logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 6 GH 2.0 diesel RF7J-02-300A – brak mocy, niskie pobieranie powietrza, dymienie

Frost160 07 Lis 2025 18:51 444 7
REKLAMA
  • #1 21744654
    Frost160
    Poziom 14  
    Ocena: 182
    Dzień Dobry,

auto Mazda 6 GH 2008 2.0 diesel(RF7J-02-300A) problem to całkowity brak mocy, po rozgrzaniu silnika auto ledwie pracuje i b.mocno/gryząco dymi(jakby miał mase nie spalonego paliwa).

W pamieci ECU błędów co ciekawe brak, w parametrach dziwnym wydaje się być bardzo mała wartość pobieranego przez silnik powietrza okolice 2-3g/s ( tester pokazuje że powinno być około 8g/s i tak tez pamiętam z innych samochodów). Podmieniłem więc przepływomierz na nowy z firmy Delphi model AF10135-12b1 (dobrany po katalogu) ale tutaj jest już całkiem "zle" wskazania podobne plus wyrzuca co jakiś czas błądy z niego ( na orignalnym nic się nie dzieje).

Sprawdziłem EGR przewód z niego do kanału dolotowego praktycznie zapchany, wyczyściłem ale nic to nie dało), rozłączyłem układ wydechowy przed dpf i również poprawy brak (dpf wymieniony z 2 lata temu na JMJ zamiennik).

Czy w tym modelu wycierały się wałki wydechowe jak w nowszych( chociaż to 2.0 a nie 2.2) ? Bo wygląda to dokładnie podobnie. Silnik praktycznie nie pobiera powietrza ?

Dziękuje z góry ja ew. podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 21744666
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Zapchany dolot. Zdejmij pokrywę i zobacz co się dzieje w środku.
  • REKLAMA
  • #3 21744674
    Frost160
    Poziom 14  
    Mastertech napisał:
    Zdejmij pokrywę i zobacz co się dzieje w środku.

Kolektor ssący ? W tym aucie wtryski są pod pokrywą zaworową, więc nie widać ew. nieszczelności.
  • #4 21744679
    Mastertech
    Poziom 30  
    Chodziło mi o pokrywę właśnie.
    Możesz też mieć problem z układem doładowania.
  • REKLAMA
  • #5 21744693
    Frost160
    Poziom 14  
    Mastertech napisał:
    Możesz też mieć problem z układem doładowania.

Tak, sztanga na turbinie nie działa znalazłem przewany przewód od podciśnienia i teraz po odpaleniu zaciąga ją w dół ale efektu brak.

Co po pokrywą ew. bród z pod wtrysków raczej to nie to. Moze kolektor zatkany, nasila się to wraz z nagrzewaniem silnika (ale jechać nie da się od samego początku).
  • REKLAMA
  • #6 21744699
    Mastertech
    Poziom 30  
    Może przytkany smok wykończył silnik.
  • #7 21745049
    Frost160
    Poziom 14  
    Co ciekawe jak odepnę przepływmoierz to auto na postoju chodzi dobrze równo (ma wtedy stała wartoś 8g/s). Nic chyba sprawdze ten kolektor dolotowy.
  • #8 21754330
    Frost160
    Poziom 14  
    Przyczyną był zacięty egr (chociaż nie pokazuje żadnych blędów i w parametrach niby działa) zaślepiony póki co i brud w kolektorze ssącym.

Podsumowanie tematu

✨ Mazda 6 GH 2008 2.0 diesel (RF7J-02-300A) wykazywała całkowity brak mocy, silnik po rozgrzaniu pracował bardzo słabo i generował intensywny, gryzący dym, sugerujący niespalone paliwo. W pamięci ECU nie pojawiały się błędy, jednak parametry wskazywały na bardzo niskie pobieranie powietrza (2-3 g/s zamiast około 8 g/s). Wymiana przepływomierza na nowy model Delphi AF10135-12b1 nie poprawiła sytuacji, a urządzenie generowało błędy. Sprawdzono i wyczyszczono przewód EGR, który był zapchany, oraz rozłączono układ wydechowy przed DPF (wymienionym na zamiennik JMJ), bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie wałków wydechowych lub problemy z kolektorem ssącym. Ostatecznie przyczyną okazał się zacięty zawór EGR, który mimo braku błędów w ECU i pozornie prawidłowej pracy, powodował problemy. Po jego zaślepieniu oraz oczyszczeniu kolektora ssącego silnik odzyskał moc i poprawił się pobór powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA