logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telmor ASR – która wersja anteny odbiera VHF, a która nie?

andpol 33 05 Lis 2025 12:35 630 11
REKLAMA
  • #1 21742246
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    Która z anten ASR obecnych na rynku odbiera VHF? Najpierw ASR classic odbierały, potem jak weszły filtry 5G to już niby nie odbierają. Teraz widzę weszła ASR classic 5G model 2025 i ta niby już odbiera ale ta sama w wersji eco bez zasilacza już nie. Zaczynam się gubić... Na co dzień nie zakładam a potrzebuję dla klienta. Ten obrazek ze sklepu Telmora
    Tabela porównawcza anten ASR pokazująca zakresy częstotliwości i funkcje
    Żeby było śmieszniej to na oficjalnej stronie Telmora ASR classic 5G nie odbiera VHF. "Anteny ASR Classic i IQ w wersji 5G Protected nie odbierają pasma VHF, przeznaczonego dla cyfrowego radia DAB+ oraz dla MUX8"
    Może ktoś z Was zakłada i wie, jak to naprawdę jest?
    Tabela porównawcza anten Telmor ASR DVB-T2 z zakresem VHF i UHF
    Wnioskując po opisach model 2023 wycina VHF a model 2025 został zmieniony i już nie wycina. Jak je odróżnić po pudełkach? Opisy na różnych stronach są nierzetelne na zasadzie kopiuj/wklej.
  • REKLAMA
  • #3 21742661
    andpol 33
    Poziom 39  
    Widziałem, ale pewnie cena będzie zaporowa
  • REKLAMA
  • #4 21743051
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Nawet jak jej dołożyli dipol VHF to i tak dość słabo.. Zaszaleli z tym dipolem.
    Nie kupuję ASR.
    Na moje oko to jedynie ta wygląda obiecująco. Antena Ret Combo+ UHF/VHF 5G Protected RF STERN
  • REKLAMA
  • #5 21743108
    andpol 33
    Poziom 39  
    LeDy napisał:
    Antena Ret Combo+ UHF/VHF 5G Protected RF STERN

To jest pomyłka. Zasilanie tylko 5V i nie ma zasilacza w komplecie.
  • #6 21743164
    LeDy
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    LeDy napisał:
    Antena Ret Combo+ UHF/VHF 5G Protected RF STERN

To jest pomyłka. Zasilanie tylko 5V i nie ma zasilacza w komplecie.

Bo
    Cytat:
    Zasilanie DC: 5V (zasilanie bezpośrednio z TV lub dekodera DVB-T2)

Przynajmniej wygląda jak siatkowa.
    Jeszcze ta. Corvus Combo+ UHF/VHF 5G Protected RF STERN
  • REKLAMA
  • #7 21743165
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ile znasz telewizorów podających 5V na antenę, bo ja żadnego....
  • #8 21743172
    LeDy
    Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    Ile znasz telewizorów podających 5V na antenę, bo ja żadnego....

To jest nas dwóch. Pozostaje wydanie ok.20zł na zasilacz lub jak się ma dekoder.
  • #9 21743192
    andpol 33
    Poziom 39  
    LeDy napisał:
    Corvus Combo+ UHF/VHF 5G Protected RF STERN

Tych kilka założyłem ale jakoś nie powaliła mnie na kolana. Do prostych instalacji, w miejscach z dobrym sygnałem. Jakość wykonania taka na 4+. Zaletą, że mała. W mojej lokalizacji trochę za słaba. Ostatnio to jadę na silver i gold, bo mam w dobrych cenach.
  • #10 21743356
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1035
    andpol 33 napisał:
    Ile znasz telewizorów podających 5V na antenę

Każdy z gniazdem USB 5V ;-) Link. Tylko to półśrodek i tego bułowatego wtyku nie da się bezpośrednio podłączyć do każdego tv. Najczęściej jest z tym problem w tych z gniazdem z boku lub od dołu.
  • #11 21743359
    andpol 33
    Poziom 39  
    Da się. Brzeszczot i naprzód...Tylko nie po to chyba się kupuje nową antenę, żeby potem kombinować? Producent chyba tego w ogóle nie czuje. A co,jeśli jest więcej niż jeden telewizor? Do każdego zakładać taką przejściówkę?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozróżnienia wersji anten Telmor ASR pod kątem odbioru pasma VHF. Wersje ASR classic początkowo odbierały VHF, jednak wprowadzenie filtrów 5G spowodowało wycięcie tego pasma w modelach 5G Protected, co potwierdza oficjalna strona Telmora. Model ASR classic 5G z 2023 roku nie odbiera VHF, natomiast nowszy model 2025 ma zmodyfikowany filtr i ponownie umożliwia odbiór VHF. Wersja eco bez zasilacza nie odbiera VHF. Rozróżnienie modeli po opakowaniach jest utrudnione ze względu na niejednolite opisy w sklepach. W dyskusji pojawiła się też informacja o nadchodzącej premierze anteny ASR Prime Combo H/V w wersji pasywnej i aktywnej, która ma lepsze parametry odbioru VHF. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z zasilaniem anten 5V przez telewizory, co wymaga stosowania zasilaczy lub dekoderów. Alternatywnie wymieniono anteny Ret Combo+ i Corvus Combo+ UHF/VHF 5G Protected marki RF STERN, które mają lepsze właściwości odbioru VHF. Ogólnie anteny Telmor ASR oceniane są jako estetyczne, ale o przeciętnej jakości wykonania i ograniczonej skuteczności w trudniejszych warunkach odbioru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA