kΩ, cewka L43 również ma przejście i niską rezystancję. Wydaje mi się, że od mostka powinno wychodzić napięcie 24 V i chciałbym zaryzykować z MOSFET-em A03400A, ale jak mówię, mogę być całkowicie w błędzie. Chcę przy tej próbie naprawy jak najwięcej się nauczyć

Spalony element elektroniczny obok R40 w dolnej części płytki PCB z oznaczeniem K047622

AI: Czy mógłby Pan zamieścić zdjęcie spalonego elementu (najlepiej z bliska) lub podać widoczne oznaczenia, jeśli cokolwiek da się odczytać?
    Element jest spalony, nie można niczego odczytać
    AI: Czy może Pan opisać, jakie były objawy uszkodzenia płyty – co przestało działać, czy pojawiły się inne nieprawidłowości lub uszkodzenia na płytce?
    Brama przestała działać
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21739299
    gaweda86
    Poziom 7  
    Zbliżenie na płytkę PCB z kondensatorami, cewką, złączami i układami scalonymi
    Zakładam, że element nie będzie jednak diodą, jak D4, ze względu na cewkę na lewej nóżce (jak zazwyczaj na drenie MOSFET-a). Jednak mogę spróbować, jeżeli nie zaszkodzi bardziej. Na chwilę obecną zamówiłem cewkę oraz mostek, tak na wszelki wypadek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21739380
    gaweda86
    Poziom 7  
    >>21739376
    Tak, o ten dokładnie.
  • #6 21740595
    gaweda86
    Poziom 7  
    >>21739376
    Planuję wstawić AO3400A N-MOSFET 30 V 4,7 A 1,4 W. Nie wiem, czy będzie dobrze, bardzo proszę o pomoc, jeżeli robię wielką gafę i trzeba mnie powstrzymać :)
  • #7 21810535
    gaweda86
    Poziom 7  
    >>21739262

Dzień dobry. Po dłuższym czasie (nie miałem okazji tego zrobić wcześniej) chcę koledze podziękować za wskazówkę, która okazała się trafna - A4W szybka dioda to prawidłowy element. Paliła się z powodu uszkodzonego mostka Graetza (DF 10S).
    Komponenty wymienione, płyta ruszyła.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie sterującej bramą Crawford K047622 doszło do spalenia elementu oznaczonego jako D2. Początkowo rozważano wymianę na tranzystor MOSFET AO3400A N-MOSFET 30 V 4,7 A 1,4 W, jednak analiza zdjęć i układu wskazała, że uszkodzony element to szybka dioda, a nie MOSFET. Spalenie diody A4W było skutkiem uszkodzenia mostka prostowniczego Graetza DF10S. Po wymianie mostka i diody płyta sterująca została przywrócona do działania. Dodatkowo sprawdzono rezystor R41 (ok. 27 kΩ) oraz cewkę L43, które były sprawne, a napięcie po mostku powinno wynosić 24 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA