Witam
Przedstawiam kolejny zegarek z mojej kolekcji.
Znudziły mi się już trochę klockowate kształty i wydumałem coś takiego.
Wszyscy fascynujemy się lampowymi wyświetlaczami z minionej epoki, niestety ich ceny są nieco zaporowe i w zasadzie niczym nie można ich zastąpić. Celem projektu było chociaż minimalne zbliżenie do klimatu lampowych wyświetlaczy. W sumie, to wyszedł całkiem nietypowy twór
W konstrukcji, ze względu na mały rozmiar wyświetlacza, użyte zostały LED SK6812 mini-E (2,8x 3 mm). LED-y te można adresować podobnie jak WS2812. Ograniczyło to oczywiście liczbę przewodów łączących pojedynczy wyświetlacz do 4.
Większość elementów została wydrukowana. Bańki szklane uzyskałem z probówek o średnicy 25 mm. Szukałem też o większej średnicy, ale dalej to już są tylko butelki i słoiki.
Probówki przyciąłem na długość 80 mm. Cięcie mini szlifierką z tarczą diamentową. Najpierw rysa naokoło, a potem wystarczą 2-3 objazdy.
Elektronika to garstka elementów. Jej sercem jest ESP8266. Wyświetlany czas pobierany jest z serwerów NTP.
Prototyp wyświetlaczy. Wysokość cyfry 30 mm. Próbowałem zasymulować getter, ale bez powodzenia.
Opis budowy.
Wydruki z drukarek FDM nie wyglądają rewelacyjnie. Żeby wydrukowana bryła ładnie wyglądała, potrzebna jest dalsza obróbka.
Podstawa:
Obróbkę podstawy zaczynam od naklejenia folii samoprzylepnej na górną część panela.
Powierzchnia nie jest za duża, więc obyło się bez problemów.
Po przyklejeniu, folię przyciąłem mniej więcej po obrysie podstawy. Szlifowanie zaczynam od załamania krawędzi - front-góra i boki-góra, aż do przetarcia nadmiaru folii.
Przy szlifowaniu frontu i boków trzeba zwrócić uwagę na brzeg folii samoprzylepnej i co jakiś czas załamać krawędź.
Po szlifowaniu frontu wyciąłem nożykiem otwory.
Front po szlifowaniu jest szary. Dla przywrócenia koloru, przetarty jest szmatką nawilżoną silikonem w płynie. Moim zdaniem, finalnie lepiej to wygląda niż nitka filamentu.
Teraz można wkleić cokoły zgodnie z rysunkiem, zwracając uwagę na wycięcia wewnątrz cokołu i jego szew, żeby był z tyłu.
Można szew skierować w kierunku sąsiednich cokołów. Ale to już wybór ustawień slicera.
Montaż wyświetlaczy:
Wyprowadzenia LED przed montażem zagiąłem w dół.
Odgrody cyfr dla lepszego rozproszenia światła oklejone są białą okleiną. Można też pomalować.
Elementy obudowy cyfry.
Kolejność składania. Wszystkie elementy złożone sa na zatrzask (bez kleju).
Pokrywkę tylną można wydrukować z białego lub przezroczystego tworzywa. Skutkuje to lekką poświatą z tyłu zegarka.
Zmontowane cyfry.
Siateczkę maskującą przed przycięciem na wymiar trzeba przymierzyć wstępnie przy włączonym wyświetlaczu, aby wybrać optymalne ułożenie otworków w stosunku do segmentów wyświetlacza.
Montaż
Test przed finalnym złożeniem. Odzwierciedlenie kolorów słabe niestety, jak to na filmie...
Polutowane do PCB wyświetlacze montowane są od dołu panela. Wystarczy je wsunąć.
Nie ma tu żadnego mocowania.
Na koniec przymocowana jest matka płyta, która dociska PCB wyświetlaczy.
Cokoły "lampek" mają lekki luz ze względu na rozrzut średnicy probówek. Żeby szkiełka ciasno "siedziały" posiłkowałem się taśma izolacyjną.
Schemat:
Cięcie probówki: Odcinany odcinek nie ma nawet 10mm. Żeby było trudniej
Inne uwagi:
PCB cyfr i dwukropka - grubości 0.6mm. Pozostałe 1mm.
Opis boczków drewnopodobnych jest kilka postów niżej.
Wszystkie elementy drukowane z PLA na szybie głowicą 0.4mm
Korzystałem z dwóch slicerów. Cura 4.13.0 i Prusa 2.8.1
W załączniku kod źródłowy ArduinoIDE, pliki STL i pdf z PCB do termotransferu.
No i to już chyba wszystko. Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY