logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana termostatu AFRISO TA3 na programowalny RT 10 D-230 - instalacja zasilania

dawidk7 27 Lis 2024 18:03 711 7
REKLAMA
  • #1 21322551
    dawidk7
    Poziom 8  
    Ocena: 17
    Cześć!

Zabieram się za wykończenie mieszkania gdzie jest zainstalowana podłogówka i chciałbym wymienić proste termostaty pokojowe na takie z większymi możliwościami.

Obecnie zainstalowany termostat to AFRISO TA3

Chciałbym zainstalować programowalny RT 10 D-230

Niestety, do obecnego termostatu przychodzi kabel dwu żyłowy, więc zakładam że w celu zasilania nowego będę musiał doprowadzić osobne zasilanie (co nie będzie problem).

Na zdjęciach poniżej widać obecną instalację. Na zacisku z brązową żyłą cały czas jest prąd, natomiast na zacisku z niebieską żyłą prąd zaczyna biec w momencie gdy termostat się aktywuje (tj. zwiększam temperaturę).

Obudowa starego termostatu AFRISO TA3 z widoczną etykietą techniczną. Zdjęcie zdemontowanego termostatu AFRISO TA3 na ścianie

Poniżej jest schemat podłączenia RT 10 D-230
    Schemat podłączenia termostatu RT 10 D-230 z przedstawieniem połączenia kabli.

Oraz zdjęcie instalacji w rozdzielni podłogówki (połączenia z siłownikami termoelektrycznymi)
    Pudełko przyłączeniowe z okablowaniem termostatu i siłowników termoelektrycznych

Proszę Was o wytłumaczenie mi w jaki sposób mam podłączyć nowy sprzęt zakładając, że w ścianie mam kabel dwu żyłowy który biegnie do rodzielni podłogówki, oraz będę miał dodatkowy dwu żyłowy kabel który będzie służył jako zasilanie termostatu.

Dziękuję!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21323094
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Nowy termostat poda zasilanie bezpośrednio od siebie.
    Odpinasz zasilanie od kostki (brązowy) oraz neutral który idzie do obecnego termostatu (niebieski). Zostawiasz je "w powietrzu" (tak jak masz tam zółto-zielony od zasilania. A w termostacie niebieski podpinasz pod 2 oraz zasilanie N pod 3 i L pod 4 - tylko nie pomyl :)
  • REKLAMA
  • #4 21323151
    dawidk7
    Poziom 8  
    >>21323094

@krodag Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jak odepnę niebieski, który idzie do termostatu, to wydaje mi się, że utracę komunikację z siłownikiem. Przy założeniu, że

> Odpinasz zasilanie od kostki (brązowy)
    oznaczyłem jako "Z" na obrazku poniżej

> oraz neutral, który idzie do obecnego termostatu (niebieski)
    oznaczyłem jako "N" na obrazku poniżej

Skrzynka elektryczna z oznaczonymi przewodami do termostatu i siłownika.
  • Pomocny post
    #6 21323611
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Ocznaczyłeś nie ten przewód o którym pisałem - widzę że nie masz zbyt wielkiej wiedzy w tej materii - więc może lepiej zrób to jak proponuje @78db78
    Jak to ma wyglądac praktycznie/łopatologicznie:
    - zasilasz nowy termostat (kładziesz dodatkowy przewód i podpinasz pod 3 i 4)
    - z puszki z siłownikami wyrzucasz CAŁKOWICIE zasilanie
    - przewody łączące termostat z Twóją puszką wpinasz pod 2 i 3
    - przewód, który oznaczyłeś Z wypinasz z kostki i wpinasz w miejsce niebieskiego od zasilania /usuniętego wcześniej/
  • #7 21323687
    dawidk7
    Poziom 8  
    @krodag

> widzę, że nie masz zbyt wielkiej wiedzy w tej materii
    Zgadza się - jest to nowy dla mnie temat.

Wydaje mi się, że zrobiłem delikatnie inaczej (kwestia zachowania kolorów żył), ale zadziałało.

Skrzynka elektryczna z podłączonymi przewodami w kolorach brązowym i niebieskim.

1. Odpiąłem całkowicie zasilanie z tej puszki.
    2. Przewód N (niebieski), który idzie do termostatu, przepiąłem do kostki z przewodami N od siłowników.
    3. Przewód Z (brązowy), który idzie do termostatu, przepiąłem do kostki z przewodami fazowymi od siłowników.
    4. Dodatkowy przewód zasilający podłączyłem do termostatu na styki 3 (N) oraz 4 (L).
    5. Przewód N idący z puszki do termostatu wpiąłem na styk 3 (N) -- razem z przewodem N od zasilania.
    6. Przewód Z idący z puszki do termostatu wpiąłem na styk 2.

Dziękuję za pomoc! @krodag @78db78
  • REKLAMA
  • #8 21323855
    dawidk7
    Poziom 8  
    Opisane powyżej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę termostatu AFRISO TA3 na programowalny RT 10 D-230 w instalacji podłogowego ogrzewania. Obecny termostat zasilany jest kablem dwużyłowym, co wymaga doprowadzenia osobnego zasilania do nowego urządzenia. W odpowiedziach podano, że nowy termostat powinien być zasilany bezpośrednio, a przewody należy odpowiednio przepiąć: brązowy przewód zasilający do styku 2, a niebieski do styku 3 (N) oraz 4 (L). Użytkownik potwierdził, że po wykonaniu tych kroków nowy termostat działa poprawnie.
REKLAMA