logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32-32U z wyświetlaczem ST7789 – test działania, podłączenie EN, odczyt pamięci

wosiekpl 04 Lis 2025 23:55 1734 26
  • #1 21741847
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Mam problem z modułem ESP 32 -32 U. Nie wiem czy jest sprawny . Ma wpisany program Yoradio . Jako wyświetlacz zastosowany jest ST7789. Po podłączeniu zasilania ekran świeci się na biało .
    Niby wszystko jest dobrze podłączone . Ale niestety nie działa . Też nie wiem jak odczytać to co jest zaprogramowane w pamięci.
    Dlatego wpadłem na pomysł aby sprawdzić czy w ogóle moduł działa . Wpisać jakiś program aby zrobić test wyświetlacza .
    Połączenia są zrobione na stałe więc nie mogę ich zamienić . Tak to jest zrobione ( sprawdziłem omomierzem co gdzie jest podłączone )
    I jest tak
    I018 to SCL to chyba w programie będzie 18
    I023 to SDA to 23
    EN to RST ???
    I04 to DC to 4
    I05 to CS to 5

Nie za bardzo mi się widzi to podłączenie EN. No bo nie wiem jaki numer wpisać
    Moze macie jakiś pomysł .

Załączam zdjęcia modułu i wyświetlacza Zbliżenie na tylną stronę wyświetlacza ST7789 TFT 2.8 cala z widocznymi złączami i oznaczeniami pinów.Moduł ESP32-32U z podświetlonym wskaźnikiem LED, widok z góry na złącza GPIO
  • #2 21741855
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 754
    Jeżeli masz załadowaną prawidłową bibliotekę do tego wyświetlacza to wejdź w "przykłady" i wybierz swój wyświetlacz. Tam są przykłady na 100% działające i do tego z dokładnymi deklaracjami połączeń.
  • #3 21741861
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam

Tak jak pisałem połączenia są na sztywno ,tzn tak jak jest zrobiona płytka .
    Ale wcześniej nie wiem czemu nie wpadłem na pomysł zrobić połączenia samymi przewodami .
    Jutro to połączę i sprawdzę moduł . Jedyna strata jaka może być to że wsad zostanie skasowany .
    I tak na koniec , pin eso 32 oznaczony jako EN można zastosować do sterowania wyświetlaczem ?

Pozdrawiam raz jeszcze . I kończę. Jest już późno .
    Na razie bardzo dziękuję
    Dobranoc
  • #4 21742281
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 819
    wosiekpl napisał:
    pin eso 32 oznaczony jako EN

Pin EN powinien być na poziomie HIGH, w przeciwnym przypadku mikrokontroler jest praktycznie wyłączony. Prawdopodobnie na module znajduje się rezystor PULL-UP zapewniający ten warunek. Na tym pinie zrealizowany jest często RESET.
  • #5 21742671
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Zgadza się, EN z ESP 32 idzie na RST wyświetlacza .
    Kiedy znajdę chwilę to postaram się wgrać jakiś program testujący .
    Mnie się wydaje , że ESP 32 nie startuje . Może jest uszkodzony . Dlatego też chcę wgrać program do testu aby zobaczyć czy działa poprawnie z wyświetlaczem.

Pozdrawiam
  • #6 21743988
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam

Mam problem , komputer nie łączy się z modułem .
    Ja wybrałem ESP 32 dev module ale to chyba nie jest ten , jaki jest na zdjęciu powyżej .
    W internecie znalazłem , że powinienem wybrać. ESP 32 kit c ale takiego nie ma w bibliotece .
    Pokazuje błąd
    Ten chip jest ESP 32 a nie ESP 32-S3

Patrząc na zdjęcie , jaki typ wybrać w programie ?

Co można wpisać w monitorze portu aby uzyskać odpowiedź czy ten moduł działa . Jakąś komendę

Bo teraz wyświetlają się kwadraty
  • #7 21744175
    c2h5oh
    Moderator
    Napisz nam czym i jak programujesz (jaki programator i jakim programem). Napisz też jak programator przyłączasz do procesora (Rx Tx czy inaczej).
  • #8 21744215
    inot
    Poziom 38  
    Jako ESP32 Device Module powinno funkcjonować. Jak widać na zdjęciu, to jest moduł z rodziny WROOM-32.
  • #9 21744307
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam.

Program to Arduino w najnowszej wersji. A wsad to program do testu połączenia ESP z wyświetlaczem ST7789.
    Arduino wykrywa moduł , niby go programuje ale wyświetlacz dalej jest biały .

Nie mam żadnego programatora . Bezpośrednio z komputera USB mini . Takie jest chyba to złącze . Po podłączeniu świeci się cały czas czerwona dioda. Ja zaś nie jestem pewien czy w czasie programowania powinna ona migać .

Moduł jest zaprogramowany do Yoradio. I też po podłączeniu ekran był biały .

Mam wątpliwości czy ten moduł jest sprawny . Dlatego chcę wpisać program do testu grafiki

Dodano po 14 [minuty]:

Witam.

Program to Arduino w najnowszej wersji. A wsad to program do testu połączenia ESP z wyświetlaczem ST7789.
    Arduino wykrywa moduł , niby go programuje ale wyświetlacz dalej jest biały .

Nie mam żadnego programatora . Bezpośrednio z komputera USB mini . Takie jest chyba to złącze . Po podłączeniu świeci się cały czas czerwona dioda. Ja zaś nie jestem pewien czy w czasie programowania powinna ona migać .

Moduł jest zaprogramowany do Yoradio. I też po podłączeniu ekran był biały .

Mam wątpliwości czy ten moduł jest sprawny . Dlatego chcę wpisać program do testu grafiki
  • #10 21744324
    c2h5oh
    Moderator
    Nie wiem jakich bibliotek urywasz do obsługi wyświetlacza. Jak masz w programie (między innymi) coś takiego:

#include <Adafruit_GFX.h>
    #include <Adafruit_ST7789.h>

to dalej deklarujesz piny (na przykład):

#define TFT_CS 5
    #define TFT_DC 16
    #define TFT_RST 17
    #define TFT_SCLK 18
    #define TFT_MOSI 23

i inicjalizujesz wyświetlacz:

Adafruit_ST7789 tft = Adafruit_ST7789(TFT_CS, TFT_DC, TFT_RST);

Jeżeli używasz biblioteki TFT_eSPI to musisz edytować plik User_Setup z tej biblioteki i w tym pliku zadeklarować swój wyświetlacz i jego piny.
  • #13 21745799
    inot
    Poziom 38  
    wosiekpl napisał:
    MOSI

A gdzie masz taką nazwę? Możesz podać, jaki to dokładnie wyświetlacz (jakieś oznaczenie)?
  • #15 21745802
    inot
    Poziom 38  
    Nie posiadasz jakiejś dokumentacji tego wyświetlacza? Zastanawiają mnie te mostki (ustawienia) trybu pracy.
  • #17 21745812
    inot
    Poziom 38  
    Gdzie pobrałeś kod źródłowy programu Yoradio? Może tam da się coś znaleźć.
  • #18 21745813
    wosiekpl
    Poziom 21  
    https://forum.arduino.cc/t/st7789-2-8inch-display-with-arduino-nano/1239476/4

Tutaj jest adres tego forum

Nie mam kodu . Moduł kupiłem zaprogramowany .
    Podejrzewam, że teraz program jest już wykasowany .
    Nie wiem jak go czytać
  • #19 21745819
    inot
    Poziom 38  
    Według ustawień mostków to wyświetlacz pracuje w trybie 4-SPI, czyli CS, D, SCL i SDA są potrzebne.

Schemat połączeń wyświetlacza w trybie 4-SPI z mikrokontrolerem
    Diagram przebiegów czasowych dla interfejsu 4-SPI z sygnałami CSX, SCL, SDA, D/CX i DOUT
  • #20 21745822
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Mam jeszcze inne wyświetlacze . To co chciałbym teraz zrobić to sprawdzić czy moduł ESP działa .
    Mam inny moduł ale nie jest pod płytkę jaka kupiłem Dwa czerwone wyświetlacze TFT SPI i moduł ESP32 umieszczone obok laptopa.

Ten wyswietlacz to jakis taki dziwaczny.

Szukam tego , na ktorym modul dzialal. I pewnie trzeba bedzie poprosic o wsad do ESP.

I pewnie tez kupie drugi taki sam. W sumie drogie nie sa
  • #21 21745830
    c2h5oh
    Moderator
    Te wyświetlacze (ILI 9341) bardzo dobrze współpracują z ESP32. Wikorzystywałem je w kilku projektach. One nie są dziwne tylko mają uniwersalne płytki. Płytki obsługują wyświetlacz, gniazdo karty SD i dotyk. W zależności jak są obsadzone. To wiąże się z ceną. Te podstawowe są najtańsze. Pamiętaj by zasilać je z 3,3V. Jeżeli przyłączasz je do ESP32 nie potrzebujesz żadnych konwerterów poziomów.
  • Pomocny post
    #24 21746079
    inot
    Poziom 38  
    >>21745801
    wosiekpl napisał:
    Tutaj jest inny wyświetlacz. Na nim ponoć ten moduł działał przed wysyłką do mnie

Teraz wiadomo, dlaczego u Ciebie nie działa. Ten wyświetlacz posiada inny sterownik, mianowicie ILI9341.
  • Pomocny post
    #25 21746080
    c2h5oh
    Moderator
    W załączniku masz prosty program do przetestowania ILI 9341 z opisami. Nie musisz nic edytować. Sprawdź czy masz zainstalowane biblioteki i podłącz wyświetlacz według opisu (deklaracji pinów). Program sprawdzony i działający.

ESP32-32U z wyświetlaczem ST7789 – test działania, podłączenie EN, odczyt pamięci ESP32-32U z wyświetlaczem ST7789 – test działania, podłączenie EN, odczyt pamięci
    Załączniki:
    • Test_ILI9341_z_ESP32.zip (3.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21747614
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam.
    Dziękuję za pomoc.
    Próby będę robił na koniec tygodnia. Teraz nie mam za wiele czasu . Pracuje od świtu do zmroku,jeje.
    W niedzielę szukałem informacji na temat programowania ESP 32 . Wsad do słuchania Yoradio. Z tego co widzę to nie jest tak proste jak np. Arduino Uno czy też Mega .
    Trzeba będzie trochę czasu spędzić aby to zrozumieć .

Pozdrawiam wszystkich.

W sobotę postaram się zaprogramować i wtedy się okaże czy moduł jest sprawny.
  • #27 21748662
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam.

Ostateczne znalazłem chwilę czasu i zmontowałem układ .
    Udało się, działa , czyli moduł ESP jest sprawny .
    Być może należało podłączyć ten wyświetlacz a nie ST7789.
    Teraz będę musiał napisać o wsad aby na nowo zaprogramować moduł .

PS
    Ten tekst zmieniłem ,chwilę wcześniej napisałem , że dalej jest biały ekran. Okazało się , że należało podłączyć zasilanie . A przypomniałem sobie o tym gdyż na forum Yoradio ktoś napisał ,że czasem moduł nie startuje . I należy wyłączyć zasilanie . Ja gdzieś wyczytałem ,że należy przysługiwać kondensator 10 uF do bodajże EN aby moduł startował po zaprogramowaniu .

Pozdrawiam i bardzo dziękuję koledze c2h5oh i innym za zainteresowanie i pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z modułem ESP32-32U współpracującym z wyświetlaczem ST7789. Po podłączeniu zasilania ekran świeci na biało, mimo prawidłowego połączenia pinów: SCL (GPIO18), SDA (GPIO23), DC (GPIO4), CS (GPIO5) oraz EN, który jest podłączony do pinu RST wyświetlacza. Pin EN w ESP32 powinien być na poziomie wysokim (HIGH), gdyż w przeciwnym razie mikrokontroler jest wyłączony. Użytkownik próbuje wgrać testowy program do wyświetlacza za pomocą Arduino IDE, korzystając z bibliotek takich jak Adafruit_ST7789 lub TFT_eSPI, jednak wyświetlacz pozostaje biały. Występują wątpliwości co do poprawności konfiguracji pinów, zwłaszcza braku pinu MOSI na wyświetlaczu oraz różnic w typach wyświetlaczy (ST7789 vs. ILI9341). Moduł jest programowany bezpośrednio przez USB mini, bez dodatkowego programatora. Pojawiły się problemy z rozpoznaniem typu modułu w Arduino IDE (ESP32 Dev Module vs. ESP32 Kit C). Użytkownik rozważa sprawdzenie działania samego modułu ESP32 na innym wyświetlaczu oraz ewentualne pozyskanie oryginalnego wsadu do modułu. Wskazano, że wyświetlacze ILI9341 dobrze współpracują z ESP32 i nie wymagają konwerterów poziomów napięć, a zasilanie powinno być 3,3 V. Konieczna jest edycja konfiguracji pinów w pliku User_Setup biblioteki TFT_eSPI, aby dopasować ją do faktycznego podłączenia i typu wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA