logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć nowy regulator Afriso TA3 zamiast Honeywell T40 – schematy i opis

radziojasiu 05 Lis 2025 07:47 339 6
REKLAMA
  • #1 21741949
    radziojasiu
    Poziom 4  
    Witam,
    mam obecnie stary regulator Honeywell T40 podłączony jak poniżej:
    Termostat Honeywell T40 podłączony z trzema przewodami: niebieski, żółto-zielony i brązowy.
    Schemat do T40:
    Schemat podłączenia regulatora Honeywell T40 z oznaczeniami terminali

Nowy Afriso TA3 ze schematem jak poniżej:
    Schemat elektryczny regulatora Afriso TA3 z sześcioma oznaczonymi terminalami

Jak to podłączyć? Pomóżcie, proszę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21742151
    radziojasiu
    Poziom 4  
    Ogrzewanie podłogowe wodne w mieszkaniu w bloku. Jeden termostat na całe mieszkanie — 60 m². Wprowadziłem się. Tak już było podłączone na starym termostacie.
  • REKLAMA
  • #5 21742173
    radziojasiu
    Poziom 4  
    Czymś takim na klatce schodowej:
    Szafka z rurami, licznikami i zaworami instalacji grzewczej w klatce schodowej
  • REKLAMA
  • #7 21756787
    radziojasiu
    Poziom 4  
    Kupiłem nowy termostat i wszystko działa. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia nowego regulatora temperatury Afriso TA3 zamiast starego Honeywell T40 w systemie ogrzewania podłogowego wodnego w mieszkaniu o powierzchni 60 m². Użytkownik posiadał trzyprzewodowe podłączenie z wykorzystaniem przewodu ochronnego, które było stosowane w starym termostacie. W trakcie wymiany pojawiły się pytania o sposób sterowania – czy regulator kontroluje pompę, piec czy zawór. Okazało się, że termostat steruje urządzeniem na klatce schodowej, prawdopodobnie zaworem lub pompą. Po wymianie na Afriso TA3 użytkownik potwierdził, że nowy termostat działa poprawnie. W dyskusji pojawiły się schematy podłączenia obu regulatorów oraz zdjęcia instalacji, co ułatwiło zrozumienie konfiguracji i prawidłowe podłączenie nowego urządzenia.
REKLAMA