logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica 8049579 – wybija RCD przy włączeniu grilla, ale nie zawsze...

periot1 07 Lis 2025 13:09 204 4
REKLAMA
  • #1 21744409
    periot1
    Poziom 7  
    Piekarnik kuchni Amica z programatorem 8049579 (taki jak na załączniku) wywala różnicówkę w złożonych okolicznościach.
    Postaram się opisać problem dokładnie, jak najprzystępniej.
    Jeśli kuchnia znajduje się w "położeniu początkowym" (właśnie dostała zasilanie i ustawiony został zegar programatora) Piekarnik działa, zaczyna nagrzewać się, ale w trybach bez grilla. Każdorazowe przełączenie na grill wywala różnicówkę. Żeby móc wbić RCD, trzeba piekarnik przełączyć na 0, ale teraz każda próba przełączenia piekarnika w tryb pracy (nawet bez grilla) od razu uruchamia zabezpieczenie. Ale wystarczy ustawić zegar, żeby wrócić do "położenia początkowego" i wtedy piekarnik rusza (oby bez grilla, bo wtedy wiadomo - cut off).
    No i diagnoza byłaby prosta, gdyby nie jeden szczegół. Po większym nagrzaniu się piekarnika (sprawdzałem od 150°C) można już przełączać na grill i piekarnik już nie wyrzuca zabezpieczenia.
    Oczywiście mam dwóch potencjalnych winowajców: sterownik oraz grzałkę grilla, które na wskutek rozszerzalności termicznej zaczynają działać poprawnie.
    Jednak stawiam na programator, bo on blokuje uruchomienie piekarnika po wybiciu różnicówki, ale ja pisałem: ustawienie zegara - czyli ingerencja w programator pozwala piekarnik uruchomić.
    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    A może ktoś podpowie swoje wnioski?
    Z góry dzięki.
    Załączniki:
    • Amica 8049579 – wybija RCD przy włączeniu grilla, ale nie zawsze... image (8).jpg (53.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21744436
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Ja chętnie się podzielę swoim doświadczeniem
    Miałem (i mam nadal) kuchenkę Electroluxa. Miała z 8 lat, ale nigdy nie używało się na niej piekarnika a jest tam i to z kilkoma grzałkami i termoobiegiem. Wreszcie nadszedł czas aby go intensywnie używać. Pierwsze włączenie i bum, potem to samo i tak co raz. Czasem szybciej czasem po paru minutach... Rozebrałem wszystko w mak, wszystko sprawdziłem i nadal to samo a nic nie jest uszkodzone.Wybija RDC.
    Ostateczne co zrobiłem, miałem gniazdo 240V przed RDC. Przedłużacz rozciągnąłem do kuchni i full grzanie. Pomogło.
    Do dziś, a już 7 lat mija wszystko hula jak trzeba, już nie wybija RDC. Po prostu wilgoć się zgromadziła w izolacji(wełna mineralna opatulona folią aluminiową) i to wystarczyło aby wyzwalać RDC.
    To moje przygody, nie twierdzę, ze każdy tak samo ma.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21744893
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    jokercbi napisał:
    gniazdo 240V przed RDC.

240V to chyba nie w Polsce, bo tu napięcie nominalne to 230V Link, a RDC jest skrótem od Link Jeżeli chodzi o "różnicówkę" to są troszeczkę inne skrótowce Link
  • #5 21744898
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Kolego, prawda i nieprawda. Fakt, znormalizowane jest 230 V i tu ja zawaliłem. Ale że u mnie jest 240 V, to już moja prawda, bo jestem akurat pierwszy przy trafo sieciowym, więc to napięcie jest u mnie wyższe. Tak, RDC miałem na myśli wyłącznik różnicowoprądowy, "czeski błąd" RDC zamiast RCD.
REKLAMA