logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony TC-WR 545 – zmienna prędkość odtwarzania i nagrywania

gucio7776 07 Lis 2025 21:29 195 4
REKLAMA
  • #1 21744799
    gucio7776
    Poziom 7  
    Witam.
    Mam problem z magnetofonem Sony TC-WR 545, a mianowicie magnetofon nie trzyma prędkości.
    Po włączeniu idzie ciut wolniej na "zimnym" i po 30 min czy do godziny wraca do normy, i to nie ma znaczenia od kasety. Ustawienia prędkości pomijam, gdyż mija się to z celem, gdy ta prędkość nie jest stała. Sytuacja staje się jeszcze dziwniejsza, że nagrywając kasetę, wystarczy jedna strona, aby obroty były jeszcze szybsze niż przed zapisem.
    Odtwarzając inną kasetę, powiedzmy wzorcową z nagraniem, aby mieć jakiś punkt odniesienia, (wiadomo kaseta, którą nagrałem powyżej będzie szła dobrze z prędkością, którą obecnie ma) i ta kaseta wzorcowa idzie szybciej niż przed rozpoczęciem zapisu kasety, o której wspomniałem wyżej. Trochę to zagmatwane, ale chyba sedno sprawy uchwyciłem.
    Szukałem na forum odp. porady, ale wszystkim magnetofony zwalniają, a u mnie przyspiesza. Nadmienię tylko jeszcze, że przy kopiowaniu kasety na kasetę w trybie normalnym jest ok, natomiast w trybie szybszym to już wg. różnice kopiowanej kasety są ogromne.
    Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
    AI: Czy magnetofon był ostatnio serwisowany? Mam na myśli wymianę pasków, czyszczenie mechanizmu, smarowanie lub ewentualną wymianę silnika – jeśli tak, to co dokładnie było robione i kiedy?
    Były wymieniane paski pół roku temu (chyba), ale ta sytuacja jest od niedawna
    AI: Czy problem z prędkością występuje na obu kieszeniach (jeśli magnetofon jest dwukasetowy), czy tylko na jednej?
    Raczej w jednej
  • REKLAMA
  • #2 21745055
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    gucio7776 napisał:
    Mam problem z magnetofonem Sony TC-WR 545, a mianowicie magnetofon nie trzyma prędkości.

Zmierz napięcia przy prawidłowych obrotach i nieprawidłowych obrotach.

Fragment schematu z układem przełączania prędkości silnika i napięciami ±7V
  • REKLAMA
  • #3 21759615
    gucio7776
    Poziom 7  
    Niestety, jeśli chodzi o elektronikę, jestem laikiem, nawet nie wiem, jak mam to zmierzyć, gdzie przyłożyć, domyślam się tylko, a to za mało.
  • REKLAMA
  • #4 21759870
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    gucio7776 napisał:
    chodzi o elektronikę, jestem laikiem, nawet nie wiem, jak mam to zmierzyć, gdzie przyłożyć, domyślam się tylko, a to za mało.

NIE JEST WSTYDEM NIE WIEDZIEĆ, WSTYD TO NIE POTRAFIĆ SIĘ DO TEGO PRZYZNAĆ.

W związku z powyższym - nie ma innego wyjścia, jak zwrócić się o pomoc do serwisu.
    Od siebie mogę powiedzieć, ze najczęsciej za "pływanie" obrotów silnika odpowiadają dwie rzeczy - albo stabilizator obrotów (płytka wewnątrz ekranu silnika) albo zasyfiony komutator silnika.W obu wypadkach prócz umiejętności mechanicznych potrzebna jest wiedza elektronika i doświadczenie serwisanta.
  • #5 21820281
    gucio7776
    Poziom 7  
    Niestety sam tego nie ogarnę. Chcę jeszcze dodać, że kiedy zbliżam wkrętak precyzyjny do potencjometru regulacji obrotów, to już przyspiesza (może przez jakąś indukcję). Po długim odtwarzaniu (2-3 godziny) taka reakcja już nie występuje.
REKLAMA