logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko DIN 28431 – migający wyświetlacz, brak reakcji na przyciski, uruchamia się losowo

BartekMaków 07 Lis 2025 18:24 1086 8
REKLAMA
  • #1 21744624
    BartekMaków
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Szukam odpowiedzi, z czym może być związana usterka w zmywarce Beko, model DIN 28431
    Wyświetlacz miga tak jak na filmie, nie reaguje na przyciski; gdy jednak po wielu próbach uda się uruchomić, działa, podgrzewa wodę i wypuszcza ją, choć dalej wyświetlacz mruga.
    Wyjąłem moduł wybierający programy z wyświetlaczem, ale nie widać na nim śladów wilgoci.

Proszę o podpowiedź, gdzie szukać przyczyny takiego zachowania się zmywarki
    AI: Czy przed pojawieniem się usterki zmywarka była zalana wodą, miała kontakt z wilgocią lub wystąpiły inne nietypowe zdarzenia (np. awaria prądu, przepięcie)?
    Nie.
    AI: Czy oprócz wyjęcia modułu z wyświetlaczem próbował Pan/Pani innych działań diagnostycznych lub naprawczych, np. resetu zmywarki, sprawdzenia kabli, podłączenia do innego gniazdka?
    Tak, wyłączana kilkakrotnie, podłączana do innego gniazdka z kilkugodzinną zwłoką; duża trudność w resetowaniu, nie reaguje na przyciski.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21744701
    r3w4rd
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Do sprawdzenia zasilanie procka, wahania napięcia mogą go resetować. Trzeba sprawdzić kwarc o ile jest zewnętrzny.
    W każdym razie trzeba wyciągnąć moduł i wykonać pomiary miernikiem.
    Jak się zachowuje płyta przy podłączeniu tylko 230V?
  • REKLAMA
  • #3 21748122
    BartekMaków
    Poziom 7  
    >>21744701 Myślisz o module głównym, a nie o panelu sterującym?
  • Pomocny post
    #4 21748356
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Sprawdź czy kable na łączeniu drzwi nie są popękane, nie mają przerw lub nawet zwarć. Jeśli masz diodę - wskaźnik podłogowy, wymontuj go. Też czasem takie cuda przyprawia
  • REKLAMA
  • #6 21749120
    BartekMaków
    Poziom 7  
    >>21748356 Odłączyłem diodę podłogową, ale wyświetlacz mruga cały czas, czyli bez zmian. Kable już sprawdziłem, ale zrobię to jeszcze raz, zanim będę musiał kupować moduł z wyświetlaczem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21749334
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6956
    Zachowanie typowe dla uwalonej wiązki pod drzwiami.
  • #8 21799328
    go2bubba
    Poziom 10  
    Witam.
    Czy udało się rozwiązać problem? U mnie jest podobnie (film). Co prawda wszystko działa, ale nie wiem, czy już naprawiać (prawdopodobnie wiązka), czy czekać, aż padnie do końca.

• #9 21811451
    BartekMaków
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję wszystkim, którzy próbowali podpowiedzieć, jak rozwiązać problem z migającym panelem. Rozwiązanie, jakie zastosowałem, to wymiana modułu.
    Zmywarka działa.
    Pozdrawiam, Bartek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Beko DIN 28431 wykazuje usterkę polegającą na migającym wyświetlaczu i braku reakcji na przyciski, mimo że po wielu próbach urządzenie uruchamia się, podgrzewa wodę i wypuszcza ją, a wyświetlacz nadal miga. Moduł sterujący z wyświetlaczem nie wykazuje śladów wilgoci. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie kabli, zwłaszcza wiązki pod drzwiami, oraz odłączenie diody podłogowej, co nie przyniosło poprawy. Sugerowano pomiary napięcia zasilania procesora i kontrolę kwarcu, a także test działania płyty głównej przy podłączeniu samego zasilania 230V. Ostatecznym rozwiązaniem była wymiana modułu sterującego z wyświetlaczem, co przywróciło pełną funkcjonalność zmywarki. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzenia modułu, a nie zewnętrznych elementów czy wilgoci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA